🎉 FLASH SALE! Cumpără oricare 2 produse din Gama Colagenus și primești încă un Colagenus Lichid Cadou. Doar AZI!

🎉 Beneficiezi de până la 35% REDUCERE la toate remediile noastre. Profită acum!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Bitter 30 Plante Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Depresiile de sezon există! Ce sunt și ce le declanșează?

14:55:55 PM EEST

Depresiile de sezon există! Ce sunt și ce le declanșează?

Ai trecut vreodată prin stări oboseală și nervozitate, aparent fără o cauză concretă? Sau te-a cuprins melancolia și o somnolență ce durează de săptămâni întregi?

Foarte probabil, ai căzut în mrejele sindromului winter blues. Se mai numește depresie de iarnă, iar în termeni ”tehnici”, tulburare afectivă sezonieră (SAD – Seasonal Affective Disorder).

Ce este depresia de iarnă și cum se manifestă?

SAD își poate face apariția cu punctualitate pe la sfârșit de toamnă, culminând în intervalul decembrie-februarie. Apoi dispare primăvara, la fel de tăcută precum a apărut. De recunoscut e simplu:

 - Stare somnolentă prelungită (hipersomnie), ce persistă mai mult de 30 de zile;
 - Slăbirea tonusului stării de spirit (lipsă de chef de a face ceva);
 - Creșterea poftei de mâncare, în special a poftei de carbohidrați;
 - Diminuarea energiei, oboseală fizică și mentală;
 - Tristețe, apatie, melancolie, gânduri negative;
 - Iritabilitate, anxietate, agitație;
 - Dificultăți de atenție și concentrare;
 - Tendință de izolare și de îngrășare;
 - Sentimente de vinovăție etc.

Toate aceste simptome pot ”penaliza” calitatea vieții, răsfrăngându-se asupra performanțelor școlare / profesionale.

Rezultă o pierdere a interesului pentru activitățile obișnuite care înainte plăceau. Marcate sunt apoi toate relațiile afective, prin absența entuziasmului.

Ce factori o declanșează?

Pentru identificarea posibilelor cauze este important ca dereglarea să nu fie o consecință a unor evenimente psihologice sau sociale severe (înmormântare, pierderea locului de muncă, dificultăți în relație etc.).

Pentru știință, tulburarea continuă să rămână un mister, iar cauzele precise încă neclare. Însă cercetătorii sunt de acord că persoanele care suferă prezintă o sensibilitate la lumină.

Teoria cea mai plauzibilă rămâne alterarea bioritmului interior, ceasul biologic controlat de secvența lumină-întuneric.

Această anomalie este posibil să provoace variații în secreția unor hormoni și neurotransmițători, ca de pildă serotonina. Este vorba despre un mediator chimic cerebral, responsabil de starea de spirit și de rezerva de energie. Iar nivelul său este condiționat de lumina solară.

Iată cum se explică de ce în lunile de iarnă, când ziua se micșorează în favoarea nopții, sinteza de serotonină scade. Concomitent, încep să apara episoadele depresive.

Pe de altă parte, SAD poate fi dirijat de creșterea nivelului de melatonină, hormon ce răspunde de venirea somnului. Sinteza sa este stimulată de prezența întunericului.

Cum lupți împotriva depresiei de iarnă?

Oricare ar fi cauzele reale, cu mare probabilitate, lipsa luminii solare joacă un rol decisiv.

Cert e că problema se poate ameliora și chiar combate. Important este să te dedici unor activități recreative, să faci mișcare, să socializezi, să introduci în dietă alimente nutritive și energizante etc.

De mare ajutor este și fitoterapia, prin ceaiuri și tincturi din plante cu proprietăți relaxante, tonifiante, revitalizante, antidepresive.

Folosește puterea plantelor medicinale din Pachetul Depresii, Insomnii, Stres! Și curând vor apărea și primele raze de soare în sufletul tău!

Produse recomandate

Magazin naturist, Nervocalmus - Ceai Calmant pentru Sistemul Nervos 90g. Amestec plante medicinale pentru gestionarea stresului zilnic, faunusplant.ro
Magazin naturist, Nervocalmus - Ceai Calmant pentru Sistemul Nervos 90g. Amestec plante medicinale pentru gestionarea stresului zilnic, faunusplant.ro
Nervocalmus - Ceai Calmant pentru Sistemul Nervos 90g. Amestec plante medicinale pentru gestionarea stresului zilnic

Ceai · 90g · Amestec plante (Cura 12 zile) Sedativ nervos ,calmant ,antidepresiv

13 Recenzii
24,00 lei 18,00 lei
Magazin naturist, Nervocalmus - Tinctură. Flacon 200ml. Extract hidroalcoolic concentrat din plante medicinale pentru calmarea stărilor de agitație, faunusplant.ro
Magazin naturist, Nervocalmus - Tinctură. Flacon 200ml. Extract hidroalcoolic concentrat din plante medicinale pentru calmarea stărilor de agitație, faunusplant.ro