🎁 Lichidare de Stoc! 2+1 GRATIS la toate produsele. Profită acum!

🎁 Comandă și câștigă premii de peste 3000 lei la Tombola Sănătății!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Sirop Măceșe Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Tataneasa – Planta care vindeca ranile si oasele

14:54:13 PM EEST

Tataneasa – Planta care vindeca ranile si oasele

Dacă tot ne aflăm în sezonul rece, când printre primele care suferă sunt oasele și articulațiile, ne-am gândit să ne ocupăm de tătăneasă. În articolul de astăzi aflăm beneficiile ei alături de afecțiunile pe care le poate ameliora. 

Este vorba despre o plantă ierboasă perenă, din familia Boraginaceae, cu flori roșii-violet, ce poate atinge o înălțime de până la 100-130 de centimetri. Părțile de obicei utilizate în componența remediilor fitoterapuetice sunt rădăcinile.

Este de preferat să fie culese toamna, în această perioadă, concentrația de alantoină atingând un nivel maxim.

Tătăneasa. Proprietăți și beneficii

Tătăneasa este o plantă extrem de prețioasă pentru fitoterapie, reușind să se remarce pentru proprietățile sale:

  • Antiinflamatoare;
  • Emoliente;
  • Astringente;
  • Cicatrizante.

Însă nicio proprietate nu ar fi reală în absența complexului de principii active valoroase: tanini, mucilagini, saponine, alantoină, alcaloizi etc.

Acțiunea și beneficiile antiinflamatoare și cele cicatrizante se datorează alantoinei, o substanță naturală cu efect antioxidant și cicatrizant, ce ajută în procesele de reparare epidermică. Proprietatea astringentă este conferită de prezența taninilor, compuși polifenolici prezenți din abundență și în vinul roșu.

Activitatea emolientă se explică prin concentrația de mucilagini, constituenți celulari specifici unor plante și alge, care în contact cu apa devin gelatinoși.

Utilizări externe pentru tătăneasă

În trecut, tătăneasa (mai exact rădăcinile) era folosită în caz de fracturi. Se presupunea că favorizează sudarea oaselor.

Astăzi, tradiția continuă, proprietățile sale fiind confirmate prin numeroase studii clinice. Aplicările externe cu preparate pe bază de tătăneasă în caz de vânătăi sau entorse, reușesc să reducă inflamațiile și durerea mai eficient decât multe antiinflamatoare consacrate deja pe piața farmaceutică.

Totul se datorează capacității de a accelera regenerarea țesuturilor deteriorate, în special dacă este vorba despre articulații, oase sau mușchi. Astfel, tătăneasa, sub formă de unguente și tincturi, este perfect indicată în aplicările topice pentru vindecarea hematoamelor, tendinitelor, entorselor și periostitei (periostita descrie inflamația periostului, țesutul conjunctiv care învelește oasele).

În mod similar, tătăneasa poate fi întrebuințată cu succes atunci când există probleme de tipul nevralgiilor, durerilor, crampelor și întinderilor musculare. De asemenea, s-a demonstrat că tătăneasa este cel puțin la fel de eficace și în tulburări precum pruritul, crăpăturile pielii sau înțepăturile de insecte.

În loc de concluzie... În această postare, am lăsat loc pentru tătăneasă, o plantă aproape miraculoasă, dar și un ingredient de seamă în Tinctura Tătăneasă, Tinctura Reumaticus sau în Unguentul Reumaticus, doar câteva dintre preparatele noastre destinate afecțiunilor musculare și osteoarticulare pe care te invităm să le testezi.

Notă: acest articol este revizuit și actualizat periodic de către echipa Faunus Plant pentru ca tu să primești doar informații relevante și de actualitate. Dacă ai nevoie de ajutor sau de informații suplimentare, nu ezita și folosește secțiunea comentariilor de mai jos.  

Produse recomandate

Magazin naturist, Tinctura Tataneasa 200ml, faunusplant.ro
Tinctura Tataneasa 200ml

Uz extern: antiinflamator, antireumatic, cicatrizant.

4 Recenzii
42,00 lei
Magazin naturist, Lotiune Reumaticus 200ml, faunusplant.ro
Lotiune Reumaticus 200ml

Împotriva durerilor reumatice. Antiinflamator, antireumatic, antiartritic, stimulează circulaţia capilară, calmează durerea cauzată de reumatism.

141 Recenzii
51,00 lei
Magazin naturist, Unguent Reumaticus 100ml. Formulǎ Antireumatică cu Untul Pământului și Tătăneasă. Ajutor Rapid pentru Durerile Reumatice. Combate Eficient Durerile și Inflamațiile, faunusplant.ro
Unguent Reumaticus 100ml. Formulǎ Antireumatică cu Untul Pământului și Tătăneasă. Ajutor Rapid pentru Durerile Reumatice. Combate Eficient Durerile și Inflamațiile

Cu Untul Pământului și Tătăneasă. Împotriva durerilor reumatice. Antiinflamator, antireumatic, antiartritic.

159 Reviews
42,00 lei