Măceșul: beneficii pentru sănătate în sezonul rece
Știai cât de multe beneficii are măceșul pentru sănătate? În special în sezonul rece, dar nu numai, fructele de măceș sunt considerate miraculoase pentru corpul uman.
Măceșul este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conține, precum A, B1, B2, C sau K.
Fructele de măceș sunt recomandate a fi ținute mereu la îndemână, cu o mulțime de proprietăți și beneficii extraordinare pentru sănătate.
Deși fructele și frunzele sale sunt utilizate de secole în amestecuri pentru ceaiuri și tincturi destinate diferitelor afecțiuni, abia în ultimii ani au fost descoperite proprietățile lor vindecătoare complexe.
Cum reușește măceșul să ajute organismul uman în lupta cu virușii gripali, dar și cu alte afecțiuni, vei descoperi în cele ce urmează.
Cuprins
- Ce este măceșul?
- Compoziția minerală a măceșului
- Ce proprietăți au măceșele?
- Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate de măceș?
- Măceșul beneficii: suplimente naturale
Ce este măceșul?
Măceșul (Rosa canina) este un arbust spinos din familia rosaceae, una dintre speciile de trandafir sălbatic destul de răspândite pe teritoriul țării noastre.
Poate fi întâlnit îndeosebi la marginile pădurilor, pe terenurile necultivate de la câmpie și în zonele rurale.
Planta poate atinge înălțimi de 3 metri (și peste). Este ușor de recunoscut datorită spinilor curbați care sunt asemănători acului de croșetat, florilor rozalii și fructelor roșiatice, de consistență cărnoasă, care, la maturitate, emană un parfum dulce-acrișor.
Compoziția minerală a măceșului
Minerale
Din compoziția măceșelor nu lipsesc nici oligoelementele. La o analiză mai amănunțită, fructele de măceș au o concentrație semnificativă de săruri minerale, o concentrație semnificativă având-o sodiul, potasiul, fosforul, magneziul, calciul și fierul.
Vitamina C
Concentrația de vitamina C din fructele de măceș atinge un nivel impresionant. Cantitatea prezentă în 100 de grame de fructe este aceeași dintr-un kilogram de citrice. Cunoscută ca acid ascorbic, are proprietăți imunostimulante.
Vitamina B
Măceșele se remarcă și prin aportul de B-uri, în principal de vitamina B1 (tiamina stimulează pofta de mâncare și combate oboseala) și vitamina B2 (riboflavina servește pentru ameliorarea inflamațiilor epidermice și pruritului).
Antioxidanți
Din grupul antioxidanților se remarcă polifenolii. Acești compuși au capacitatea să combată activitatea radicalilor liberi, elemente responsabile de stresul oxidativ.
Tanini
Este vorba despre molecule cu o acțiune antiinflamatoare, antibacteriană și astringentă. Au rolul să intervină în scăderea tensiunii arteriale. Și beneficiile măceșului nu se opresc aici.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Ce proprietăți au măceșele?
Proprietățile măceșelor, prin prisma principiilor active conținute, sunt următoarele:
- întăresc organismul în timpul sezonului rece;
- echilibrează funcționarea sistemului imunitar;
- contribuie la prevenirea astmului și alergiilor;
- ajută la reducerea febrei și a durerilor articulare ce o însoțesc;
- ameliorează problemele respiratorii de tip infecțios;
- sunt eficiente în tratarea tulburărilor gastrointestinale;
- ajută la eliminarea toxinelor;
- facilitează eliminarea acidului uric, reducând riscurile de gută;
- protejează vasele de sânge, optimizând circulația;
- ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge;
- reduc nivelul colesterolului rău (LDL);
- favorizează cicatrizarea rănilor cutanate și tăieturilor;
- au proprietăți emoliente și protective pentru piele etc.
Produse recomandate
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate de măceș?
Fructele măceșului au numeroase beneficii. Partea cea mai importantă a plantei din punct de vedere terapeutic se poate folosi sub formă de tratamente naturiste (ceaiuri, tincturi, pulbere, siropuri de măceșe), pentru următoarele afecțiuni:
Gripa
Se știe deja că măceșele sunt bogate în antioxidanți, iar micile boabe roșii sunt recomandate pentru întărirea organismului în sezonul rece.
Deloc surprinzător, pulberea de măceșe face parte din cele mai recomandate leacuri bătrânești împotriva gripelor sezoniere. Dacă nu știi să deosebești gripa de răceală, poți citi acest material.
Boabele uscate se macină folosind o râșniță, iar pulberea rezultată se cerne pentru a îndepărta sâmburii. Se administrează câte o linguriță, ținută sub limbă timp de 2-3 minute, apoi înghițită cu puțină apă, de 3-4 ori pe zi, între mese.
Iar pentru potențarea efectelor, pe lângă aceasta, noi îți propunem și Tinctura Vitaminizantus.
Durerile reumatice
Specialiștii spun că durerile reumatice pot fi prevenite cu o cură de infuzie de măceșe.
Substanțele antiinflamatoare și antioxidante din măceșe împiedică degradarea cartilajelor din articulații, menținând elasticitatea membrelor și a coloanei vertebrale, ceea ce reduce probabilitatea apariției crizelor reumatice.
Iată și alte 3 plante pentru durerile reumatice.
Tensiunea arterială
Consumul de măceșe pe termen lung poate ajuta la reducerea inflamației din organism, inclusiv a inflamației articulare.
Compușii activi din măceșe blochează acțiunea proteinelor din celulele cartilajului care contribuie la degradarea acestuia.
Dacă te confrunți periodic cu tensiunea arterială, îți recomandăm un tratament naturist eficient, pe o perioadă de trei luni, cu pachetul Inimă Sănătoasă de la Faunus Plant.
Oricum, măceșele nu doar că diminuează inflamația, dar au și un efect benefic asupra durerii, reducând-o semnificativ și ameliorând rigiditatea articulară.
Sistemul nervos
Specialiștii spun că ceaiul de măceșe, bogat în antioxidanți, oferă nutrienți importanți pentru sănătatea sistemului nervos și pentru funcțiile cognitive.
Totodată, aroma delicată a măceșelor stimulează secreția de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, care poate induce o senzație de relaxare.
Această plantă medicinală are aceleași proprietăți sedative precum ingredientele din ceaiul Nervocalmus.
Ceaiurile și tincturile din acest pachet contribuie la atenuarea tensiunilor psihice, la îmbunătățirea somnului și la funcționarea sistemului nervos, a cărui sănătate nu trebuie niciodată ignorată.
Are proprietăți anti-îmbătrânire
Chiar dacă asociem îmbătrânirea cu semnele exterioare ale acesteia, cum sunt ridurile, pielea deshidratată, procesul este, în primul rând, unul interior.
Din fericire, ceaiul de măceșe aduce în organism o cantitate impresionantă de principii nutritive, care pot ajuta atât la contracararea radicalilor liberi, cât și la încetinirea proceselor de degradare celulară.
Măceșul beneficii: suplimente naturale
Având în vedere că în sezonul rece este destul de dificil să găsești măceșe în stare proaspătă, îți recomandăm câteva preparate Faunus Plant.
Încearcă Tinctura Vitaminizantus sau Bitter 30 plante. În compoziție, pe lângă extractele naturale de cătină, echinacea și urzică, mai conțin extract de măceșe.
Ca să te bucuri cu adevărat de proprietățile și beneficiile măceșului, îți propunem inclusiv siropul de măceșe. Are acțiune vitaminizantă, imunostimulantă, tonică și reconfortantă.
Pentru că apreciem mult fructele de măceș, la Faunus Plant, am lansat Vitamina C lipozomală capsule, cu extract de măceșe și vitamina C lipozomală. Acest remediu te ajută să te bucuri de beneficiile măceșelor, precum și de absorbția fierului și asimilarea colagenului în țesuturi.
Sper că ai aflat mai multe despre măceșe și măceș. Bucură-te chiar acum de proprietățile acestei plante tămăduitoare!