🎁 Lichidare de Stoc! 2+1 GRATIS la toate produsele. Profită acum!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Sirop Măceșe Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Plantele medicinale și calendarul în funcție de sezon

14:59:35 PM EEST

Plantele medicinale și calendarul în funcție de sezon

Ce plante medicinale culegem în fiecare lună și beneficiile în remediile naturiste

Plantele medicinale susțin sănătatea tuturor. 

Folosite din cele mai vechi timpuri, ele și-au dovedit efectele vindecătoare asupra diferitelor afecțiuni supărătoare și simptomelor acestora. 

Cu alte cuvinte, ierburile naturale ne ajută să ne menținem starea de bine și de sănătate. 

Însă, dacă vrei să ai parte de beneficiile plantelor medicinale, important este să cunoști cum le culegi și când. De la bunici știm că în fiecare anotimp trebuie să fim pregătiți pentru culegerea plantelor cu puteri de leac. Unele dintre ele cresc și se răspândesc pe perioade mai lungi, în timp ce altele apar doar pentru o perioadă mai scurtă. 

Din articolul de astăzi, afli mai multe despre calendarul plantelor medicinale și beneficiile lor în remedii naturiste

Planta medicinală a lunii ianuarie

Deși ai crede că în miezul iernii pământul nu ne mai oferă nicio resursă, află că există plante medicinale pe care le poți recolta.

Spre exemplu, vâscul alb poate fi cules în această perioadă. Părțile pe care trebuie să le alegi sunt frunzele și ramurile tinere, urmând să îndepărtezi boabele deoarece acestea pot fi toxice. Planta de vâsc alb poate fi recoltată din tei, plop, nuc sau salcie. 

Utilizat în tratamente naturiste, vâscul alb are efecte terapeutice în ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și menținerea sănătății aparatului circulator.

 

Planta medicinală a lunii februarie

Bradul este un arbust medicinal și este cunoscut pentru beneficiile mugurilor, rășinii și frunzelor în remediile naturiste. Dacă vremea de afară este prietenoasă, iarna ce a trecut a fost blândă, culegerea mugurilor poate fi făcută de la sfârșitul lunii februarie, cât încă aceștia sunt verzi. 

Dacă sunt folosiți în ceaiuri și siropuri, mugurii de brad aduc un aport de vitamine, minerale și antioxidanți, fiind un remediu bun pentru tuse și bronșită, tulburări gastrointestinale (gastroenterită) și anemie. 

Planta medicinală a lunii martie 

Luna martie dă startul sezonului în care natura este cea mai darnică și ne oferă cele mai bune plante medicinale. 

După hibernarea de peste iarnă, ierburile terapeutice încep să apară și trebuie culese. În cazul în care cultura este matură, recoltarea valerianei sau odoleanului se poate face și în luna martie. 

Planta medicinală, utilizată în special pentru infuzii, te ajută la tratarea digestiei, combaterea insomniei, reducerea anxietății și stresului și altor afecțiuni similare. 

Planta medicinală a lunii aprilie

Păpădia se numără printre plantele ce pot fi culese în luna aprilie. Deși ea crește peste tot, te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile sale pentru sănătatea organismului tău?

Ei bine, planta de păpădie are efect antioxidant, detoxifiant, cu proprietăți calmante, antiinflamatorii, antireumatice, hipoglicemiante. De asemenea, îmbunătățește digestia și previne balonarea. 

Rădăcinile, frunzele verzi și tulpina pot fi folosite în ceaiuri și siropuri.

Planta medicinală a lunii mai

Rostopasca face parte dintre cele mai populare plante medicinale românești. Ea crește în grădini, pe câmpii sau chiar la marginea drumului, fiind cunoscută datorită lichidului galben care curge la ruperea tulpinii. De altfel, este folosită și în copilărie în tratarea urmelor cauzate de căzături și vânătăi. 

Remediile naturiste cu rostopască te ajută să ameliorezi problemele gastrice, hepato-biliare, boli ale pielii, stimulează sistemul imunitar, fiind bune și pentru afecțiunile reumatice.

Planta medicinală a lunii iunie

În luna lui Cireșar, este timpul să culegem părțile aeriene de talpa-gâștei. De altfel, perioada de recoltare se întinde până în septembrie.

Ea este cunoscută ca planta medicinală ce ajută inima, iar remediile naturiste cu talpa-gâștei ajută la protejarea mușchiului inimii, fiind și un bun tonic uterin care ajută la reglarea menstruațiilor întârziate și ameliorarea durerilor date de crampele musculare. 

Planta medicinală a lunii iulie

Probabil știi că printre cele mai îndrăgite plante medicinale din luna iulie se numără gălbenelele. 

Utilizate în special în ceaiuri și creme, gălbenelele au acțiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiseptică și antifungică. Pentru uzul intern (în ceaiuri), planta de gălbenele este bună în ameliorarea gastritei și a ulcerului gastric, calmarea crampelor abdominale.

La nivel de uz extern, binecunoscuta cremă de gălbenele poate fi utilizată pentru tratarea ridurilor, arsurilor, iritațiilor, acneei, având un efect antiinflamator.

Planta medicinală a lunii august

Hameiul este o plantă medicinală cu proprietăți terapeutice asupra organismului tău. Pe lângă obținerea berii, hameiul este bun pentru insomnii, reumatism, anxietate și tensiuni nervoase, ori digestie.

Ceaiurile și tincturile cu hamei sunt cele mai cunoscute remedii naturiste în care proprietățile acestei plante medicinale minune sunt valorificate. 

Planta medicinală a lunii septembrie

Venirea toamnei ne indică faptul că ar trebui să ne procurăm plantele medicinale necesare pentru perioada sezonului rece. 

Astfel, este timpul să culegem coada șoricelului. Prelucrată într-o mulțime de preparate medicinale, planta de coada șoricelului are proprietăți cicatrizante, calmante, diuretice, depurative, ajută la refacerea celulelor hepatice și crește rezistența organismului tău la infecții.

Planta medicinală a lunii octombrie 

Tu ce știi despre măceșe și măceș?

Ei bine, cum sezonul rece vine cu gripe și răceli, măceșele reprezintă un ajutor de nădejde în combaterea simptomelor acestora. Fructele de măceș sunt bogate în vitamine, antioxidanți, proteine și te ajută la întărirea sistemului imunitar și funcționarea normală a organismului tău. 

Fructele le poți consuma sub formă de ceai, sirop, tinctură, dulceață sau pastă.

Planta medicinală a lunii noiembrie

Fructele de cătină pot fi culese încă din luna noiembrie, dacă s-au copt. Deși acest pas poate fi făcut și la sfârșitul lui august, un moment prielnic îl reprezintă și luna lui Brumar. 

Cătina se găsește în special în regiunile muntoase, iar fructele sunt bogate în vitamina A, C și complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B9). De asemenea, fructele arbustului conțin și calciu, fosfor, magneziu, fier, potasiu și acizi grași. Ele se pot consuma proaspete, cu miere, în ceai, sirop sau ulei presat la rece.

Tinctura de cătină este cunoscută pentru aportul său în creșterea imunității, având efect vitaminizant, depurativ, cicatrizant, antioxidant.

Planta medicinală a lunii decembrie

În ultima lună a anului, plantele medicinale intră și ele în hibernare. Cu toate acestea, există ierburi care încă pot fi procurate.

Spre exemplu, mătreața bradului este un foarte bun imunostimulator pentru organismul tău. Ea are în compoziție numeroase vitamine și minerale și poate fi folosită atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Planta medicinală ajută la combaterea virusurilor și întărirea sistemului imunitar.

După cum poți observa, natura ne oferă resurse naturale din plin, în fiecare sezon al anului. Important este să știm când și cum să le culegem, dar și modalitățile corespunzătoare de prelucrare, dacă vrei să te bucuri de proprietățile lor. 

Din pasiune pentru ierburile terapeutice și grijă pentru sănătatea ta, noi, familia Faunus Plant, culegem cu atenție plantele medicinale și le prelucrăm manual în remedii naturiste pentru diferite afecțiuni. Descoperă în catalogul nostru online toată gama de produse naturale care să îți susțină buna funcționare a organismului, indiferent de sezon. 

Ai grijă de tine!

 

Produse recomandate

Magazin naturist, Pachet Hipertensiune, faunusplant.ro
Magazin naturist, Pachet Hipertensiune, faunusplant.ro
Pachet Hipertensiune

Hipotensiv, sedativ nervos, antiaritmic.

1 Recenzii
210,00 lei 168,00 lei
Magazin naturist, Unguent Galbenele 50ml, faunusplant.ro
Unguent Galbenele 50ml

Cu ceară de albine, rășină de brad, vitamina E și ulei esențial de Lavandă este un produs natural cu acțiuni benefice pentru arsuri, eczeme, furuncule, crăpături ale pielii, acnee, hemoroizi externi.

51 Reviews
25,00 lei
Magazin naturist, Sirop Macese 500ml, faunusplant.ro
Sirop Macese 500ml

Vitaminizant, reconfortant, tonic general. Recomandări: anemie, imunitate scăzută, astenie, lipsa poftei de mâncare.

9 Recenzii
49,00 lei
Magazin naturist, Tinctura Catina 500ml, faunusplant.ro
Tinctura Catina 500ml

Tonifiant general, stomahic, antianemic, antiseptic al căilor urinare, antireumatic, vitaminizant.

6 Recenzii
72,00 lei