🤩 Reduceri Până la 40% la Toate Produsele de pe Site! Vezi produse

🤩 Gata de Weekend?48 Ore Transport Gratuit la Pachete! Vezi oferta

🚚 Transport Gratuit la comenzi peste 189 lei si Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 lei Vezi produse

Respiratia orala la copii – Cauze posibile, diagnosticare, tratament

Respiratia orala la copii – Cauze posibile, diagnosticare, tratament

Faunus plant ro Admin |

Cine are un copil care prezintă toate simptomele respirației orale, înțelege că fenomenul caracterizează îndeosebi vârsta pediatrică. Cei mici manifestă adeseori această tendință, posibil din cauza polipilor sau a unei răceli în curs.

În ce împrejurări cel mic are tendința să respire pe guriță?

La originea acestui ”defect” respirator se pot afla mai multe cauze de natură patologică și non-patologică. Și de multe ori, este vorba doar despre un obicei eronat, nu despre o maladie propriu-zisă.

a. Cauze patologice

Aici sunt incluse diverse maladii ale tractului respirator superior. Acestea interesează zona nasului, faringelui, laringelui, traheei și se pot manifesta prin:

  • Rinite alergice;
  • Congestie nazală (nas înfundat);
  • Vegetații adenoide (polipi);
  • Amigdalite (hipertorfia amigdalelor);
  • Faringite cronice;
  • Deviații de sept, etc.;

b. Alte cauze

Le numim non-patologice, ele având ca sursă diverse vicii ale copilăriei sau defecte anatomice:

  • Suptul degetului, cu urmări vizibile și la nivelul structurii oaselor maxilarului (defecte ortodontice);
  • Deglutiția atipică, un fel de ”amintire” a comportamentului din timpul perioadei de sugar;
  • Anumite caracteristici individuale (atrofia mușchilor responsabili de masticație);
  • Mușcarea / suptul buzei inferioare;
  • Defecte morfologice (limba mărită).

Ce trebuie să știi despre diagnosticare și terapii?

Privită prin prisma tabloului simptomatic, respirația orală este destul de evidentă. În astfel de situații, diagnosticarea nu ar trebui să întâmpine dificultăți.

Însa de multe ori, simptomele sunt mai puțin vizibile. Și chiar daca este vorba despre un automatism, se pot ușor confunda cu un comportament temporar.

Un exemplu este cazul respirației mixte, unde inspirația orală și cea nazală au loc simultan, fără diferențe sesizabile între ele. Dacă nu sunt explorate în amănunt, pot trece neobservate ochiului părintelui sau medicului pediatru.

Dată fiind confuzia și dificultatea de a pune un diagnostic sigur 100%, este nevoie de munca în echipă a mai multor medici, fiecare cu o altă specializare (ortodont, pediatru, logoped, ORL-ist).

Și tot pentru un diagnostic precis, trebuie să existe o colaborare strânsă între medicul specialist și părinte. Acesta din urmă este singurul care poate confirma / infirma prezența unor comportamente și obiceiuri specifice.

Recomandări

Pentru facilitarea mecanismului respirator, este important să menții cavitățile nazale curate cu ajutorul soluțiilor fiziologice și să apelezi la variate remedii care dau roade și în caz de nas înfundat.

Dacă acest tip de respirație se datorează proastelor obiceiuri, probabil că ai mult de ”lucru” pentru a-l dezvăța. De asemena, pentru rezolvarea problemei, contează să identifici cauza. Pentru că doar un diagnostic corect va putea fi de un real ajutor copilașului tău.

Rezultate excelente poți obține utilizând remediile naturiste Faunus Plant, ca de exemplu siropul de pătlagină și cel de pin. În măsura în care nu există alergii la una dintre componente, remediile noastre reduc disconfortul și pot îmbunătăți funcția respiratorie.