🤩 Reduceri Până la 40% la Toate Produsele de pe Site! Vezi produse

🤩 Gata de Weekend?48 Ore Transport Gratuit la Pachete! Vezi oferta

🚚 Transport Gratuit la comenzi peste 189 lei si Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 lei Vezi produse

Hipertensiunea arterială – Întrebări și răspunsuri

Hipertensiunea arterială – Întrebări și răspunsuri

Faunus plant ro Admin |

Se vorbește adesea despre hipertensiune, o problemă frecventă în lumea occidentală de azi. Dar cât de multe se cunosc despre acest inamic care continuă să pună în pericol sănătatea și să răpună suflete?

1. Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea arterială descrie o stare clinică în care tensiunea de la nivelul arterelor înregistrează valori care depășesc standardele fiziologice normale. Trebuie să se întâmple în mod constant și deloc ocazional, indiferent de ora din zi sau de efortul depus.

2. Când se poate vorbi despre hipertensiune?

În stabilirea condiției clinice se iau în considerare 2 componente:

Tensiunea maximă (sistolică) – Este forța pe care sângele o exercită la nivelul pereților arterelor când mușchiul cardiac se contractă. Valorile optime acoperă intervalul 90 – 140 mmHg.

Tensiunea minimă (diastolică) – Constituie forța cu care sângele acționează asupra arterelor între 2 bătai cardiace, mai exact când inima se relaxează. La 60 – 90 mmHg este considerată normală.

O persoană este hipertensivă dacă tensiunea sistolică depășește 140 unități, iar cea diastolică, 90.

3. Hipertensiune primară sau secundară?

Hipertensiunea primară, forma cea mai comună, se verifică la circa 95 % dintre pacienți. Nu se poate identifica o cauză precisă, ”vinovatul” rămânând necunoscut.

Doar în jur de 5 % dintre cazuri se pot clasifica drept hipertensiune secundară. Aceasta apare ca o consecință a unor maladii ce afectează arterele, inima, rinichii sau sistemul endocrin.

4. Ce factori îi pot favoriza apariția?

Valorile tensiunii arteriale rezultă influențate de o serie de factori:

 - Exces de sare, zahăr, grăsimi;
 - Abuz de alcool, nicotină, cafea;
 - Lipsă de mișcare;
 - Aport redus de vitamina D;
 - Predispoziție genetică;
 - Dezechilibre hormonale;
 - Vârstă înaintată;
 - Greutate supraponderală.

Cele anterioare sunt de fapt cauzele posibile ale formei primare. În hipertensiunea secundară, printre posibilii responsabili se regăsesc:

 - Patologii endocrine (hipotiroidism, hipertiroidism, sindromul Cushing etc.);
 - Afecțiuni renale și cardiace grave;
 - Diabetul;
 - Sarcina etc.

5. Cât este de periculoasă?

De multe ori i se spune ”asasinul din umbră”, tocmai pentru că acționează în tăcere, având o evoluție asimptomatică. Nedescoperită și netratată la timp, degenerează în complicații grave, de multe ori fatale.

Mai exact, hipertensiunea poate deveni un factor declanșator pentru variate patologii coronariene, cerebrale și renale (ictus, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, insuficiență renală etc.).

Recomandări

Înainte să tratezi hipertensiunea, previn-o! Și începe prin eliminarea factorilor care-o favorizează. Rezultate excelente în vederea combaterii se obțin cu ajutorul fitoterapiei. În acest sens, propunerea noastră înseamnă Pachet Hipertensiune!