Știi deja că toamna este un anotimp în care sistemul imunitar are nevoie de un ajutor de nădejde. Găsește-l în proprietățile plantelor medicinale și pune-te pe picioare cu tratamente naturiste.
Pentru astăzi ți-am pregătit top 5 plante medicinale pe care să le folosești în noiembrie pentru un organism fortificat.
O să vorbim pe rând despre ce beneficii aduc:
- Pinul;
- Cătina;
- Gălbenelele;
- Cimbrișorul;
- Menta.
Hai să vedem cum te ajută plantele medicinale la finalul toamnei și sub ce formă să le consumi.
Beneficiile mugurilor de pin pentru sănătate
Sigur ai trecut și tu măcar o dată cu mașina pe lângă o pădure de pini și ai văzut oameni adunând mugurii. De ce au nevoie de ei? Pentru că au numeroase proprietăți benefice pentru organism.
În primul rând, conțin o cantitate importantă de fibre, minerale și proteine. Fierul, cuprul și antioxidanții sunt printre substanțele principale de care organismul tău are nevoie pentru o funcționare optimă.
Pe scurt, cum te ajută mugurii de pin? Uite cum acționează ei în corpul tău:
- datorită antioxidanților, au efect antiîmbătrânire;
- mențin sănătatea sistemului cardiovascular;
- îmbunătățesc vederea, deoarece au un conținut bogat de luteină;
- te energizează;
- te ajută în curele de slăbire.
Siropul de muguri de pin este cel mai simplu mod de a consuma planta. Îl poți comanda din oferta Faunus Plant.
Cătina: beneficii extraordinare pentru organismul tău
Despre cătină cu siguranță ai mai auzit până acum. Ea face parte dintre cele mai populare plante medicinale românești. Micile fructe portocalii pe care le întâlnești în toată țara au fost denumite „ginseng românesc”. De unde vine comparația? Uite care sunt proprietățile cătinei pentru sănătate.
#1. Conținut bogat de vitamine.
Deși sunt micuțe, fructele de cătină conțin aproape toată gama de vitamine și minerale de care ai nevoie pentru a te simți în formă întreaga zi. Cătina este un furnizor important de vitamina C sau complexul de vitamine B.
Asta înseamnă că dacă incluzi micile fructe portocalii în regimul tău, vei avea un sistem imunitar de fier.
#2. Ameliorează stările depresive.
Chiar și în luna noiembrie se mai fac simțite efectele asteniei de toamnă. De aceea, încearcă o tinctură de cătină sau sirop de cătină care tratează depresiile și înlătură stările letargice. Ține departe anxietatea și oboseala cu fructele care mențin un nivel ridicat de serotonină, adică hormonul fericirii.
#3. Vindecă afecțiunile pielii.
În noiembrie, temperaturile scad, iarna se apropie. Și pielea ta devine mai sensibilă. Apar eczeme sau pielea se crapă din cauza frigului. În astfel de cazuri, balsamul de cătină are efect emolient și hrănește pielea în profunzime.
Ce beneficii are ceaiul de gălbenele consumat în mod regulat
Te-ai întrebat vreodată de ce toată lumea bea ceai de gălbenele? Ei bine, răspunsul stă în flavonoizi. Ce sunt ei? Substanța principală care se găsește în florile de gălbenele.
Flavonoizii sunt compuși naturali care au proprietăți antiinflamatorii, neuroprotectoare și antidiabetice.
Ceaiul de gălbenele ajută astfel la calmarea durerilor în gât, vindecarea aftelor sau tratarea acneei.
De ce să te aliezi cu gălbenelele în perioada de toamnă? Pentru că acum proprietățile sale sunt mai utile pentru organism. Descoperă mai multe despre sezonalitatea plantelor medicinale pe blogul nostru.
Cimbrișorul și beneficiile lui pentru o sănătate de fier
Răceala își face de cap cu organismul tău? Atunci ține tusea sub control cu ajutorul cimbrișorului. Uite de ce e cimbrișorul în topul plantelor medicinale pe care să le consumi în noiembrie:
- are efect antitusiv;
- este un bun expectorant;
- tratează infecțiile respiratorii.
- susține funcționarea normală a ficatului;
- ameliorează durerile de cap;
- combate stresul și susține detensionarea nervoasă.
Ceaiul de cimbrișor este antisepticul de care organismul tău are nevoie în lunile de toamnă, acționând precum un tonic asupra organismului tău.
Consumă ceai de mentă și bucură-te de beneficii
Desfundă-ți nasul cu tratamente naturiste. Menta este unul dintre cele mai bune decongestionante pentru sistemul respirator. Consumată sub formă de ceai ajută rapid la eliberarea căilor respiratorii și lupta împotriva virozelor.
Dar menta are și alte efecte benefice care susțin sistemul imunitar atunci când organismul nostru are nevoie de puțin ajutor. Planta ameliorează alergiile sezoniere datorită acidului rozmarinic, un puternic antioxidant natural. În plus, menta are efecte calmante și liniștitoare pentru sistemul digestiv tratând durerile abdominale și calmând simptomele asociate cu sindromul colonului iritabil.
În combinație cu mușețelul, infuzia din mentă ajută la calmarea durerilor de gât, la ruperea flegmei și a mucusului. Așadar, planta poate fi consumată fără restricții atât preventiv, pentru susținerea sistemului imunitar, cât și ca parte din tratamentele naturiste care combat stările de gripă și de răceală.
Pregătește-ți de pe acum stocul de produse naturiste recomandate în sezonul rece și treci iarna cu bine.