🎁 45% DISCOUNT la Pachetul Slăbire - Silueta Ideală! Profită acum!

Dăm startul 🌞Tombolei de Primăvară🌞 pentru a sărbători cum se cuvine!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 99 Lei și Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Ce trebuie sa stii despre fiere? Care este rolul sau?

14:53:13 PM EEST

Ce trebuie sa stii despre fiere? Care este rolul sau?

Multe persoane nu știu exact ce este fierea. Adesea, în mod eronat, obișnuim să ne referim la fiere ca la un organ… deși nu este… Și totuși, nu suntem nici foarte departe de adevăr. Dar să începem cu începutul…

Ce este fierea?

Fierea sau bila nu este altceva decât un lichid galben-verzui, produs în ficat, alcătuit în principal din apă, lipide, electroliți, proteine și pigmenți (bilirubină). În medie, cantitatea secretată ajunge la circa 600 ml zilnic, însă este influențată de dietă și de ritmul circadian. Astfel, în prezența grăsimilor, a meselor copioase și frecvente, a unor medicamente și pe timpul nopții, va crește.

După ce a fost produsă de hepatocite (celulele ficatului), bila (fierea) urmează să fie înmagazinată în vezica biliară, cunoscută în termeni medicali și cu denumirea de colecist. Este vorba despre un organ de mici dimensiuni, în formă de pară, ce aparține sistemului digestiv, localizat în partea superioară a abdomenului, imediat sub ficat.

Ce funcție îndeplinește?

Colecistul (vezica biliară) are rolul să acumuleze bila (așa-zisa fiere), în timpul pauzelor dintre o masă și alta și s-o elibereze în intestinul subțire, imediat după mâncare. La rândul său, bila, indispensabilă în procesul de digestie, pe parcursul ”călătoriei” sale spre duoden, intervine în digestia alimentelor.

Practic, fierea exercită un efect emulsionant asupra grăsimilor, pe care le dizolvă. În plus, pe lângă că facilitează absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire, inclusiv a vitaminelor liposolubile (solubile în grăsimi, precum vitaminele A, D, E sau K), bila reușește să neutralizeze și secrețiile gastrice prea acide.

De asemenea, are o acțiune antiseptică în ce privește microflora bacteriană (încetinește procesele de fermentație) și stimulează mișcările intestinale. Și tot bila este cea care contribuie la eliminarea bilirubinei (reziduuri toxice rezultate din degradarea hemoglobinei).

Recomandări

Pentru menținerea sănătății colecistului și fluidificarea bilei, nu uita să urmezi o dietă echilibrată, cu cât mai puține grăsimi ”rele” sau saturate (grăsimi animale), din care să nu lipsească grăsimile ”bune” sau nesaturate (uleiuri vegetale), proteinele slabe și fibrele.

Produse recomandate