Tipuri de insomnie, cauze și măsuri de prevenire

Astăzi vom discuta despre lipsa de somn, respectiv tipuri de insomnie.
Insomnia este una dintre cele mai răspândite tulburări ale societății moderne și are un impact semnificativ asupra vieții noastre de zi cu zi.
Câțiva cercetători de la Institutul de Neuroștiințe din Olanda au identificat că există cinci tipuri de insomnie. Cercetarea a fost publicată în revista ”The Lancet Psychiatry” și sugerează faptul că lipsa de somn este un subiect complex.
Ți-am pregătit un articol plin de informații interesante pentru a avea un somn odihnitor și pentru a evita episoadele de insomnie ori parasomnii.
Cuprins
- Ce înțelegem printr-un somn odihnitor?
- Tipuri de insomnie
- Tipuri de insomnie: clasificarea în funcție de durată
- Tipuri de insomnie: clasificarea în funcție de severitate
- Tipuri de insomnie: clasificarea în funcție de etapa de somn
- Remedii naturale de la Faunus Plant pentru un somn odihnitor
Ce înțelegem printr-un somn odihnitor?
Înainte să discutăm despre tipuri de insomnie, ar trebui să vedem ce anume se înțelege prin obținerea unui somn odihnitor.
Știai că există un interval optim de ore de somn recomandat pentru o odihnă corespunzătoare? Acesta este stabilit prin consens științific și depinde de vârstă.
Sigur, datele nu sunt fixe, însă ne ajută să ne facem o idee despre cât ar trebui să dormim astfel ca organismul să-și poată reface stocurile de energie.
Somnul necesar variază în funcție de vârstă:
- adulții au nevoie de 7-9 ore;
- adolescenții de 8-10 ore;
- copiii între 2 și 12 ani de 9-12 ore;
- nou-născuții și cei sub 2 ani ar trebui să doarmă 11-14 ore pentru a se dezvolta sănătos.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant? Abonează-te acum!
Tipuri de insomnie
În general, cine suferă de insomnie doarme puțin și rău. Însă modul în care problema se manifestă variază de la o situație la alta.
Există mai multe tipuri de insomnie, clasificarea fiind făcută în funcție de mai multe criterii:
- Durată în timp;
- Nivel de gravitate;
- Interval orar.
Tipuri de insomnie: clasificarea în funcție de durată
Insomnia poate avea variate forme:
Ocazională (tranzitorie / acută)
Nu depășește 3-4 săptămâni. De regulă, este legată de unele obiceiuri pasagere cauzatoare de stres: schimbarea orarului de somn, mese abundente, excese de cofeină, apropierea unui examen etc.
Nu are repercusiuni asupra organismului. Odată cu eliminarea ”vinovatului”, se recuperează somnul normal.
Cu alte cuvinte, modul în care ne comportăm de-a lungul zilei și mai ales spre seară, poate influența negativ somnul. Află și despre rolul melatoninei și legătura ei cu somnul.
Pe termen scurt
Se prelungește până la 4-6 săptămâni. Mai frecvent la persoanele care au suferit un accident sau au pierdut un apropiat.
Nu lasă urme serioase asupra organismului. Însă comparativ cu varianta acută, are o influență majoră asupra vieții cotidiene.
Pe termen lung (permanentă / cronică)
Durează mai mult de 3 luni și reprezintă forma cea mai complexă. Iată câțiva posibili factori declanșatori: stres și anxietate, astm, unele medicamente și așa mai departe.
În cazul în care te confrunți cu stări de anxietate, îți recomand să iei în considerare produsele pentru stres precum Tinctura Nervocalmus. Acest extract hidroalcoolic contribuie la menținerea unei funcționări normale a sistemului nervos și la remedierea tensiunii psihice.
Ai mai putea încerc și Ceaiul Nervocalmus, un amestec compus din 5 plante medicinale care contribuie la funcționarea optimă a sistemului nervos și la reducerea tensiunilor psihice, fiind indicat în stări de nervozitate şi de agitaţie, insomnii, stări depresive nervoase, distonii neurovegetative, migrene.
Totodată, ai putea încerca și Tinctura de Valeriană, care ajută la funcționarea normală a sistemului nervos central și la menținerea stării de relaxare mentală înainte de somn.
Insomnia cronică poate afecta viața în mod negativ, având consecințe în plan fizic și psihic. De aceea este bine să o tratăm din timp.
Tipuri de insomnie: clasificarea în funcție de severitate
Pornind de la severitate, se deosebesc 3 forme:
Ușoară
Se poate traduce doar prin somnolență pe durata zilei și lipsă de energie, fără ca sănătatea să fie periclitată.
Moderată
Insomnia devine ceva obișnuit. Cei afectați confirmă că se simt iritați și indispuși, că nu reușesc să se concentreze. Astfel de simptome pot deteriora progresiv viața socială și profesională.
Gravă
Tulburarea se accentuează, orele de somn fiind reduse la minim. Persoanelor care se confruntă cu aceste tipuri de insomnie le lipsește energia în totalitate și uneori nici nu se pot ridica din pat. De cele mai multe ori, unica soluție o reprezintă medicamentele.
Produse recomandate
Tipuri de insomnie: clasificarea în funcție de etapa de somn
Nu putem vorbi despre tipuri de insomnie, fără să ne familiarizăm cu faptul că lipsa de somn se diferențiază și după intervalul orar:
Inițială
Se prezintă imediat, la începutul intervalului destinat somnului. Nicio soluție (muzică de meditație, ceaiuri relaxante etc.) nu pare să dea rezultate. La origini, se pot afla anxietatea și unele probleme care împiedică relaxarea.
Intermediară
În acest caz, problema apare în toiul nopții. După numai câteva ore de somn, persoana se află în imposibilitatea de a-și relua ”activitatea de somn” sau se poate trezi de mai multe ori pe noapte.
Terminală
Mai există și persoane care se trezesc în zori, înainte de ora planificată și nu mai reușesc să adoarmă. Totul se poate întâmpla din cauza unor factori potrivnici (prea multă lumină în încăpere, stresul acumulat peste zi etc.).
Remedii naturale de la Faunus Plant pentru un somn odihnitor
Fiecare persoană poate trece prin momente în care nu se poate bucura de un somn odihnitor. Indiferent de ce tipuri de insomnie vorbim, este bine să știi că există soluții!
Folosind preparatele naturale Faunus Plant din Pachetul Depresii, Insomnii, Stres, poți să te bucuri de un somn de durată și să scapi de stresul de peste zi.
Puterea vindecătoare a plantelor medicinale și aromatice îți poate fi de mare ajutor pentru a te relaxa, a combate stresul și a avea un somn liniștit.
Aceste remedii tradiționale pentru somn sprijină o viață mai echilibrată și mai sănătoasă. Inspiră-te din puterea naturii și descoperă cum poți trăi armonios, în echilibru cu tine și cu cei din jur.