Unde sunt localizați rinichii și care este rolul lor?

Te-ai întrebat vreodată unde sunt rinichii? Localizarea normală a rinichilor este spre partea posterioară a cavității abdominale, în zona lombară.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană își așază mâinile pe șolduri, rinichii pot fi identificați exact deasupra poziției degetelor mari. Rinichiul drept este situat sub ficat, în timp ce rinichiul stâng se află sub splină.
Te invit să rămâi alături de noi pentru a afla unde sunt localizați rinichii și care este rolul lor în organismul uman.
Cuprins
- Detalii despre unde sunt rinichii
- Ce rol joacă rinichii?
- Cum poți avea grijă de sănătatea rinichilor tăi cu ajutorul suplimentelor Faunus Plant?
Detalii despre unde sunt rinichii
Rinichii se găsesc în zona lombară a corpului, fiind așezați simetric de o parte și de alta a coloanei vertebrale.
Aceștia sunt amplasați imediat sub diafragmă și coaste, cu rinichiul drept situat mai jos decât cel stâng din cauza ficatului. Această asimetrie este normală și nu afectează funcționarea lor.
În cazuri neobișnuite, unul sau ambii rinichi pot avea o poziție mai joasă în abdomen decât cea normală.
De obicei, acest aspect nu trebuie să fie unul îngrijorător, însă în timpul sarcinii, creșterea fătului în uter poate pune presiune pe rinichi. Pe măsură ce fătul crește, poate pune presiune pe rinichii aflați în această poziție, ceea ce poate duce la disconfort sau complicații.
Este important de menționat că dimensiunea normală a unui rinichi la adulți este de 10-13 cm lungime și 5-7,5 cm lățime, similară cu cea a unui mouse de calculator. Greutatea sa medie este de aproximativ 150 g, constituind doar 0,5% din greutatea totală a corpului.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant? Abonează-te acum!
Ce rol joacă rinichii?
Acum că știm unde sunt rinichii localizați în organism, cred că ar fi înțelept să vedem care este rolul acestor organe atât de importante în sistemul urinar.
Rinichii sunt principalele organe excretoare din corpul uman. Aceștia filtrează sângele pentru a elimina produșii de degradare și pentru a regla echilibrul apei și al electroliților. Produc urina care conține substanțele ce urmează a fi eliminate din organism.
Deși au ca misiune principală producerea de urină, în realitate, sarcinile pe care le îndeplinesc sunt mult mai complexe.
Iată care sunt principalele funcții ale rinichilor:
Funcție excretorie
Așadar, rinichii permit filtrarea și depurarea sângelui. Ce fac aceștia este să elimine reziduurilor metabolice și substanțele străine cu potențial nociv. Cu alte cuvinte, rinichii filtrează permanent sângele pentru a elimina produșii de catabolism, precum ureea, creatinina și excesul de electroliți.
Procesul de filtrare are loc la nivelul unor unități funcționale numite nefroni, aceștia fiind responsabili de formarea urinei.
Funcție de reglare
Rinichii refac echilibrul hidric și electrolitic în lichidele corporale. Mai exact, prin procese de filtrare, absorbție, secreție și excreție, reglează concentrația de săruri minerale precum sodiu, potasiu, calciu, etc.
De asemenea, intervin în menținerea echilibrului acido-bazic și controlează volumul lichidelor corporale, inclusiv presiunea sanguină, prin mecanisme care înlesnesc eliminarea sau recuperarea apei.
Funcție endocrină
În egală măsură, rinichii sunt importante organe endocrine. Altfel spus, reprezintă locul unde se produce secreția unor hormoni (renină, prostaglandine, eritropoietină) ce influențează compoziția sângelui, presiunea arterială și metabolismul.
De exemplu, renina desfășoară o acțiune hipertensivă. Eritropoetina este indispensabilă în formarea și maturarea globulelor roșii. În schimb, prostaglandinele au efecte asupra mai multor procese fiziologice și patologice.
Pe lângă toate acestea, rinichii mai contribuie la sintetizarea vitaminei D în forma sa activă, astfel încât să poată fi utilizată în cel mai eficient mod.
Iar dacă te confrunți cu afecțiuni renale, noi am pregătit un articol despre durerea de rinichi.
Produse recomandate
Cum poți avea grijă de sănătatea rinichilor tăi cu ajutorul suplimentelor Faunus Plant?
Un singur rinichi sănătos este îndeajuns pentru acoperirea tuturor funcțiilor. Însă acest lucru nu scuză neglijarea întregului aparat urinar.
Dacă ești de părere că este timpul să fii mai atent la sănătatea rinichilor tăi, Faunus Plant vine în ajutorul tău cu produse naturale, atent formulate, care contribuie la funcționarea optimă a acestor organe.
Pentru funcționarea optimă a rinichilor și a vezicii urinare, pentru eliminarea mai rapidă a reziduurilor metabolice și a excesului de lichide din corp, îți propunem să încerci următoarele remedii:
- Ceaiul Renalus: un amestec din plante care are în compoziția sa până la opt plante medicinale, cu efecte pozitive asupra aparatului urinar.
- Tinctura Renalus 200 ml: cunoscută pentru efectele sale diuretice, depurative, antiseptice.
- Pachet rinichi sănătoși: un pachet cu ceai și tinctură ce contribuie la funcționarea normală a rinichilor și a vezicii urinare, favorizarea eliminării de acid uric, respectiv eliminarea lichidelor reţinute în exces în corp.
- Tinctură urzică: un extract hidroalcoolic concetrat recomandat în afecţiuni renale, ale prostatei şi vezicii urinare, afecţiuni circulatorii, gastrice, hepatice, enterită, diaree, dizinterie, insuficienţă secretorie gastrică, litiază biliară şi renală, retenţie urinară, uremie, incontinenţă urinară, hemoragie și etc.
Pe lângă tratamentul medical de specialitate, suplimentele pentru infecţii urinare şi suplimentele alimentare pentru rinichi din gama Faunus Plant sunt remedii adjuvante pentru combaterea afecţiunilor renale.