Anual, spasmofilia face numeroase ”victime”. Chiar și tu poți suferi, însă fără să știi. Din cauza simptomelor confundabile cu ale altor maladii, este destul de greu de diagnosticat. Bolnavii, adeseori, dau vina pe alte cauze.
Potrivit studiilor, la nivel planetar, afectează circa 1 persoană din 5, mai ales femei. Majoritatea cazurilor apar cu precădere în rândul copiilor și adolescenților.
Ce este spasmofilia?
Spasmofilia descrie o stare patologică provocată de carențe de calciu și magneziu. Se caracterizează prin asocierea mai multor manifestări, printre care și simptomele hiperexcitabilității neuromusculare.
Este vorba despre o maladie cronică puțin cunoscută, încă enigmatică, strâns legată de morfologia și metabolismul celular. La pacienții bolnavi, celulele sunt dotate de membrane mai groase, mai puțin permeabile decât la indivizii sănătoși.
Fenomenul are consecințe negative asupra mecanismului de absorbție a substanțelor nutritive necesare funcționării celulelor, țesuturilor și organelor. Drept urmare, spasmofilicul suferă de carențe nutriționale serioase și de dezechilibre generale.
Termenul de ”spasmofilie”, încă destul de controversat, este destul de rar folosit. Și, în general, face referire la persoane cu:
- Predispoziție spre anxietate;
- Hipersensibilitate la stres;
- Fragilitate psihică.
Cum se prezintă? – Simptomatologie
Cadrul clinic general diferă de la un subiect la altul și include numeroase manifestări nespecifice, ce nu caracterizează strict această maladie. Tabloul simptomatic poate fi corelat cu ceea ce poartă numele de criză de tetanie sau suprasolicitarea neurologică, intermitentă a mușchilor.
Modul în care se prezintă spasmofilia diferă de la un subiect la altul și include simptome extinse la tot corpul, fără nicio legătură între ele, aspect ce îngreunează diagnosticarea. Însă pe lista semnelor comune, se află următoarele:
- Spasme (contracții) frecvente, posibil localizate în orice parte a corpului (mâini, picioare, buze, pleoape, etc.), atât la efort, cât și în stare de repaus;
- Dureri și crampe abdominale declanșate de contracția intestinului subțire;
- Dificultatea de a înghiți (disfagie), provocată de contracția musculaturii esofagului;
- Dureri sau / și crampe ale musculaturii membrelor superioare și inferioare (artalgie, mialgie);
- Disfuncții ale aparatului urinar: urinare frecventă, în cantități reduse (polachiurie), urinare mai ales pe timpul nopții (nicturie);
- Tulburări gastrointestinale: diaree, constipație, gastrite, colite, etc.;
- Furnicături în degetele de la mâini și picioare, în față;
- Transpirație rece sau, dimpotrivă, bufeuri;
- Senzații neobișnuite la nivelul mâinilor și picioarelor;
- Respirație rapidă (tahipnee) sau senzație de lipsa aerului (dispnee);
- Mișcări oscilatorii și involuntare ale globilor oculari (nistagmus);
- Alterații ale funcții vizuale: vedere încețoșată, dublată, etc.
- Episoade tranzitorii de amnezie;
- Dificultăți de gândire, de înțelegere a scrisului;
- Pierderea temporară a capacității de vorbire (afazie parțială);
- Dureri de cap, tremurături, slăbiciune fizică;
- Tensiune musculară exagerată (hipertonie);
- Diminuarea parțială a motilității unui mușchi;
- Anxietate, nervozitate accentuată;
- Lipsă de energie, letargie / insomnie;
- Pierderea cunoștinței, etc.
Recomandări
Se poate să nu știi că suferi de această boală. Pentru ameliorarea simptomelor, cel puțin în parte, poți recurge la câteva remedii Faunus Plant.
În acest sens, se pot dovedi utile produsele din pachetul pentru depresii, insomnii și stres, precum și tincturile de obligeană, lavandă sau de valeriană.