Sindromul picioarelor neliniștite: simptome și complicații
Astăzi, m-am gândit să vorbim despre sindromul picioarelor neliniștite. Uneori, se întâmplă ca picioarele să cadă pradă acestei afecțiuni neobișnuite și totodată neglijate.
Ești familiarizat cu această condiție care se definește prin nevoia urgentă de a-ți mișca picioarele?
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, denumit și RLS (Restless Leg Syndrome) sau sindromul Wittmaack-Ekbom, au probleme în a se relaxa deoarece trăiesc sub impulsul de a-și mișca membrele inferioare, cele superioare și, uneori, chiar și trunchiul.
Dacă te regăsești în această descriere, ai parte de un somn agitat, cu multe episoade de agitație, dublate de senzația de căldură în picioare, acest articol este pentru tine.
Cuprins
- Ce este sindromul picioarelor neliniștite?
- Cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite?
- Sindromul picioarelor neliniștite: remedii naturiste
Ce este sindromul picioarelor neliniștite?
Prezența sindromului picioarelor neliniștite în literatura de specialitate datează din anul 1940, când un neurolog de naționalitate suedeză descrie pentru prima oară manifestările sale clinice.
Afecțiunea, de natură neurologică, face parte din categoria tulburărilor de somn și se prezintă prin nevoia nestăpânită de a mișca picioarele.
În cazurile grave, apare și necesitatea incontrolabilă de a mișca mâinile.
Patologia are o incidență majoră în cadrul populației adulte (până la 9-10%), însă de cele mai multe ori nu este diagnosticată.
De asemenea, RLS se poate declanșa și la vârsta pediatrică, situație în care poate fi însoțit de hiperactivitate.
Se prezintă sub două forme
- Primară – se declanșează în tinerețe (înainte de 40 de ani), se transmite genetic, are o evoluție lentă, dar se agravează odată cu înaintarea în vârstă;
- Secundară – are o apariție neașteptată, de regulă la vârsta maturității (după 40 de ani)și este asociată cu anumite stării / patologii, dar simptomele rămân constante.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite?
Persoanele cu sindromul picioarelor nelinișite se pot confrunta cu o serie de senzații neplăcute, unele dintre acestea fiind greu de explicat și de descris.
Totul începe prin senzații de mâncărime, durere, crampe musculare sau furnicături. Ulterior, simt nevoia să scuture picioarele, să le miște, să le maseze și să umble.
Așa-zisa dorință de mișcare se intensifică spre seară și noaptea, declanșându-se în timpul momentelor de odihnă (când se stă pe scaun sau întins pe pat).
Tabloul simptomatic tinde să se amelioreze odată cu reluarea activităților, îndeosebi în timpul mersului pe jos.
Produse recomandate
Cele mai întâlnite complicații ale celor cu boala picioarelor neliniștite
Din cauza alterării ritmului circadian (somn-veghe), organismul trece prin stări accentuate de stres și tensiune nervoasă.
Sindromul picioarelor neliniștite poate duce la complicații mai mult sau mai puțin grave.
Iată care sunt cele mai frecvente complicații asociate cu sindromul picioarelor neliniștite:
- Insomnie: dificultăți constante în a adormi și a menține somnul, ceea ce duce la un somn insuficient și de proastă calitate. Din fericire, există o serie de remedii naturiste pentru insomnie la care poți apela oricând.
- Depresie și anxietate: stările emoționale negative cauzate de perturbările somnului și de disconfortul constant pot conduce la depresie și anxietate. Încearcă să combați stările de nervozitate cu ajutorul beneficiilor oferite de natură precum remediile pentru anxietate și stres.
- Probleme de concentrare și memorie: din cauza somnului de calitate scăzută, pot apărea dificultăți în menținerea atenției și în memorare. În plus, capacitatea de a desfășura activitățile zilnice, poate fi afectată de somnul insuficient, de oboseală și stările negative. Însă poți să înveți să-ți controlezi emoțiile negative. Îndoiala, frica de eșec sau anxietatea se poate ameliora pe cale naturală.
- Afecțiuni cardiovasculare: boala picioarelor neliniștite poate fi asociată cu un risc crescut de probleme cardiovasculare. Pentru a-i diminua riscurile apariției hipertensiunii, e bine să te concentrezi pe măsurile de prevenire care includ modificări ale stilului de viață. Îți venim în ajutor cu produse naturiste concepute pentru hipertensiune arterială și cu diferite suplimente naturiste pentru afecțiuni cardiovasculare.
Sindromul picioarelor neliniștite: remedii naturiste
Menținerea unui stil de viață sănătos care să includă activitate fizică regulată, un somn odihnitor și o alimentație diversificată și echilibrată care să conțină suplimente naturale, poate preveni sindromul picioarelor neliniștite.
În cazul în care te confrunți și cu alte afecțiuni și trebuie să iei medicamente precum antidepresivele, neurolepticele, antihistaminicele și antibioticele, care pot agrava simptomele, ai putea lua în considerare întreruperea sau schimbarea tratamentului.
De asemenea, te-ai putea orienta către remedii pentru nevoile de zi cu zi, asemenea complexului de vitamine şi minerale, care îți oferă un tonus bun.
Dacă te confrunți cu sindromul picioarelor neliniștite fără o cauză subiacentă, soluțiile constau în modificarea stilului de viață.
În cazul în care simți că nu mai poți gestiona simptomele singur, remediile naturale de la Faunus Plant îți pot fi de ajutor.
Acestea ajută cu ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității somnului. Dacă aceste măsuri naturale nu sunt eficiente, recomand să te consulți un medic neurolog.