Ghințură, lumânărica-pământului, Gentiana asclepiadea, etc... Sau numește-o simplu, gențiană... o plantă cu excelente proprietăți benefice pentru sistem digestiv... și nu umai...
O scurtă descriere...
Vorbim despre o specie protejată, erbacee, perenă. Se recunoaște ușor, datorită florilor mari, de un albastru intens. Acestea au o formă tubulară, cu corola similară unui clopot (mai lărgită apical).
Originară în Europa Centrală, treptat, gențiana și-a lărgit aria de răspândire. Momentan, crește spontan pe ”bătrânul continent”, în Rusia și în America de Nord unde găsește teren prielnic. Preferă solurile calcaroase și pășunile alpine până aproape de altitudinea de 2200 de metri.
Prin ce proprietăți și utilizări se remarcă?
Gențiana este foarte apreciată în fitoterapie, din motive precum următoarele:
Înlesnește digestia
Unul dintre principalele efecte se simte în digestia lentă. Consumată sub formă de tincturi sau ceaiuri înainte de fiecare masă, gențiana favorizează procesele digestive.
Stimulează apetitul
Ajutorul rămâne valabil și dacă lipsește pofta de mâncare. ”Vinovate” nu sunt altele decât substanțele amare, prezente din abundență în compoziția rădăcinilor.
Tratarea dispepsiei
Utilizările gențianei sunt recunoscute și pentru combaterea tulburărilor dispeptice (dispepsie), printre care se numără senzația de plin, balonările și ”bolboroselile” intestinale.
Combaterea constipației
Planta se dovedește un optim remediu pentru reglarea funcțiilor gastrointestinale alterate. Desfășoară efecte favorabile atât în caz de constipație, cât și de diaree.
Depurarea organismului
Beneficiile își fac simțită prezența la nivel hepatic și biliar. Facilitează golirea duodenului și eliminarea bilei, acțiuni care înseamnă purificarea organismului.
Are efect tonifiant
Planta este de mare ajutor și pentru persoanele în convalescență, servind la recuperarea forțelor după o boală. Datorită însușirilor, ridică nivelul de energie a corpului.
Are însușiri vermifuge
Cu alte cuvinte, administrarea preparatelor pe bază de gențiană are capacitatea să prevină formarea paraziților intestinali.
Atenuarea unor probleme dermatologice – Rădăcina uscată de gențiană are și proprietăți cosmetice. Infuzia se poate folosi pentru decolorarea pistruilor, combaterea punctelor negre sau curățarea tenului gras.
Dar activitatea benefică nu se oprește aici. Pentru a te convinge de efectele sale, îți recomandăm preparatele Faunus Plant cu gențiană!