Astăzi îți vom vorbi despre utilizările și beneficiile gălbenelelor, (Calendula officinalis – denumire științifică), o varietate de plante medicinale deosebit de apreciate pentru calitățile terapeutice.
Principiile active se extrag din flori și pot fi găsite în compoziția unor preparate naturiste de tipul ceaiurilor, tincturilor și unguentelor. Proprietățiile și beneficiile gălbenelelor sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, oamenii folosind remediile naturiste în tratarea diverselor afecțiuni, atât cu aplicare externă cât și prin administrare internă.
Află informații și despre o altă plantă similară, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Citește despre beneficiile plantei de coada-șoricelului.
Despre toate acestea o să discutăm, în detaliu, în cele ce urmează.
Gălbenelele: descrierea plantei
Incluse în categoria plantelor rustice, gălbenelele se adaptează cu ușurință oricărui tip de sol sau ambient. Însă date fiind beneficiile pentru sănătate, sunt adeseori cultivate, de preferința în zone deluroase, cu o bună expunere solară.
De culoare galben-portocalie, florile se recunosc cu ușurință datorită asemănării cu gerberele. Unele varietăți de grădina se deosebesc ca aspect de speciile sălbatice. În cazul primei categorii, florile sunt mai mari și mai intens nuanțate.
Proprietăți medicinale și cosmetice pentru planta de gălbenele
Florile de Calendula officinalis conțin numeroase substanțe active, foarte benefice organismului: flavonoide, carotenoizi, uleiuri esențiale, fitosteroli, acid salicilic, taninuri etc.
Deși este recunoscută în special pentru acțiunea antiinflamatoare, antiseptică și astringentă, planta se bucură de proprietăți medicinale și cosmetice multiple:
- Utilizată intern, este un excelent antispasmodic, antiinflamator, sedativ, carminativ și coleretic (stimulează secreția bilei);
- Aplicată extern, este considerată un optim cicatrizant, emolient, regenerant, calmant, antiinflamator și antiseptic.
În plus, spre exemplu, gălbenelele ajută și în regenerarea ficatului și a bilei.
Utilizările gălbenelelor în scop terapeutic
Extern
Una dintre primele întrebuințări asociate cu gălbenelele se referă la îngrijirea pielii.
Datorită acțiunii calmante, cicatrizante și antibacteriene, preparatele cu gălbenele sunt deosebit de apreciate când vine vorba despre leziunile pielii: înțepături de insecte, tăieturi, arsuri, cuperoză, acnee, herpez, micoze, dermatite, probleme gingivale și de alte erupții cutanate.
Dar efectele benefice ale gălbenelelor nu se referă doar la tratarea leziunilor, ci la îngriirea pielii în general.
Dacă pielea este uscată și sensibilă la agenții atmosferici (vânt, frig, umezeală), dacă se irită ușor și are tendința să se crape, unguentele și cremele pe bază de gălbenele îmbunătățesc hidratarea și protejează straturile epidermice.
Intern
Acțiunea antiinflamatoare, antiseptică și calmantă dă rezultate și la nivel intern.
Datorită proprietățiilor și beneficiilor pentru sănătate, gălbenelele se pot folosi și în tratarea unor afecțiuni ce nu au neapărat legătură între ele: viroze repiratorii, tulburări digestive (gastrite, ulcere, colite), probleme hepatobiliare, patologii cardiovasculare și ale sistemului nervos central, tulburări menstruale, infecții genitale etc.
Preparatele au un particular avantaj în cazul problemelor specifice sexului frumos.
Gălbenelele, comportându-se ca un fel de hormon estrogen, contribuie la îmbunătățirea funcționării întregului aparat genital feminin. Iar o cură ameliorează simptomele corelate cu tulburările menstruale, infecțiile genitale, chisturile ovariene și fibromul uterin.
Utilizările gălbenelelor în scop culinar
Atât frunzele, cât și florile de Calendula pot avea și o destinație culinară.
Datorită nuanțării portocalii, gălbenelele sunt cunoscute că ”șofranul săracilor”, iar odată uscate, pot deveni un optim înlocuitor al șofranului.
Caracterizate de un ușor gust amărui, sunt perfecte pentru completarea unor rețete gastronomice (salate, supe, fripturi etc.).
Dacă ești în căutarea unor remedii naturiste pentru una dintre problemele prezentate anterior, magazinul Faunus Plant îți vine în ajutor cu preparate precum unguente, ceaiuri si tincturi cu gălbenele. Avem grijă de sănătate prin remedii naturiste și prin prelucrarea manuală a plantelor culese de pe meleagurile țării. Facem asta de generații și îți oferim mereu cele mai bune tratamente naturiste în prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni care pot pune la încercare sănătatea organismului.
Notă: acest articol, publicat inițial în data de 23 ianuarie 2020, este revizuit și actualizat periodic de către echipa Faunus Plant pentru ca tu să primești doar informații relevante și de actualitate. Dacă ai nevoie de ajutor sau de informații suplimentare, nu ezita și folosește secțiunea comentariilor de mai jos.