Durere acută, spontană, puternică, localizată în partea inferioară a abdomenului... O simți ca o crampă. Uneori i se alătură și alte simptome, precum greață și vărsături. Apoi se extinde până în zona inghinală.
Cam așa se întâmplă când o pietricică de la rinichi (acumulări de minerale și calciu) se deplasează spre vezică, apoi spre căile urinare. Pe parcursul tranzitării, poate provoca leziuni, favorizând apariția sângelui în urină.
Etapa este cea care descrie colicile renale.
Dar formațiunile cu aspect pietrificat nu au ca ”sediu” doar rinichii, printre ”preferințe” numărându-se și altele mai puțin comune:
- Amigdalele;
- Vezica urinară;
- Glandele salivare.
Pietre pe amigdale
Calculii amigdalelor se mai numesc amigdaliți și se dezvoltă în criptele amigdalelor palatine (cele vizibile în gât). Criptele sunt mici buzunare și crăpături prezente pe suprafața acestor organe limfatice (elemente anatomice cu funcții imunitare și antiifecțioase).
Amigdaliții nu sunt altceva decât reziduuri calcificate de bacterii, mucozități, resturi de alimente și celule moarte rămase captive în criptele amigdalelor.
La dimensiuni mici, pietrele sunt asimptomatice, dar când se măresc, pot provoca:
- Durere de gât sau / și de urechi;
- Probleme de deglutiție;
- Respirație urât mirositoare;
- Inflamarea amigdalelor.
Pietre la vezica urinară
Este vorba despre mici mase de minerale cristalizate, depozitate în vezica urinară când nu se golește de tot. La origini se poate afla o problemă urologică:
- Infecții recurente ale aparatului urinar;
- Diverticuli vezicali (cavități formate în pereții vezicii urinare);
- Inflamarea prostatei.
Problema este destul de comună la persoanele varstnice și când se verifică o boală a prostatei. Manifestările nu sunt obligatorii, însă pot să apară dacă o pietricică irită peretele vezicii sau blochează fluxul urinar.
Tabloul simptomatic poate include:
- Dureri abdominale;
- Colorarea urinei;
- Stimul frecvent de a urina;
- Intreruperea fluxului;
- Micțiuni dureroase;
- Disconfort etc.
Pietre la glandele salivare
Au o frecvență mult inferioară comparativ cu calculii biliari sau renali și constituie o consecință a precipitării sărurilor și a altor substanțe chimice din salivă.
Afecțiunea poartă numele de litiază salivară sau de sialolitiază. De obicei, interesează doar una dintre glande (în principal glandele submandibulare), unde își pot face apariția una sau mai multe pietricele.
Cu dimensiuni variabile, de la câțiva milimetri, la câțiva centimetri, pot fi însoțite de simptome specifice, care înseamnă mai mult decât disconfort:
- Colica salivară (durere tipică în timpul meselor, de câte ori crește secreția de salivă);
- Durere de gât, mandibulară, facială;
- Durere la masticație, la înghițire (disfagie);
- Inflamarea glandelor parotide (altă glandă salivară).
Nu cunoaștem în amănunt starea ta de sănătate, dar magazinul Faunus Plant te așteaptă cu o mulțime de remedii pentru și mai multe afecțiuni!
Dacă printre ele se regăsește și o problemă a aparatului urinar, poate colici și calculi renali sau la vezică, începe o cură cu ceaiurile și tincturile Renalus din Pachetul Afecțiuni Renale!