Cum previi înțepătura de căpușă. Remedii naturiste pentru înțepături de insecte
Zumzetul și pișcăturile țânțarilor îți sună familiar? Te temi și tu, ca și noi, de pericolul de a fi înțepat de o căpușă? Ei bine, din acest motiv am ales să scriem astăzi despre remedii naturiste pentru înțepături de insecte, inclusiv împotriva înțepăturilor de căpușe.
În timpul sezonului cald, majoritatea dintre noi ne orientăm către un climat umed în care să ne petrecem mai mult timp în aer liber alături de familie. De cele mai multe ori, în acest fel, ne expunem riscului de a fi înțepați de insecte, atunci când ne așteptăm mai puțin.
Când vine vorba de căpușe, mușcăturile acestora sunt în general sunt inofensive. Însă, există situații în care acestea pot produce reacții alergice sau pot transmite boli către persoanele pe care le-au mușcat. În rare cazuri, o înțepătură de căpușă poate deveni periculoasă sau chiar fatală.
Natura îți sare în ajutor cu plante aromatice și medicinale, care, culese cu grijă și prelucrate cu atenție, ajung la tine sub forma remediilor naturiste eficiente.
Află în cele ce urmează cum poti să previi înțepăturile de căpușă, cum te ferești atât tu, cât și cei dragi ție de bâzâitoare și ce remedii le alungă.
De ce să ne ferim de înțepăturile căpușelor?
Căpușele sunt adesea întâlnite în zone cu vegetație bogată și pot deveni o problemă în timpul sezonului cald. Ajunse pe corpul gazdă (om sau animal), ele migrează spre zona axilară, inghinală sau la nivelul capului. O dată ce au înțepat gazda, își introduc capul sub piele și încep să se hrănească. Mărimea lor crește pe măsură ce se alimentează cu mai mult sânge. Dacă nu sunt depistate, căpușele pot să reziste până la câteva zile pe corpul gazdă.
Prin sânge, căpușele pot transporta viruși de la o persoană la alta, răspândind astfel anumite boli. Iar atunci când migrează către o altă gazdă, afecțiunile transmise pot fi:
- Boala Lyme - se transmite prin mușcătura de căpușă infectată de bacteria Borrelia Burgdorferi și necesită tratament antibiotic.
- Tularemia – o infecție cauzată de bacteria Francisella tullarensis ce poate fi tratată cu substanțe intravenoase și intramusculare.
- Erhlichioza – o afecțiune gravă produsă de bacterii elichiene ce poate fi tratată cu antibiotice, însă în unele cazuri (rare) poate fi mortală.
Ca și în cazul întepăturilor provocate de alte insecte, cea de căpușă poate cauza disconfort, mâncărime, inflamație și iritație locală. Prin urmare, intervenția urgentă în îndepărtarea acestora sunt foarte importante pentru a evita problemele și afecțiunile asociate cu aceste insecte.
Înțepăturile altor insecte care te pot îmbolnăvi
Înțepăturile de țânțari pot fi neplăcute și pot cauza disconfort. Cu toate acestea, există și motive mai serioase pentru care sunt considerate cu adevărat rele. Țânțarii pot transmite multe boli infecțioase, printre care:
- boala Dengue (întâlnită în zone tropicale, se manifestă ca o răceală normală însă, netratată, poate cauza complicații),
- malaria (întâlnită în zone tropicale și subtropicale, parazitul malariei, Plasmodium, este transmis de țânțarul Anopheles),
- virusuri care cauzează encefalită (inflamație a creierului),
- virusul West Nile (se manifestă ca o gripă, cu episoade de febră, cefalee și dureri de spate).
În afară de bolile pe care le pot transmite, înțepăturile țânțarilor pot provoca și reacții alergice. Acestea pot fi catalogate ca fiind cauzele urticariei. În plus, dacă sistemul imunitar este slăbit, te poți confrunta cu alte complicații.
Pe lângă tot ce ți-am povestit mai sus, trebuie să mai iei în considerare și înțepăturile inestetice care se pot umfla, înroși, respectiv provoacă mâncărime.
Pentru calmare și pentru o piele frumoasă și sănătoasă încearcă și remedii naturiste pentru afecțiuni dermatologice de la Faunus Plant.
Remedii naturiste pentru înțepături de insecte
Pentru a putea trata orice înțepătură de insecte, e important să o poți identifica. Cu cât tu și cei dragi ție petreceți mai mult timp în parc, în natură sau la locurile de joacă, cu atât mai mult trebuie să îți dezvolți atenția sporită la anumite semne precum:
Există mai multe remedii naturiste care alungă insectele și le țin la distanță. E important de menționat că unele sunt mai eficiente în lupta împotriva insectelor care înțeapă, iar altele mai puțin.
Iată care sunt cele mai folosite plante care te ajută:
- citronella;
- lavanda;
- eucaliptul;
- busuiocul;
- menta;
- usturoiul;
- oțetul de mere.
Produse Recomandate
Soluții naturale împotriva căpușelor și insectelor
Unguent de gălbenele pentru piele relaxată
Inspirat de natură și puterea ei tămăduitoare, unguentul din gălbenele Faunus Plant are efect benefic asupra pielii. Poate fi folosit zilnic, atât pentru îngrijire, cât și pentru afecțiunile provocate de paraziți sau insecte.
Iată ce ingrediente conține aceast unguent:
- gălbenele (Calendula officinalis);
- ulei de floarea-soarelui;
- ceară de albine;
- rășină de brad;
- vitamina E;
- ulei esențial de lavandă.
Datorită calităților sale terapeutice de cicatrizare și regenerare a pielii, crema este recomandată pentru crăpături ale pielii, acnee, eczeme și iritații.
Țânțaricus Spray, alungă insectele bâzâitoare
Cu loțiunea Țânțaricus poți să trimiți insectele să bâzâie în altă parte. Produsul obținut dintr-o combinație unică de uleiuri esențiale este aliatul 100% natural al întregii familii pentru ieșirile în aer liber.
Datorită extractelor de plante din compoziția sa, frunze de Neem și uleiuri esențiale de lavandă, eucalipt și citronella, loțiunea poate fi utilizată în siguranță și de adulți și pentru copiii de peste 1 an.
Despre loțiunea Țânțaricus ar trebui să știi că se poate aplica chiar și pentru pielea sensibilă, fiind 100% naturală, realizată din plante culese din soiuri autohtone.
Spray-ul anti-insecte din gama Țântaricus este un adjuvant ideal și poate fi folosit inclusiv în rândul copiilor, începând cu vârsta de 1 an.
Cum îl utilizezi? Agită ușor recipientul înainte și pulverizezi produsul doar pe zone fără răni sau mușcături, de 2-3 ori pe zi sau de câte ori este necesar.
Pachetul Cicatrizant, Arsuri Mușcături de Insecte
Dacă ai avut ghinionul să fii deja mușcat sau înțepat, sau chiar ars de soare, avem ceva pentru tine. Pachetul Cicatrizant, Arsuri, Mușcături de Insecte este conceput special pentru ameliorarea simptomelor de la nivelul pielii și vindecarea rapidă. Calmează iritațiile, reduce inflamația, cicatrizează pielea.
Cele trei remedii din compoziția sa sunt concepute special pentru a regenera și hidrata pielea afectată de insecte sau razele solare.
Cu aceste soluții la îndemâna ta, rămâne doar să te bucuri de plimbări prin natură, fără griji, alături de cei dragi.
Faunus Plant îți oferă remedii naturiste cu tradiție din plante medicinale și aromatice culese de pe plaiuri autohtone, produse în România și certificate internațional.
Articole Recomandate
Trimite mai departe