Ne preocupăm de inimă, plămâni și stomac, de păr și piele. Însă din motive neștiute, rareori, suntem la fel de grijulii și cu ficatul, deși are o importanță vitală pentru organism. Iar uneori se mai și îmbolnăvește.
Pentru protejarea celulelor hepatice și menținerea ficatului într-o stare de optimă funcționare, devine utilă cunoașterea câtorva reguli:
1. Controlarea greutății corporale și alimentației
Diabetul și obezitatea pot favoriza acumularea grăsimilor în ficat, devenind ”bază” pentru o posibilă afecțiună hepatică.
Ține-ți greutatea sub control printr-un stil de viață salutar, începând de la alimentație. Limitează excesele calorice și grăsimile. Nu mai puțin ”vinovate” de ”încărcarea” ficatului sunt proteinele de origine animală și carbohidrații simpli. Cu timpul, pot duce la steatoză hepatică sau le ceea ce se numește ”ficat gras”.
2. Activitatea fizică, obligatorie
Nu trebuie să fii medic să știi cât de bine venită este mișcarea inclusiv pentru sănătatea ficatului.
Păstrarea unui stil de viață activ contribuie la normalizarea valorilor trigliceridelor. Derivate din grăsimile alimentare sau abuzuri de zaharuri, se pot acumula în celulele hepatice, provocând leziuni. Exercițiile regulate, pe lângă că cresc consumul caloric, împiedică sedimentarea excedentului de lipide.
3. Alcool și medicamente cu moderație
Un pahar de vin, o bere, etc. nu vor crea probleme particulare. Condiția este să nu existe o patologie hepatică în curs.
Evită să iei medicamente pentru orice ”chestiuță”. Toate ajung ”filtrate” prin ficat. Administrate în exces, pe termen lung, pot avea efecte negative. Și niciodată nu combina alcool cu medicamente. Asocierea poate fi extrem de toxică chiar și când ai un ficat sănătos.
4. Cunoașterea virușilor implicați
La originea multor patologii hepatice se află viruși, cei mai cunoscuți fiind cei responsabili de hepatitele A, B și C.
Hepatita A se transmite prin alimente și băuturi contaminate. Regulile elementare de igienă și grija față de ceea ce consumi când te afli în afara casei te vor ajuta să te protejezi.
În schimb, hepatita B și hepatita C se transmit prin sângele și lichidele corporale unei persoane infectate. Aceste forme sunt mult mai periculoase decât prima prezentată, deoarece se pot croniciza. Iar cu timpul, pot induce ciroza.
5. Analize periodice de sânge
Majoritatea patologiilor hepatice, în special când devin cronice, sunt asimptomatice. Cine suferă nu-și dă seama decât greu, când poate fi prea târziu.
Pentru a fi tratate, trebuie diagnosticate în timp util. Prin examene periodice de sânge, se pot analiza o serie de parametri care reflectă starea de sănătate a ficatului.
Recomandări
Aparte cele câteva reguli, poți recurge și la ajutorul plantelor medicinale cu acțiune hepatoprotectoare. Îți recomandăm o cură completă cu ceaiurile și tincturile pachetului afecțiuni hepato-biliare!