ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

🤩 20% Reducere la top produse și pachete! Vezi produse

Ce efect au ouale asupra colesterolului?

Ce efect au ouale asupra colesterolului?

Faunus plant ro Admin |

Cum mulți se întreabă în ce măsură ouăle afectează colesterolul, iată și o temă numai bună pentru momentul în care ne aflăm. Este normal să te ferești de ele sau nu are sens să te preocupe câte incluzi în meniul săptămânal?

Ce modificări apar în organism dacă mănânci zilnic mai multe ouă?

Decenii la rândul, oamenii au trăit cu convingerea că trebuie să limiteze consumul de ouă, mai ales de gălbenușuri. Totul se bazează pe ideea deja învechită că reprezintă un pericol real pentru sănătate, crescând riscurile afecțiunilor cardiovasculare și nu numai.

Un consum optimal poate însemna undeva la 2-6 gălbenușuri / săptămână, deși nu există dovezi concludente care să susțină stabilirea unor limite exacte.

În schimb, diverse studii demonstrează că pentru majoritatea populației, ouăle constituie un aliment sigur pentru sănătate. Iar rezultatele arată în modul următor:

 - La majoritatea subiecților analizați, cresc valorile colesterolului ”bun” (HDL);
 - În proporție majoritară, colesterolul ”rău” nu suferă modificări, decât în câteva cazuri;
 - Ouăle îmbogățite cu Omega 3 pot reduce nivelul trigliceridelor, un alt ”inamic” al sănătății cardiovasculare;
 - Cresc valorile luteinei și zeaxantinei, importanți carotenoizi.

Cu ce alte beneficii vine la pachet consumul de ouă?

Oamenii de știință sunt de părere că o persoană fără probleme de sănătate, cu un stil de viață echilibrat, nu prezintă riscuri nici dacă ajunge la 3 ouă / zi.

Ba mai mult, ouăle sunt considerate un aliment complet, cu numeroase proprietăți benefice și care furnizează substanțe nutritive ce nu pot fi ignorate. Printre principiile nutriționale ce merită menționate, se numără:

 - Toți cei 20 de aminoacizi esențiali, ceea ce însemnă proteine de înaltă valoare biologică, pe care organismul uman nu le produce și trebuie asimilate din alimentație;
 - Vitamina A și cei 2 carotenoizi prețioși (luteină, zeaxantină) ce contribuie la îmbunătățirea funcției vizuale;
 - Vitamina B12, care în mod normal apare în alimentele de origine animală, însă este deficitară în dietele vegane și vegetariene;
 - Colina (vitamina B8), utilă pentru buna funcționare a ficatului și vezicii biliare (optimizează folosirea colesterolului și grăsimilor);
 - Vitamina D, indispensabilă pentru sănătatea sistemului osos, importantă îndeosebi la persoanele care nu stau multe ore la soare;
 - Săruri minerale precum fier, calciu, potasiu și fosfor, fiecare cu un rol bine definit (sănătatea oaselor și dinților, combaterea anemiei etc.).

Recomandări

Acum că li s-a reabilitat reputația, probabil că nu mai ai motive să spui ”pas” în fața ouălor nici la Paști, nici în restul zilelor din an. Dacă ai probleme reale cu colesterolul (hipercolesterolemie), îți propunem să-i controlezi valorile cu ajutorul produselor din Pachetul Colesterol Trigliceride!