ℹ️ Info: Intarzieri temporare in livrare - vezi detalii

🤩 30% Reducere la toate produsele și pachetele! Vezi produse

Despre darurile naturii pentru sanatatea ta: Marul-Lupului

Despre darurile naturii pentru sanatatea ta: Marul-Lupului

Faunus plant ro Admin |

În natură există o mulțime de plante cu efecte terapeutice de valoare. Însă prea puține sunt cunoscute omului de rând. Sau, multă lume nu are acces la cele mai prețioase plante și ierburi, chiar dacă acestea fac parte din flora spontană.

Din fericire, numeroase principii active ajung să fie incluse în remedii fitoterapeutice și puse apoi la dispoziția celor interesați să prevină și să trateze variate tulburări.

Una dintre plantele mai puțin populare este și Aristolochia Clematitis, cunoscută în limbaj popular cu denumirea de mărul-lupului.

Descrierea plantei

Vorbim despre o specie perenă, cu tulpina erectă, rigidă, neramificată și frunze dispuse alternant, cu forma oval-triunghiulară. Planta atinge o înălțime de circa 60 de centimetri și poate crește prin zonele necultivate: la marginea pădurilor, în tufișuri, de-a lungul potecilor, etc.

Se recunoaște și datorită florilor specifice de culoare gălbuie, cu periantul (învelișul) cilindric (au un aspect destul de ciudat). Acestea, în perioada când înfloresc, emană un miros neplăcut de carne alterată, cu scopul să atragă insectele polenizatoare.

Beneficii și proprietăți

Planta desfășoară o mulțime de efecte pozitive asupra organismului, unele descoperite din antichitate, altele prin studii mai recente. În general, reușește să intensifice capacitatea de rezistență în fața microorganismelor patogene (viruși, bacterii) și are o acțiune:

 - Cicatrizantă
 - Regenerantă;
 - Antiseptică;
 - Antibacteriană.

Totul se datorează compușilor activi:

 - Acid aristolochic;
 - Uleiuri volatile;
 - Tanini;
 - Fitosteroli;
 - Rășini, etc.

Efecte adverse

Administrarea pe cale orală, în doze excesive, poate avea efecte devastante. În ciuda ansamblului de însușiri benefice, este totuși o plantă otrăvitoare și toxică.

Conține o serie de substanțe care, în doze necontrolate, pot provoca leziuni renale grave și ireversibile. Din acest motiv, înainte de utilizările interne, trebuie adoptate măsuri de precauție.

Consumul se recomandă doar sub forma unor preparate ale firmelor competente, autorizate în acest sens și doar în concentrațiile stabilite de specialiștii fitoterapeuți.

Utilizări

De regulă, mărul-lupului intră în componența produselor naturiste pentru utilizări externe, (uneori și interne). Cu variate concentrații, apare în ceaiuri, tincturi și unguente, servind la tratarea mai multor tulburări și maladii:

 - Vene varicoase și hemoroidale;
 - Fragilitate capilară;
 - Afecțiuni dermatologice (dermatite, furunculi etc.);
 - Crăpături ale pielii și bătături;
 - Ulcerații ale epidermei;
 - Micoze și arsuri, etc.

Recomandări

În caz că te confrunți cu una dintre problemele de piele menționate anterior, îți recomandăm să folosești cu încredere ceaiul, tinctura și unguentul cu mărul-lupului sau unguentul Dermatofitus, care este o combinație cu gălbenele.