5 erori nutriționale la micul dejun: Tu cât de corect mănânci?

O veche vorbă populară spune așa:”Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac.” Adevărat grăit-a autorul...
Micul dejun este un mod excelent de a-ți începe ziua, însă alegerile pe care le faci dimineața îți pot influența starea de bine. Nu este vorba doar despre câte calorii consumi, ci și despre calitatea ingredientelor și valoarea lor nutritivă. Un mic dejun dezechilibrat poate duce la oboseală sau lipsă de concentrare.
În articolul de astăzi discutăm despre greșelile frecvente pe care le facem la micul dejun și îți oferim sfaturi utile pentru a le evita, astfel încât să îți începi ziua cu multă energie
Cuprins
- Este posibil ca micul dejun să ne influențeze alegerile?
- Cele mai frecvente greșeli comise la micul dejun
- Recomandarea Faunus Plant
Este posibil ca micul dejun să ne influențeze alegerile?
Înainte să vorbim despre erorile nutriționale la micul dejun, n-ar strica să fim puțin mai curioși.
Te-ai gândit vreodată că micul dejun ar putea influența deciziile pe care le iei pe parcursul zilei? Un studiu sugerează că tipul de alimente consumate dimineața poate avea un impact asupra modului în care gândim și reacționăm în anumite situații. Se pare că raportul dintre carbohidrați și proteine afectează nivelul unor substanțe din creier, influențând astfel luarea deciziilor.
Câțiva cercetători din Germania au observat că persoanele care au consumat un mic dejun bogat în carbohidrați au fost mai predispuse să respingă oferte financiare atractive, în timp ce oamenii care au mâncat mai multe proteine au fost mai dispuși să le accepte.
Motivul ar putea fi legat de scăderea unui aminoacid numit tirozină, esențial pentru producerea dopaminei – un neurotransmițător important în luarea deciziilor.
Așadar, ce ar trebui să alegi dimineața, un covrig sau o omletă? Deși studiul nu oferă un răspuns clar, acesta sugerează că alimentația are un rol important în felul în care gândim și reacționăm. Un motiv în plus să fim mai atenți la ceea ce punem pe farfurie!
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Cele mai frecvente greșeli comise la micul dejun
Micul dejun este unul dintre cele mai simple și eficiente modalități de a mânca sănătos. În plus, ne ajută să ne controlăm mai bine greutatea şi să consumăm o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A şi C şi mai puţine grăsimi şi colesterol.
Iată care sunt 5 dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le facem la micul dejun:
1. Săritul peste micul dejun
Este important să spunem că prima greșeală este cea mai gravă și anume, să sărim peste micul-dejun, în ideea că așa reușim să consumăm mai puține calorii pe durata întregii zile.
Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că persoanele care nu iau micul dejun tind să consume mai multe alimente bogate în calorii pe parcursul zilei și sunt mai vulnerabile în fața tentațiilor alimentare.
Acest obicei nu doar că poate sabota orice încercare de a adopta un stil de viață echilibrat, însă poate duce la acumularea kilogramelor în plus. Chiar dacă există o serie de obstacole care nu ne lasă să slăbim, este important să înțelegem că mesele restrictive nu sunt modalități sănătoase de a pierde în greutate.
În plus, sunt unele persoane care pentru încă 20-30 de minute de somn (uneori nici atât), nici nu-și dau seama că renunță de fapt la aportul corect de energie și la capacitatea de concentrare.
2. Consumul de cafea sau ceai pe stomacul gol
O cană de cafea, de exemplu, pe stomacul gol, după aproximativ 12 ore de la ultima masă, riscă să favorizeze aciditatea gastrică. Și cum nu ar fi de ajuns, pentru compensarea deficitului, încurajează poftele pe gustări nesănătoase în orele imediat următoare.
De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni digestive, cum ar fi ulcerul, gastrita, refluxul gastroesofagian sau sindromul colonului iritabil, ar trebui să fie atente la consumul de cafea.
Pentru buna funcționare a tractului gastrointestinal și pentru eliminarea disconfortului digestiv, te poți orienta către Pachetul Stomac Sănătos care conține ceai și tinctură și diminuează hiperaciditatea gastrică.
3. Consumul de sucuri de fructe ambalate
Nici această alegere nu este foarte potrivită. De aceea, este una din posibilele erori nutriționale la micul dejun.
Ai auzit că un mic dejun sănătos include sucuri de fructe. Dar atenție la ce fel! Majoritatea celor din comerț se obțin din concentrate, fructele având o pondere nesemnificativă. În plus, conțin adaosuri de zahăr.
Știai că fiecare litru de băutură răcoritoare conține echivalentul a 20 lingurițe de zahăr, similar cu 2 felii mari de tort?
Așadar, ce-ar fi să prepari chiar tu un suc din fructe proaspete?
4. Renunțarea la grăsimi
Deși adesea percepute negativ, anumite tipuri de grăsimi sunt benefice pentru sănătate. Cândva, nutriționiștii recomandă doar alimente ușoare. Dar vremurile s-au schimbat.
Grăsimile constituie parte integrantă a dietelor sănătoase, la fel ca proteinele și carbohidrații.
Acestea reprezintă o componentă importantă a unei diete echilibrate, oferind energie și sprijinind funcțiile vitale ale corpului.
Alimentele bogate în grăsimi sănătoase conțin nutrienți importanți și pot contribui la menținerea sănătății cardiovasculare, îmbunătățirea funcției cognitive și susținerea sistemului imunitar. În plus, renunțarea la grăsimi poate reprezenta unul dintre motivele pentru care îți este foame.
Este foarte important să se facă distincția între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase, precum și să se înțeleagă rolul lor în alimentație. Așadar, undă verde la semințe, fructe nucifere sau avocado. Nu uita însă, să stai cu ochii pe cantități.
5. Iei un mic dejun prea sărac
Unii oameni sunt mai activi, alții mai sedentari. Drept urmare, nu toată lumea are aceleași exigențe nutriționale. Însă nu trebuie să te temi să mănânci pe îndestulate (totuși, cu bun simț). Îți vei activa metabolismul și ora prânzului nu te va prinde cu dulciurile în mână.
Ia un mic dejun consistent și învață să ai mereu la tine o gustare sănătoasă, astfel încât să te hrănești în mod echilibrat.
Nu uita, când te îngrași nu e mereu din cauza faptului că mănânci prea mult, ci poate fi una dintre posibilele erori nutriționale pe care le faci la micul dejun.
Produse recomandate
Recomandarea Faunus Plant
ÎSe spune că suntem ceea ce mâncăm. Cu cât urmăm un plan alimentar echilibrat, cu atât ne simțim mai bine. Suntem siguri că nu ai nevoie de confirmările specialiștilor, și că te vei convinge singur, pe propria piele, imediat ce ți-ai schimbat alegerile culinare la micul dejun.
Dacă te preocupă acumularea kilogramelor în exces, caută în magazinul Faunus Plant preparatele din categoria afecțiuni metabolice, în măsură să favorizeze arderile, să reducă retenția de apă și să-ți domolească apetitul.
În plus față de adoptarea unui mic dejun adecvat, nu uita că ai la dispoziție produse naturiste de slăbit precum ceaiuri, tincturi sau capsule care te ajută în lupta împotriva kilogramelor în plus.
Multă sănătate și nu uita să nu mai sari peste micul dejun!