Coada-șoricelului, cu numele său științific Achillea millefolium, este cunoscută încă din vremurile preistorice ca un optim hemostatic, antiinflamator și cicatrizant.
Adeseori, planta se află printre ingredientele remediilor fitoterapeutice și homeopatice. Cele mai utilizate sunt părțile aeriene, bogate în flavonoide, acizi organici, uleiuri esențiale, acizi fenolici, tanini, steroli, etc.
Astăzi, găsim planta de coada-șoricelului, alături de toate beneficiile sale pentru sănătate, prelucrată în produse naturiste. Spre exemplu, poți consuma ceai de coada-șoricelului, poți urma o cură cu tinctură de coada-șoricelului sau chiar una pe bază de capsule și semințe.
Învață mai multe despre plantele medicinale în funcție de sezon.
Planta coada-șoricelului: proprietăți și beneficii
Ca însușiri terapeutice, se aseamănă cu mușețelul, coada-șoricelului fiind un optim:
a. Cicatrizant
Faima acestei specii ierboase, care iubește sălbăticia, se datorează în primul rând acțiunii cicatrizante și reparatoare tisulare. Din acest motiv, coada-șoricelului se folosește pentru vindecarea leziunilor cutanate de orice fel.
b. Antispasmodic
Excelent remediu spasmolitic și antiinflamator, coada-șoricelului contribuie la relaxarea musculaturii netede (viscerale), de exemplu în prezența durerilor menstruale sau în cazul crampelor abdominale care însoțesc colitele.
c. Stomahic
Date fiind proprietățile gastrice, coada-șoricelului are capacitatea să favorizeze mecanismele digestive și să pună în mișcare funcția hepatică, implicată în ”curățarea” organismului de toxine.
d. Reglator
Prezența flavonoidelor îi conferă puterea să echilibreze sistemul hormonal, care, într-o anumită măsură, își pune amprenta asupra simptomelor din faza premenstruală (slăbiciune, nervozitate etc.).
e. Astringent
Dotată cu proprietăți astringente și hemostatice, coada-șoricelului este în măsură să stopeze hemoragiile și sângerările provocate de menstruațiile abundente, hemoroizi sau problemele stomatologice (gingivite).
f. Vasodilatator
La nivelul sistemului cardiovascular, acționează în sensul diminuării presiunii arteriale, cu efecte similare unui vasodilatator. În plus, este și un bronhodilatator. Dilatând musculatura bronhială, facilitează respirația.
Indicații terapeutice pentru coada-șoricelului
Așa cum am afirmat și în începutul acestui articol, în mod uzual, părțile aeriene își găsesc utilizări sub formă de infuzii, tincturi sau unguente, recomandate pentru:
- Sistemul cardiovascular – Îmbunătățirea circulației sanguine, combaterea problemelor circulatorii (vene varicoase și hemoroidale), prevenirea hemoragiilor;
- Sistemul digestiv – Combaterea spasmelor abdominale, ameliorarea tulburărilor gastrointestinale și inflamațiilor gastrice, favorizarea digestiei;
- Aparatul genital – Tonifierea pereților uterului (acționează eficient în cazul contracțiilor care însoțesc dismenoreea), normalizarea fluxului menstrual;
- Piele – Accelerarea vindecării țesuturilor (leziuni, acnee), dezinfectarea și calmarea inflamațiilor, inclusiv a celor datorate expunerii solare, revigorarea epidermei;
- Păr – Efecte reparatoare și regenerante, reprezentând un tratament eficace în cazul părului lipsit de rezistență și luciu, cu tendință de cădere și aspect nesănătos.
Despre beneficiile coada-șoricelului – Știai că...?
O poți găsi în aproape toate regiunile?
Coada-șoricelului face parte din flora spontană și preferă zonele nu foarte umede, crescând în special pe marginea drumurilor și potecilor. Nu suferă de frig sau din cauza secetei, iar uneori este infestantă.
Numele său provine de la Achille, celebrul erou homeric?
Potrivit istoricilor, la sfatul lui Venus, acesta a folosit-o în timpul asediului Troiei, pentru tratarea rănilor grave ale soldaților.
În diverse culturi, era considerată o plantă magică?
Totul se datorează de fapt însușirilor curative. Spre exemplu, în China, pe vremuri, era considerată un simbol al echilibrului yin-yang, fiind inclusă în ritualurile sacre. Beneficiile și proprietățile plantei de coada-șoricelului au fost în atenția oamenilor încă din cele mai vechi timpuri.
Are utilizări și în bucătărie?
Prin secolul al XVII-lea, frunzele tinere de coada-șoricelului îmbogățeau prin aromele lor unele salate și brânzeturi proaspete. Sau mai serveau la ornarea farfuriilor și platourilor cu mâncare.
În magazinul Faunus Plant cu produse naturiste, prelucrate manual, poți găsi remedii în care am inclus părți aeriene (în variate proporții) din coada-șoricelului, ca de exemplu pachetele pentru slăbire și pachetele pentru varice. În plus, ai atât tincturi simple cât și tincturi compuse care conțin coada-șoricelului și pe care le poți folosi cu încredere în tratarea diverselor afecțiuni de sănătate.
Notă: acest articol, publicat inițial în data de 22 iunie 2017, este revizuit și actualizat periodic de către echipa Faunus Plant pentru ca tu să primești doar informații relevante și de actualitate. Dacă ai nevoie de ajutor sau de informații suplimentare, nu ezita și folosește secțiunea comentariilor de mai jos.