🤩 Reduceri Până la 40% la Toate Produsele de pe Site! Vezi produse

🚚 Transport Gratuit la comenzi peste 189 lei si Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 lei Vezi produse

Păpădia: plantă infestantă sau medicinală?

Păpădia: plantă infestantă sau medicinală?

Faunus plant ro Admin |

Proprietățile păpădiei sunt multe, unele cunoscute de secole. Și totuși, adesea e privită doar ca o plantă infestantă. Să nu uităm însă că multe buruieni poartă ascuns un neprețuit tezaur de însușiri terapeutice.

Descrierea plantei

I se mai spune lăptucă, cicoare, buhă, floarea-turcului, gușa-găinii și în fel de fel de moduri, care mai de care mai amuzante.

Dar este păpădia… Cu numele științific Taraxacum officinale, se dovedește a fi una dintre cele mai uimitoarea plante medicinale. Și nici măcar nu trebuie cultivată.

Plantă erbacee perenă, cu flori de un galben intens, preferă locurile scăldate de soare. Crește pretutindeni, pe marginile trotuarelor, prin parcuri și prin grădini.

Se găsește din belșug în flora spontană, iar ”cunoscătorii” o apreciază datorită efectelor depurative, coleretice, colagoge și digestive.

Compuși activi

În ciuda recunoașterii mai degraba ca ”buruiană”, nu ca plantă medicinală, vorbim despre o specie bogată în principii active:

 - Flavonoizi (substanțe antioxidante potente);
 - Fitosteroli (compuși vegetali cu rol esențial în metabolism);
 - Tanini (compuși polifenolici);
 - Taraxacină (principiu util în tratarea maladiilor digestive);
 - Inulină (o fibră solubilă alcătuită din lanțuri de fructoză);
 - Mucilagii (compuși de consistență vâscoasă, cu efect ușor laxativ);
 - Săruri minerale (calciu);
 - Vitamine (A, B, C, D) etc.

Care sunt proprietățile păpădiei?

În general, este folosită pentru:

 - Efectele medicinale avute la nivelul aparatului digestiv;
 - Proprietățile drenante, ce favorizează silueta;
 - Acțiunea stimulantă avută asupra metabolismului.

Cu această ocazie, te lăsăm să descoperi câteva dintre proprietățile păpădiei:

a. Acțiune depurativă

Flavonoizii și inulina activează funcțiile renale, având ca efect stimularea diurezei (proces prin care se elimină urina). Astfel, reușește să amelioreze unele probleme precum retenția hidrică și să combată inestetisme ale pielii pe care le cauzează, ca de pildă, celulita.

b. Acțiune coleretică și colagogă

Prin activitatea coleretică (stimulează producerea bilei) și colagogă (favorizează evacuarea bilei), păpădia îmbunătățește funcția hepatică și digestivă. Devine un optim remediu folosit ca adjuvant în tratamentele persoanelor diagnosticate cu icter sau ciroză hepatică.

c. Acțiune digestivă

Datorită prezenței complexului de vitamine și a mucilagiilor, păpădia calmează senzația de foame. De asemenea, accentuează senzația de sațietate, îmbunătățește digestia și stimulează activitatea intestinală, fiind recomandată în completarea curelor de slăbire.

Recomandări

În ciuda efectelor benefice și a faptului că planta este bine tolerată, poate cauza aciditate gastrică. Totul se datorează principiilor active amare (taraxacina). Mare atenție, așadar, la efecte secundare!

Păpădia este contraindicată prsoanelor cu reflux gastroesofagian, gastrită sau ulcer, precum și în prezența fenomenelor alergice sau a calculilor biliari.

Păpădia, apare integrată în diverse ceaiuri și tincturi Faunus Plant. Propunerea noastră de azi sunt cele din gama Siluetus, cu efecte depurative, diuretice si laxative, indicate în curele de slăbire.

Pentru rezultate optime și kilograme mai puține, recomandăm folosirea lor în combinație, respectând indicațiile din Pachetul Slăbire – Silueta Ideală.