🎉 FLASH SALE! Cumpără oricare 2 produse din Gama Colagenus și primești încă un Colagenus Lichid Cadou. Doar AZI!

🎉 Beneficiezi de până la 35% REDUCERE la toate remediile noastre. Profită acum!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Bitter 30 Plante Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Utilizarile de ieri si de azi ale dafinului

14:54:35 PM EEST

Utilizarile de ieri si de azi ale dafinului

Credeați că frunzele de dafin servesc doar pentru aromatizarea preparatelor culinare sau pentru a împodobi frunțile poeților greci de altă dată?

Rămâneți alături de noi și descoperiți câteva dintre utilizările acestei plante aromatice.

Încă din antichitate, dafinul, cu numele său științific ”Laurus nobilis”, este cunoscut ca simbol al păcii și gloriei. Însă datorită proprietăților multiple (carminativ, expectorant, digestiv, antiseptic, stimulant, diuretic, antireumatic, etc.), are și numeroase utilizări, ce-i conferă popularitate in rândul remediilor naturiste.

Utilizări în antichitate

În mitologia greacă, dafinul este asociat cu zeii Olimpului și cu dragostea neîmpărtășită a lui Apollo pentru frumoasa Daphne, transformată de Zeus într-un laur.

Cel mai adesea, dafinul a căpătat o semnificație mistică, grecii folosindu-l pentru a ghici viitorul (era ars pe foc în scopul alungării spiritelor rele, comunicării cu zeii sau pentru favorizarea viselor premonitorii).

În schimb, în cultura popoarelor romane, dafinul era folosit mai ales ca simbol al victoriilor. Ulterior însă, odată cu descoperirea virtuților sale terapeutice, dafinul s-a transformat și într-un util remediu împotriva ciumei.

Utilizările moderne

Aparte credințele populare și legendele, s-a descoperit că frunzele de dafin reprezintă leacul potrivit în diverse tulburări interne și externe ale aparatului digestiv și respirator.

Iată câteva dintre utilizările sale medicinale și nu numai:

a. Utilizări medicinale

De la dafin se folosesc in special frunzele, care cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai bogate în principii active.

De exemplu, infuzia din frunze de dafin:

 • Favorizează digestia;
 • Stimulează apetitul;
 • Combate durerile de stomac;
 • Ameliorează durerile premenstruale;
 • Ajută la eliminarea catarului (tusei).

Decoctul se recomanda în caz de:

 • Reumatism;
 • Dureri articulare;
 • Arsuri solare;
 • Infecții orale;
 • Răceli.

Uleiurile esențiale se pot folosi prin masare, în caz de:

 • Entorse;
 • Luxații;
 • Dureri reumatice;
 • Probleme respiratorii;
 • Căderea părului.

b. Utilizări cosmetice

Frunzele de dafin sunt pline de uleiuri esențiale benefice pentru relaxarea organismului. Esența se poate adăuga în apa de baie, pentru o ședință odihnitoare și parfumată, ce favorizează somnul.

În alte situații, frunzele de dafin se transformă și într-un optim remediu revitalizant. Pentru o baie tonică și regenerantă, adăugați un săculeț cu frunze de dafin în vană, chiar sub jetul de apă. În alternativă, puteți folosi decoctul obținut din două mâini de frunze, fierte într-un litru de apă, timp de 5 minute.

c. Utilizări în bucătărie

Dafinul se regăsește în componența preparatelor culinare din întreaga lume, în special pentru a da gust cărnii și peștelui. Popularitatea se datorează aromelor deosebite și faptului că frunzele nu-și pierd savoarea în urma prelucrării termice.

Recomandări

Pentru tulburările digestive, puteți prepara o infuzie din câteva frunzulițe uscate și mărunțite, presărate într-o căniță cu circa 120-150 ml de apă fiartă. Adăugați și puțină coajă de lămâie răzuită sau o feliuță de lămâie și lăsați amestecul să infuzeze timp de 10-15 minute.

Infuzia se va bea cât mai caldă, îndulcită cu o linguriță de miere, înainte / sau și după mâncare.
În cazul stărilor febrile (răceli, viroze respiratorii), aceeași infuzie (folosiți 5-6 frunze la 200 ml apă) se poate bea foarte caldă, înainte de culcare. Va favoriza transpirația și relaxarea corpului.

Pentru combaterea problemelor sistemului respirator si gastrointestinal, încercați și remediile Faunus Plant! Printre recomandările noastre, se numără bitterul din 30 de plante (incluse frunzele de dafin) sau alte preparate naturiste ce poartă numele magazinului nostru.

Produse recomandate

Magazin naturist, Bitter 30 plante, 200ml. Efect tonic digestiv, tonifiant general si vitaminizant, faunusplant.ro
Magazin naturist, Bitter 30 plante, 200ml. Efect tonic digestiv, tonifiant general si vitaminizant, faunusplant.ro
Bitter 30 plante, 200ml. Efect tonic digestiv, tonifiant general si vitaminizant

Tinctura compusa · Lichid · 200ml Sporește nivelul de energie și rezistența fizică ,Contribuie la întărirea și protejarea vaselor de sânge ,Susține sistemul imunitar şi funcționarea optimǎ a organismului

48 Reviews
54,00 lei 35,00 lei