În ultimii ani, tot mai multe persoane cad victime cardiopatiilor. Iar una dintre cele mai de temut este infarctul de miocard. Patologia nu iartă pe nimeni, indiferent de sex, rasă, condiție socială și vârstă.
Adeseori este fatală. Dar de multe ori, pacienții îi pot supraviețui. Condiția este să aibă o atitudine potrivită în fața simptomelor și mai ales să știe să le recunoască.
Învață să te protejezi, luând în considerare următoarele semnale de alarmă:
Durerea toracică
Este indiciul cel mai ușor de recunoscut, în special la bărbați. Însă nu devine întotdeauna un element distinctiv. În timp ce uneori lipsește, alteori, prevestește afecțiuni diverse.
Dar într-o anumită măsură, disconfortul, senzația de greutate și durerea în piept pot fi considerate chiar situații fericite, pentru că atenționează din timp purtătorul maladiei.
Pentru a ști că treci printr-un infarct, durerea trebuie să fie localizată în centrul toracelui, ușor spre stânga. Senzația se poate extinde spre spate, umăr și braț, iar la femei, spre mandibulă și dinți.
Respirația îngreunată
Dificultatea sau chiar imposibilitatea de a respira normal, dacă se prezintă fără motiv, reprezintă un alt simptom ce caracterizează debutul infarctului miocardic acut (atac de cord).
Însă nu prevestește neapărat maladia coronariană. La fel de bine, poate anticipa patologii respiratorii de genul astmului bronșic sau pneoumopatiilor, manifestate prin respirație dificilă.
Dacă pacienții acuză senzații pronunțate de oboseală ca după o activitate sportivă intensă, dar fără să fi depus efort fizic, într-adevăr, poate fi vorba despre un atac de cord.
Transpirație rece
O manifestare la fel de îngrijorătoare este transpirația rece, fără o cauză precisă. Potrivit experților, poți sta așezat liniștit pe canapea și să începi să transpiri din abundență, ca și când ai alerga la maraton.
Criză de anxietate
Un alt semnal de alarmă este criza de anxietate, însoțită de palpitații atât de puternice, încât gândul te poartă spre o moarte iminentă. Cei mai credibili martori sunt supraviețuitorii infarctului, care descriu întocmai starea anxioasă.
Amețeli
Amețelile fac parte din același tablou simptomatic și pot indica declanșarea atacului de cord. Uneori evoluează până la pierderea cunoștinței și leșin. Însă la fel ca restul ”predecesoarelor”, pot fi asociate și cu alte afecțiuni.
Reține!
Fiecare manifestare descrisa poate justifica și alte maladii. Pentru a evita riscurile, cel mai bine este să te prezinți rapid la cel mai apropiat spital ori să soliciți intervenția medicului.
Echipa Faunus Plant, prin produsele din Pachet afecțiuni cardiace, te ajută să protejezi sănătatea inimii!