O veche vorbă populară spune așa: ”Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac.” Adevărat grăit-a autorul...
Dar câți oare țin cont de acest îndemn? Câți oare, imediat ce se trezesc, abia dacă iau 2-3 înghițituri de suc, cafea etc.? Și câți sunt prea grăbiți să mai îmbuce ceva înainte să-și înceapă ziua? Îți spunem noi! Prea mulți!
Ce erori nu trebuie să comiți la micul dejun?
Posibilele greșeli se referă atât la alimente, cât și la obiceiuri:
#1: Sărirea micului dejun
Cel mai grav este să nu mănânci nimic și să ieși.
Pentru încă 20-30 de minute de somn (uneori nici atât), numeroase persoane nici nu-și dau seama că renunță de fapt la aportul corect de energie și la capacitatea de concentrare. Sunt abia câteva dintre beneficiile unui mic dejun sănătos și echilibrat.
#2: Doar cafea / ceai și atât
Situația nu se schimbă mult după o cafea sau un ceai.
O cană de cafea, de exemplu, pe stomacul gol, după circa 12 ore de la ultima masă, riscă să favorizeze aciditatea gastrică. Și cum nu ar fi de ajuns, pentru compensarea deficitului, ”încurajează” poftele pe gustări nesănătoase în orele imediat următoare.
#3: Plinul de sucuri de fructe ambalate
Nici această opțiune nu este deloc inspirată.
Ai auzit că un mic dejun sănătos include sucuri de fructe. Dar atenție la ce fel! Majoritatea celor din comerț se obțin din concentrate, fructele având o pondere nesemnificativă. În plus, conțin adaosuri de zahăr. Ce-ar fi să le prepari chiar tu din fructe proaspete?
#4: Renunțarea la grăsimi
Știi că grăsimile îngrașă... Oare informația este corectă?
Cândva, nutriționiștii recomandau doar alimente ”light”. Dar vremurile s-au schimbat. Grăsimile constituie parte integrantă a dietelor sănătoase, la fel ca proteinele și carbohidrații. Așadar, undă verde la semințe, fructe nucifere, avocado etc. Dar stai cu cohii pe cantități.
#5: Mic dejun prea sărac
Less is more... Dar nu întotdeauna este valabil.
Unii oameni sunt mai activi, alții mai sedentari. Drept urmare, nu toată lumea are aceleași exigențe nutriționale. Însă nu trebuie să te temi să mănânci pe îndestulate (totuși, cu bun simț). Îți vei activa metabolismul și ora prânzului nu te va prinde cu tipicele ”bolboroseli”.
Recomandări
Pentru mai multe informații vis-a-vis de un stil de viață sănătos, te invităm să urmărești cu constanță postările blog-ului nostru!
Iar dacă problema ta are legătură cu hiperaciditatea gastrică ori cu pofta de mâncare, îți recomandăm cu încredere Pachetul Afecțiuni Gastrointestinale, respectiv Pachetul Slăbire! Efectele le vei constata chiar tu!