ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

🤩 20% Reducere la top produse și pachete! Vezi produse

Cum deosebești gripa de răceală și ce ai de făcut dacă te îmbolnăvești?

Cum deosebești gripa de răceală și ce ai de făcut dacă te îmbolnăvești?

Faunus plant ro Admin |

Între răceală și gripă se face adesea confuzie. Nu vom lăsa lucrurile așa, ci le vom lămuri. În plus, îți vom oferi sprijin prin câteva măsuri pentru controlarea acestor afecțiuni virale, necesare până să ajungi la medic.

Răceală și gripă: Deosebiri

Răceala și gripa au destule puncte în comun:

  • Dificultăți respiratorii;
  • Secreții nazale apoase;
  • Dureri de gât și inflamații;
  • Tuse seacă / productivă;
  • Dureri musculare și de cap;
  • Poftă de mâncare scăzută;
  • Stare de oboseală generalizată;
  • Strănut repetat / izolat.

Dar au și destule particularități prin care se disting (simptomatologie, cauze, evoluție).

Răceala – Caracteristici 

Răcelile comune, pentru că despre ele e vorba, descriu inflamația căilor respiratorii superioare. Implică nasul, sinusurile, gâtul, inclusiv faringele și li se mai spune rinosinuzite virale.

Sunt cauzate de diverse tipuri de virusuri. Cele mai frecvente sunt rinovirusurile – foarte contagioase, responsabile de strănuturile repetate, urmate de coronavirusuri.

Febra apare doar rareori sau e scăzută. Celelalte simptome apar progresiv, iar apoi dispar în 7-10 zile, fără să atragă alte probleme.

Răcelile se pot contracta în orice perioadă, cu accent pe lunile reci, când temperaturile și nivelul de umiditate ajută la proliferarea patogenilor. Însă deși rareori generează complicații, pot fi la fel de contagioase ca gripele.

Gripa – Caracteristici

Spre deosebire de răceala comună, gripa reprezintă o infecție respiratorie declanșată de unul dintre virusurile gripale, nu de orice tipologie de virusuri. De regulă este sezonieră, apare în intervalul toamnă-primăvară, cu un boom în lunile geroase de iarnă.

Încă de la debut, pot apărea febră și dureri în tot corpul, transpirație abundentă, frisoane și chiar episoade de greață și vărsături. Simptomele evoluează și se agravează rapid. Durează de obicei în jur de 14 zile, dar se pot prelungi, întârziind și vindecarea.

Gripa se transmite foarte ușor, prin contact direct cu fluide contaminate. O persoană infectată rămâne contagioasă dinainte de apariția primelor simptome, dar și în următoarele 5-7 zile.

Infecția cu virusul gripal nu este lipsită de complicații, chiar grave la persoanele vulnerabile.

Măsuri și remedii în caz de răceală și gripă 

Confortul de moment, atenuarea simptomatologiei specifice, tratarea și prevenirea complicațiilor sunt obiective la fel de importante ca evitarea răspândirii infecțiilor respiratorii. Și trebuie să acționezi de la prima bănuială, de la primul simptom pe care-l consideri în neregulă.

1. Începe prin măsuri de igienă personală. Dezinfectează suprafețele pe care le atingi și redu contactul cu persoane din jur.

2. Dacă strănuți, fă-o într-un șervețel (îl arunci după) sau în încheietura cotului. Așa vei evita răspândirea patogenilor prin microparticulele de salivă.

3. Odihnește-te, ia o pauză de la rutină. Ca să se vindece, organismul are nevoie de energie. Un corp epuizat se reface mai greu.

4. Evită oscilațiile bruște de temperatură, iar ăn sezonul rece, dacă trebuie să ieși, acoperă-te bine, îmbracă-te adecvat.

5. Completează alimentația cu vitamina C, aducând în meniul zilnic cât mai multe vegetale bogate în acest potent imunostimulant.

6. Pentru ameliorarea simptomelor, folosește remedii naturale, chiar cu ce ai la îndemână în casă:

  • Tuse seacă: lapte cald cu miere, ceai de pătlagină și măceșe;
  • Tuse productivă: ceai de ciuboțica-cucului, cimbrișor și fenicul;
  • Dureri de gât: salvie, cimbru, lapte cu miere;
  • Febră: comprese cu apă și oțet, cât mai multe lichide;
  • Congestie nazală: inhalații cu uleiuri esențiale / plante cu acțiune balsamică, antiseptică, expectorantă (mentă, rozmarin etc.).

7. Pentru a ușura lupta cu boala și a facilita vindecarea, se poate acționa și prin cure cu produse fitoterapeutice cu acțiune vitaminizantă.

Recomandări din magazinul Faunus Plant pentru răceală și gripă

Foarte încrezători, punem accentul pe remediile din Pachetul Răceală, Gripă și Pachetul Vitaminizant cu Cătină și Propolis.

În ambele cazuri, este vorba despre produse ce favorizează refacerea aparatului respirator, vitaminizarea organismului, întărirea imunității și creșterea rezistenței la agenții infecțioși.

Iar pentru potențarea efectelor, pe lângă toate, îți propunem și Tinctura Vitaminizantus, pe care, în această lună, o găsești în secțiunea cu Promoții.