14:53:47 PM EEST
Uneori, valorile colesterolului din sânge depășesc limitele de siguranță. Adevărata problemă apare când colesterolul ”bun” (HDL) și cel ”rău” (LDL) sunt într-un dezechilibru total, mai exact în favoarea colesterolului LDL.
În cazuri similare, se poate vorbi despre hipercolesterolemie (excedent de colesterol), o patologie extrem de periculoasă, ce poate fi cauzată de mai mulți factori:
Principalul responsabil de creșterea colesterolului îl reprezintă alimentația, care deține circa 15 % din ”vină”. Mulți dintre noi obișnuiesc să consume prea multe calorii la o singură masă, în timp ce meniul zilnic conține grăsimi saturate și carbohidrați simpli în exces.
Hipotiroidismul (sinteza insuficientă de hormoni tiroidieni) este o afecțiune frecvent întâlnită îndeosebi la femei. Printre simptome se numără pielea uscată, oboseala, somnolența, constipația, anemia, dar și creșterea nivelului de colesterol LDL și de trigliceride.
Maladia se poate ”traduce” prin alterarea metabolică, datorată scăderii activității insulinice. O carateristică întotdeauna prezentă este hiperglicemia, care cu trecerea timpului, tinde să se asocieze și cu alte complicații, precum hipercolesterolemia și ateroscleroza.
În timp ce estrogenii diminuează colesterolemia (ridică valorile HDL și scad valorile LDL), hormonii androgeni (din această categorie face parte și testosteronul) are efectul opus. Din motive similare, riscurile sunt majore la femei după menopauză și la bărbați.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie obezitatea ca o acumulare de grăsime corporală anormală sau / și în exces. Consecințele, alarmante pentru sănătate, pot cauza hipertensiune, diabet, tumori, patologii coronariene, hepatice și hipercolesterolemie.
În momente de stres prelungit, instinctul primar al organismului este să se protejeze și o face sintetizând în hipotalamus, cortizol și adrenalină. Cei 2 hormoni cresc fluxul de sânge din creier, stimulează eliberaree de energie și activează producerea colesterolului.
O influență similară asupra concentrației de colesterol LDL și de trigliceride o mai au stilul de viață sedentar” (prin sport, putem înclina ”balanța” în favoarea colesterolului ”bun”) și fumatul (substanțele conținute în tutun facilitează acumularea grăsimilor pe pereții arterelor).