Te-ai întrebat? Noi îți răspundem! Pot fi de vină unele carențe! Îți propunem și soluții!
Fie vară, fie iarnă, nu scapi de senzația de rece. Parcă orice ai face, mereu, învingător iese frigul, nu tu.
E normal să-ți fie frig când termometrele indică grade puține. Și nu e nimic exagerat în a mai pune pe tine un pulover, un polar, o geacă, până ajungi la o stare de confort termic.
Dar ție nu prea-ți iese șmecheria cu înfofoleala... În continuare, suferi de frig. Mâinile și picioarele le simți ca scoase din congelator.
Suferi chiar când nu există motive. Cel puțin nu vizibile sau de care știi...
Totul are o explicație. De fapt, mai multe, toate medicale. De astă dată ne vom opri la 3 dintre ele. Și de fiecare dată este vorba de o carență:
Anemie
Anemia cauzată de lipsa de fier poate fi responsabilă de o percepție de frig mai acută decât în mod normal.
Fierul este esențial pentru globulele roșii, misiunea lor fiind să transporte oxigenul la țesuturi și organe. Dacă în organism nu există suficient fier, globulele roșii sunt afectate și nu mai reușesc să-și îndeplinească funcțiile.
Compensarea neajunsului se poate realiza prin alimente bogate în fier, ca de pildă legumele cu frunză verde.
Nu mai puțin benefică este și vitamina C, deoarece ajută la fixarea fierului. Nu ai nevoie de suplimente, poți recurge la citrice, doar e sezonul lor.
Carență de vitamina B12
Concentrația scăzută de vitamina B12 poate avea același efect, frig în tot corpul. Pe lângă că, printre altele, poate cauza anemie și accentua foamea.
Și de astă dată, rezolvarea se află în alimentație. Sursele cele mai importante au origini animale: carne, pește, produse lactate.
Se justifică de ce veganii și vegetarienii sunt categoriile cele mai expuse. Dar și ei pot scăpa, completând regimul alimentar cu suplimente nutriționale.
Probleme cu tiroida
Un alt factor determinant poate fi proasta funcționare a glandei tiroide. Posibil ca problema ta se numește hipotiroidism.
Se întâmplă deoarece glanda produce niște hormoni care intervin în reglarea metabolismului și a termogenezei (mecanism care produce căldură în corp).
Persoanele cu hipotiroidism sunt mai ”rele” de frig. De regulă, din cauza deficitului de hormoni tiroidieni. În consecință, apare oboseala, iar metabolismul își încetinește activitatea, de unde și sensibilitatea specifică.
Terapia poate fi medicamentoasă. Însă de mare folos sunt și plantele medicinale din Pachetul Tiroidă, tocmai pentru că-și aduc aportul în sinteza hormonilor tiroidieni (îi controlează) și în reglarea funcțiilor glandei.