”Vai, ce umflat(ă) mă simt!”…
Mulți dintre noi știu despre ce este vorba… Senzație de prea plin, tensiune abdominală, acumularea gazelor în stomac și în intestin…
La originea simptomelor se poate afla alimentația. Nu lipsesc nici stările de stres și unele comportamente sau obiceiuri din viața de zi cu zi.
Poate că termenul mai potrivit pentru balonare este meteorism, uneori, asociat cu eructație, flatulență, diaree / constipație. Din fericire, atâta timp cât în spatele problemei nu se află o patologie digestivă sau hepatică, totul se poate rezolva simplu, prin:
- Schimbarea stilului de viață;
- Folosirea unor remedii naturale.
Iată cum poți reduce și chiar preveni balonările abdominale!
Mestecatul și iar mestecatul…
Adesea, balonările au legătură cu mâncatul în viteză, fără să mărunțești bine mușcăturile. Ajunge să-ți faci timp pentru fiecare masă. Nu te îndopa, mestecă lent, cu calm. Nu are sens să te grăbești, nu ești la concurs.
Digestia începe în cavitatea orală, de la primul contact cu alimentele. Prin masticație, are loc ”prelucrarea” bolului alimentar și activarea enzimelor digestive prezente în salivă.
Apă, DA, din belșug!
Mai întăi, întrebarea: obișnuiești să bei zilnic 2 litri de apă? Pe lista ”vinovaților” se poate afla și retenția hidrică. Dacă nu bei suficient, organismul nu mai reușește să elimine excesul de toxine și de lichide, acestea acumulându-se la nivel abdominal.
Totodată, mai contează ce bei. Pe cât posibil, ocolește variantele ”carbo”. Aparent, poți avea senzația că ajută digestia. Însă gazul nu face decât să te baloneze și să stârnească unele reacții involuntare (eructația).
Asocieri alimentare corecte
Un alt factor potrivnic poate fi modul în care combini nutrienții. Regulile de asociere sunt destul de simple. Trebuie doar urmărită compatibilitatea substanțelor nutritive cu ponderea majoră într-un aliment / preparat. Pe scurt, ar fi de evitat asocierile între:
- Diverse tipuri de proteine (carne, pește, ouă, lactate, etc.);
- Carne și alimente bogate în carbohidrați (pâine, paste, cartofi, etc.);
- Carbohidrați simpli și carbohidrați complecși;
- Lapte și produsele lactate, fructe, orice alt aliment.
Război sedentarismului
Activitatea fizică favorizează mișcările intestinale și digestia. Nu spune nimeni să faci vreun sport de performanță. Însă când meteorismul este cauzat de constipație, puțină mișcare poate avea efecte miraculoase (aproape). După masă, nu te trânti pe canapea. Dacă nu ești o persoană foarte sportivă sau nu ai timp să mergi la sală, pot fi de ajutor și simple plimbări, efectuate cu regularitate.
Recomandări
Trucurile, metodele și remediile prin care poți îmbunătăți digestia sunt numeroase. Ți-am dezvăluit abia o parte… Despre altele îți vom mai vorbi cu alte ocazii.
Între timp, îți propunem câteva remedii fitoterapeutice cu acțiune benefică în caz de balonare. Este vorba despre Pachetul Afecțiuni Gatrointestinale și despre Ceaiul Gastric – Rețete Tradiționale.