ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

🤩 20% Reducere la top produse și pachete! Vezi produse

Sindromul picioarelor nelinistitie: Cauze și remedii

Sindromul picioarelor nelinistitie: Cauze și remedii

Faunus plant ro Admin |

RLS sau Sindromul picioarelor neliniștite… La prima vedere, pare o denumire aproape ridicolă. Dar nu este.

Poate pentru că afectează un procent important din populația globală, poate pentru că dă naștere unor consecințe nu doar neplăcute, poate pentru că are un impact nefavorabil asupra vieții sociale…
Sau, poate pentru toate acestea la un loc.

Într-o postare anterioară, ai aflat ce este sindromul picioarelor neliniștite, cum se manifestă și ce consecințe are. Mai rămâne să-ți dezvăluim cauzele și ce posibilități ai pentru a remedia problema.

Care sunt cauzele RLS?

În majoritatea situațiilor, nu se poate vorbi despre un ”responsabil”. Însă se pare că un rol decisiv îl are componenta genetică. Mai exact, mulții dintre copiii diagnosticați au cel puțin o rudă de sânge care prezintă simptomatologia specifică RLS.

Lista poate continua apoi cu diverși factori favorizanți și de risc:

 - Nivelul scăzut de fier – Fierul este esențial în formarea dopaminei, o substanță sintetizată de creier, ce intervine în controlarea mișcărilor;
 - Sarcina – La femeile gestante, tulburarea este temporară și dispare la câteva săptămâni după naștere;
 - Unele produse farmaceutice – La pacienții cu RLS, administrarea unor medicamente (antidepresive, beta-blocante, antihistaminice, etc.) poate accelera și accentua simptomatologia;
 - Prezența unor patologii – Sindromul poate fi asociat și cu o serie de maladii precum artrita reumatoidă, amiloidoza, celiachia, boala Lyme și morbul Parkinson.

Ce ai de făcut pentru ameliorarea RLS?

Deși nu există un medicament capabil să vindece sindromul, se poate vorbi despre un ansamblu de terapii, care calmează simptomatologia.

La prima vedere, primul remediu în măsură să amelioreze disconfortul, este să miști picioarele. Însă soluțiile nu se limitează doar la atât:

a. Masează picioarele!

Prin masaj, mușchii se relaxează. Un efect similar îl au și exercițiile de streching.

b. Ocupă-te de igiena somnului!

Dormi într-o încăpere aerisită, la cină, evită mâncărurile calorice, reglează-ți ora de culcare, etc.

c. Răsfață-te cu băi calde!

Băile în apă caldă înainte de somn contribuie la relaxarea picioarelor și la calmarea durerilor.

d. Folosește comprese!

O altă propunere este să alternezi compresele sau împachetările calde cu cele reci. Alternând căldura cu frigul, se poate modifica percepția simptomelor.

e. Îmbunătățește-ți alimentația!

Dacă patologia este declanșată de carența de fier, consumă alimente bogate în fier (ficat de vită, scoici, ouă, nucifere, leguminoase, ciocolată amăruie, etc.).

În completare, fără să înlocuiască o dietă echilibrată, poți apela la ajutorul oferit de proprietățile plantelor din Pachetul Imunitate Adulți. Combinația de cătină, măceșe, echinacea și urzică, printre altele, are un efect de combatere a anemiilor.