Andropauza se compară deseori cu menopauza feminină. Cu toate acestea, nu echivalează cu pierderea capacităților reproductive, decât rareori.
Termenul are origini destul de noi, fiind inventat se pare pentru a indica epuizarea naturală a funcției masculine de concepție la vârste înaintate.
Ce este andropauza?
Din punct de vedere medical, andropauza poate fi considerată un sindrom legat de diminuarea fiziologică a secreției de testosteron, un hormon sexual din grupul celor androgeni.
Alcătuirea unei definiții clare și concise nu este atât de simplă ca în cazul omonimului feminin.
Menopauza este un proces bine definit, ireversibil și o etapă obligatorie în viașa femeilor, care debutează cu dispariția ciclului menstrual și continuă cu scăderea imeidată a sintezei de estrogeni.
În schimb la bărbați, modificările hormonale sunt mai puțin evidente și drastice. Cu toate că nu se poate vorbi despre încetarea efectivă a capacității de a procrea, nu înseamnă că nu se petrec niște schimbări care afectează indivizii din punct de vedere:
- Hormonal;
- Sexual;
- Fizic;
- Psihologic;
- Social.
Prin ce simptome se caracterizează?
Andropauza se manifestă cu o foarte mare variație în rândul populației, vârsta medie situându-se undeva între 40 și 55 de ani. Uneori se poate vorbi și despre andropauză precoce, care se instaurează de la 30-35 de ani încolo.
De fapt, după al treilea deceniu de viață, anual, sinteza de testosteron înregistrează scăderi de 1-2 %.
Tabloul simptomatic este corelat cu nivelul hormonal și include un spectru larg de manifestări. Totul se explică prin ”atribuțiile” testosteronului, responsabil de numeroase aspecte ale sănătății fizice și psihice masculine.
Revenind la modul în care se manifestă andropauza, lista include o mulțime de semne specifice, începând cu transformarea aspectului:
- Pierderea progresivă a masei slabe (reducerea tonusului muscular și a forței fizice);
- Acumularea de țesut adipos (tendința vizbilă de îngrășare);
- Încetinirea metabolismului;
- Căderea părului;
- Diminuarea densității osoase (este mai puțin gravă decât la femei);
- Înmulțirea riscurilor de afecțiuni cardiovasculare;
- Anemie;
- Dificultăți de urinare;
- Disfuncții sexuale (scăderea libidoului, disfuncții erectile);
- Stări depresive și de iritabilitate;
- Probleme de concentrare;
- Oboseală;
- Insomnii etc.
Recomandări
Chiar dacă îmbătrânirea este un mecanism normal, unele simptome specifice andropauzei se pot ”îndulci” cu ajutorul fitoterapiei. Pentru reglarea activității glandelor sexuale masculine, pentru revitalizarea organismului și combaterea stărilor de oboseală, încearcă tincturile din Pachetul Impotență!