Să ai de-a face cu un virus gripal ce te poate ține la pat zile-n șir, cu simptome ce te aduc la limita supraviețuirii, nu e maximul pe care-l aștepți de la viață.
Din fericire, va trece. Cu puțin ajutor (repaus, fără stres, alimentație vitaminizantă, supe, ceaiuri etc.), te vei pune pe picioare mai curând decât crezi.
Dar când e sigur să revii la serviciu / la școală, fără să devii un focar de infecție pentru cei din jurul tău?
Câtă vreme o persoană rămâne contagioasă?
Perioada de contaminare începe dinainte de primele simptome (febră, tuse, dureri musculare etc.). Adică din faza de incubație (intervalul ce se scurge între expunerea la agentul infecțios și spectrul simptomatic).
În timpul incubației, virușii sunt deja prezenți în organism și activi, atâta doar că nu există încă semne care să le trădeze existența.
În funcție de tipologia patogenului, perioada poate dura 24 de ore sau 4 zile. Înseamnă că poți fi contagios chiar și cu 4 zile înainte să știi că te-a doborât gripa.
Majoritatea adulților (fără probleme însemnate de sănătate) pot transmite virusul gripal și după 7 zile de la declanșarea simptomelor specifice.
În schimb copiii pot rămâne sursă de infecție vreme mai îndelungată, chiar mai mult de o săptămână de la primele manifestări.
Când poți reveni la viața de zi cu zi?
Mai devreme sau mai târziu, organismul se reface. Însă odată cu revenirea la normalitate, iau naștere alte întrebări:
- Când poți ieși din casă să-ți reiei activitățile obișnuite?
- Când te poți întoarce la serviciu / la școală, fără să molipsești și pe alții?
Răspunsul nu e unul singur. Depinde:
- Dacă febra, strănutul și alte simptome au dispărut, dar încă te simți așa și așa, adică nu-ți vine să muți munții din loc, mai ia-ți 1-2 zile libere.
- Dacă au trecut cel puțin 24 de ore de când ai o temperatură normală, dar fără intervenția antipireticelor, foarte probabil că ești ”safe”. E semn că te-ai refăcut.
- Dacă ai scăpat de febră și de restul simptomelor, dar încă strănuți / tușești, încă există riscuri să răspândești virusul. Deci, mai așteaptă.
Reține!
Nu te grăbi să părăsești domiciliul sau riști să răspândești patogenul. Pe de altă parte, ai organismul slăbit și sensibil la recidive.
Ca să treci mai ușor peste atacurile virale și să previi îmbolnăvirile, bazează-te pe ajutorul remediilor din pachetele Răceală și Gripă sau Imunitate Adulți!
Preparatele noastre contribuie, printre altele, la creșterea rezistenței și la grăbirea vindecării!