Gripă sau răceală? Cum le deosebești?

Strănuți, tușești, ai febră și te simți sleit de puteri? Oare ce anume te-a doborât: gripa sau răceala? Deși par asemănătoare la prima vedere, cele două afecțiuni au cauze, simptome și intensități diferite. Recunoașterea corectă a fiecăreia este esențială pentru a ști cum să acționezi.
Când virozele circulă cu rapiditate, este important să învățăm să le deosebim, pentru a alege tratamentul potrivit și a evita complicațiile. Hai să vedem împreună care sunt diferențele-cheie dintre gripă și răceală și cum îți poți sprijini organismul în lupta cu aceste infecții.
Cuprins
- Gripă sau răceală: ce simptome au în comun?
- Prin ce se deosebesc gripa și răceala?
- Gripă sau răceală: Recomandări
Gripă sau răceală: ce simptome au în comun?
Mereu apar noi tulpini ale virusului gripal, tot mai periculoase. Dovadă stă numărul vieților răpuse de patogenii tot mai agresivi. Însă, cu toate asemănările dintre ele, nu toate răcelile severe înseamnă gripă.
Nu orice tuse, nas care curge sau durere de cap înseamnă gripă. Cel puțin nu ”acea” gripă. Uneori e doar răceală. Iar răceala și gripa sunt afecțiuni total diferite, deși prezintă o simptomatologie analoagă:
- Nas ce curge;
- Nas înfundat și respirație îngreunată;
- Strănutat (episoade care se repetă sau doar izolate);
- Tuse, cu sau fără expectorație;
- Greutate la înghițire;
- Gât inflamat sau / și care doare;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Dureri musculare;
- Dureri de cap;
- Stare generală proastă (astenie).
De asemenea, ambele afecțiuni pot provoca un ușor disconfort la nivelul ochilor, voce răgușită și pierderea temporară a apetitului. În aceste cazuri, este important să urmărești evoluția simptomelor, intensitatea lor și cât de repede apar, pentru că acestea sunt indiciile care pot face diferența între gripă sau răceală.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Prin ce se deosebesc gripa și răceala?
Deși au un debut similar și se verifică toate manifestările anterioare, depinde de intensitatea și gravitatea lor. Gripa sau răceala pot avea simptome diferite care fac deosebirea.
- Răcelile tind să treacă mult mai rapid decât gripa și fără complicații. În general, răcelile au simptome mai puțin grave și o evoluție mai lentă decât în cazul gripelor.
- Gripa adevărată vine la pachet, în primul rând, cu febră mare (cel puțin 38 de grade Celsius, prezentă la majoritatea bolnavilor). Aceasta crește rapid și poate dura 3-5 zile sau mai multe. Apoi, nu lipsesc frisoanele (de obicei absente la răceli), însoțite de transpirație abundentă, dureri articulare, musculare și oculare. Cu toate că ambele sunt afecțiuni virale ale aparatului respirator, deosebiri majore există și în ce privește tipul virusului:
- La răceli, principalii responsabili pot fi rinovirușii. Uneori poate fi vorba despre coronaviruși, adenorviruși ori alte tipologii. De obicei, implicată e mai mult decât o singură specie virală.
- În schimb la gripă, agentul patogen incriminant poate fi virusul de tip A, B sau C. Toți aparțin familiei Orthomyxoviruses.
Pe scurt, răceala evoluează lent, cu manifestări mai ușoare și trece de obicei fără complicații. Gripa, în schimb, debutează brusc, cu febră mare, frisoane, dureri musculare intense și o stare generală severă, care poate necesita chiar repaus prelungit și, uneori, consult medical. Cam acestea ar fi diferențele dintre gripă și răceală.
Produse recomandate
Gripă sau răceală: Recomandări
Atât la răceli, cât și la gripe, prevenirea este fundamentală. Recomandarea principală pentru prevenirea gripei sau răcelii este să ai un stil de viață sănătos și echilibrat. Sunt mai multe metode de creștere a imunității pe cale naturală care te pot ajuta să eviți gripa sau răceala.
În primele zile de boală, odihna, hidratarea corespunzătoare și evitarea efortului fizic intens sunt prioritare. Totuși, organismul are nevoie și de ajutor pentru a lupta eficient cu virusurile.
Aceste vitamine pot contribui la creșterea imunității în caz de gripă sau răceală:
- Vitamina C lipozomală cu măceșe contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și reduce durata simptomelor. Este un sprijin de nădejde pentru o recuperare rapidă în caz gripă sau răceală.
- Vitaminizantus Forte este un mix de vitamine și minerale care ajută la întărirea imunității. În compoziția sa se găsesc vitamina D, vitamina E, zinc și complexul de vitamine B care sprijină refacerea mai rapidă și combat oboseala accentuată.
- Vitaminizantus cu Miere si Propolis este un sirop pe bază de miere și propolis care grăbește procesul de vindecare. Este potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii.
- Cătină cu miere și propolis este un sirop recomandat pentru imunitate scăzută, gripă sau răceală și revigorează organismul datorită conținutului mare de vitamine.
- Echinacea sirop care contribuie la întărirea sistemului imunitar și se recomandă mai ales pentru stările gripale.
Pentru ca eforturile să dea roade, este importantă respectarea și combinarea tuturor măsurilor, începând de la reguli de igienă de bază, până la alimentație bogată în vitamine și imunizare prin plante medicinale.
Este foarte important să întărim sistemul imunitar atunci când apar primele simptome, dar și înainte să apară acestea.
Cât despre ameliorarea simptomelor... Avem și în acest caz soluția. Iar de această dată o găsești în Pachetul Răceală și Gripă.
Așadar, fie că e vorba de o gripă sau răceală, natura îți pune la dispoziție soluții eficiente, fără efecte adverse. Combină odihna cu o alimentație ușoară, suplimente naturale și ceaiuri calde, iar corpul tău îți va mulțumi!