Probabil că nu o dată a trecut peste tine o durere aprigă de gât. La palpare (tot probabil), ai simțit ganglionii gâtului, poziționați sub maxilar, umflați.
Niciodată nu ai dat atenție, fenomenul rezolvându-se de la sine imediat ce ai scăpat de inflamație. Cu proxima ocazie, poate îi vei acorda mai multă importanță, știind că ganglionii umflați reprezintă un semn că sistemul limfatic luptă împotriva infecției. E o reacție de dorit.
Ce este sistemul limfatic?
Este vorba despre un sistem complex, compus din:
- Capilare și vase limfatice care drenează fluidele din țesuturi și toxinele;
- Ganglioni (noduli răspândiți de-a lungul întregului sistem, cu o concentrație majoră la nivelul gâtului, axilar și inghinal);
- Organe limfatice (măduva osoasă, amigdale, timus, splină), care garantează circulația limfei. Lichidul, similar cu plasma sanguină, conține limfocite (globule albe).
Ce funcții îndeplinește?
Un ansamblu atât de bine elaborat acoperă funcții fundamentale în organismul uman:
- De drenare
- De absorbție
- De răspuns imunitar
Funcția de drenare
Mai întâi de toate, are rol de drenare a exceselor de lichide din țesuturi și de susbtanțe reziduale. Compoziția lor depinde de locul de proveniență.
De pildă, cele originare în aparatul digestiv (mai ales tractul intestinal), sunt bogate în lipide.
Datorită permeabilității vaselor limfatice, prin mecanismul din dotare, sistemul limfatic adună toate aceste ”rebuturi” și le purifică, după care le repune în circulație.
Astfel, limitează sau blochează acumulările periculoase de fluide, funcția având un rol complementar celei de care este responsabil fluxul sanguin.
Funcția de absorbție
Următoarea la apel este funcția de absorbție, prin care se metabolizează grăsimile. Practic, limfa facilitează absorbția trigliceridelor.
Spre deosebire de alți nutrienți, în loc să fie ”înghițite” de capilare, trigliceridele se îndreaptă spre ficat. Parcursul lor este intermediat de către sistemul limfatic, după care se revarsă în sânge.
Tot limfa este apoi responsabilă și de metabolizarea proteinelor. Însă comparativ cu sângele, are un rol mai modest.
Funcția imunitară
Pe durata ”călătoriei” prin vasele limfatice, limfa ajunge să treacă prin filtrul ganglionilor. Aici, intră în contact cu anticorpii și cu limfocitele.
Adevărate stațiile de purificare, ganglionii (nodulii limfatici) împiedică răspândirea agenților patogeni și chiar a celulelor tumorale.
O parte dintre limfocitele transportate de limfă ajung în fluxul sanguin, cu ”destinație” finală țesuturile. Pe ordinea de zi stă umplerea ”golurilor” create de limfocitele ”sacrificate” pentru apărarea imunității.
Acum ți-e totul clar?
Și pentru că tot a venit vorba despre imunitate...
Nu te lăsa nicicând pe tânjală. O fi el sistemul limfatic un mare protector, dar o mână de ajutor nu strică niciodată, mai ales dacă sprijinul vine din partea plantelor medicinale.
Cu încredere, bazează-te pe acțiunea remediilor Faunus Plant cu proprietăți imunostimulante!
După ce în repetate rânduri te-ai familiarizat cu pachetele pentru imunitate (copii sau adulți), e rândul siropului de echinacea. La comenzi în valoare de minim 80 de lei, îl vei primi cadou. Profită de ultimele zile de ofertă!