Sistemul imunitar pe înțelesul tuturor: ce este și cum funcționează?

Pentru a fi pregătiți în fața diverselor infecții, întărirea sistemului imunitar este un pas important.
Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor naturale de apărare ale organismului împotriva agenților externi dăunători. Fără acest scut protector, corpul ar fi vulnerabil în fața patogenilor, ceea ce ar duce la îmbolnăviri frecvente.
Printr-o alimentație corectă, un stil de viață echilibrat și suplimente adecvate, putem întări apărarea naturală a organismului.
Cuprins
- Ce este și ce rol are sistemul imunitar
- Structura sistemului imunitar
- Cum funcționează sistemul imunitar?
- Întărirea sistemului imunitar: probleme vs. soluții eficiente
- Suplimente naturale Faunus Plant pentru întărirea sistemului imunitar
Ce este și ce rol are sistemul imunitar
Din punct de vedere biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, ce apără celulele, țesuturile, organele și sistemele de viruși, bacterii, paraziți sau de diferiți factori nocivi.
Pe lângă apărare, sistemul imunitar trebuie să mențină toleranța necesară pentru a preveni reacțiile alergice și afecțiunile autoimune.
Sistemul imunitar acționează, așadar, ca un scut natural al organismului, protejându-l de agenți patogeni și de factori nocivi din mediu. Acesta detectează și elimină virusurile, bacteriile și alte corpuri străine, fără a afecta țesuturile sănătoase.
Cele patru funcții fundamentale sunt:
- înlăturarea microorganismelor invazive, cum ar fi virusurile, bacteriile și paraziții;
- detectarea și neutralizarea substanțelor toxice din mediul înconjurător;
- îndepărtarea structurilor deteriorate / bolnave, precum celulele moarte, globulele roșii îmbătrânite etc.;
- identificarea și eliminarea structurilor anormale (celulele tumorale).
Structura sistemului imunitar
Elementele care contribuie și asigură imunitatea organismului cuprind:
- Celule din sânge și din țesuturi: în principiu, este vorba despre leucocite (globule albe) și despre toate variațiile lor: limfocite, monocite, neutrofile etc.;
- Organe specializate și țesuturi limfatice: poate fi vorba despre organe limfatice primare (măduva osoasă, timus) și secundare (ganglioni limfatici, splină etc.);
- Mediatori chimici: din această categorie fac parte substanțele care coordonează și facilitează răspunsul imunitar.
Cum funcționează sistemul imunitar?
Activitatea de apărare a sistemului imunitar se realizează din 3 direcții:
- Barierele mecanice și chimice;
- Imunitatea înnăscută (nespecifică);
- Imunitatea dobândită (specifică).
Prima linie este reprezentată de acele structuri și mecanisme care împiedică penetrarea patogenilor în organism (piele, transpirație, sebum, mucozități, pH, bacterii ”bune”, temperatură).
Când organismul este invadat de agenți patogeni, sistemul imunitar reacționează prin două mecanisme esențiale:
- Imunitatea înnăscută: prima linie de apărare, activă încă de la naștere, care reacționează rapid și nespecific împotriva factorilor externi.
- Imunitatea dobândită: se dezvoltă pe parcursul vieții, adaptându-se în urma expunerii la agenți patogeni. Memoria imunologică îi permite să combată mai eficient infecțiile recurente.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Întărirea sistemului imunitar: probleme vs. soluții eficiente
Iată câteva dintre simptomele care ar trebui să te facă să iei în considerare întărirea sistemului imunitar.
Oboseala cronică și lipsa de energie
Dacă te simți epuizat fără un motiv clar și orice activitate pare o povară, poate fi un semn că organismul tău nu mai face față agresiunilor externe.
Infecțiile frecvente și imunitatea scăzută
Dacă ai infecții urinare, digestive sau cutanate repetate, e momentul să îți întărești sistemul imunitar. Ceaiurile detoxifiante și tincturile pot fi un real ajutor.
Vindecarea lentă a rănilor
Un proces lent de regenerare poate indica o carență de nutrienți esențiali sau o funcționare deficitară a sistemului imunitar. Poți sprijini refacerea pielii cu remedii naturale cicatrizante și antiinflamatoare.
Căderea masivă a părului
Pierderea excesivă a părului poate avea drept cauză o imunitate scăzută. Dacă această problemă persistă, introdu în rutina ta suplimente și extracte naturale care susțin sănătatea părului și a scalpului.
Observarea semnelor unui sistem imunitar slăbit și menținerea unui stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și gestionarea stresului, pot ajuta la întărirea imunității naturale.
Produse recomandate
Suplimente naturale Faunus Plant pentru întărirea sistemului imunitar
Întărirea sistemului imunitar este foarte importantă pentru menținerea sănătății noastre generale și a rezistenței la anumite afecțiuni.
Produsele naturiste pentru imunitate din magazinul online Faunus Plant, inclusiv siropul de măceșe, reprezintă o soluție ideală pentru a spori apărarea naturală a corpului. Capsulele de Vitamina C lipozomală cu extract de măceșe oferă o concentrație mare de vitamina C care se absoarbe eficient în organism.
Vitamina C contribuie la întărirea imunității, creșterea nivelului de energie, absorbția de fier și producerea de colagen natural în organism.
De asemenea, există diferite suplimente alimentare de la Faunus Plant pentru întărirea sistemului imunitar, precum și produse naturiste pentru răceală și gripă care te vor ajuta să-ți fortifici sistemul imunitar.