Cele mai frecvente 4 cauze ale respirației urât mirositoare
Când ne referim la respirație urât mirositoare, vorbim de halenă, o problemă destul de comună.
Din păcate, însă, mirosul pătrunzător al respirației este deranjant nu doar pentru cei care suferă de această tulburare, ci și pentru persoanele apropiate.
Aerul neplăcut degajat în timpul expirației este influențat de obiceiurile alimentare, de momentul zilei sau de vârstă.
Dacă de cele mai multe ori, pentru eliminarea problemei este suficientă adoptarea unei igiene orale riguroase, în certe situații, halena poate reprezenta simptomul unor maladii ce au legătură (sau nu) cu cavitatea orală.
Cuprins
- Respirație urât mirositoare: cauze și factori de risc
- Igiena orală precară
- Cariile dentare
- Boala parodontală
- Gura uscată
- Diverse categorii de afecțiuni
Respirație urât mirositoare: cauze și factori de risc
E de la sine înțeles că nicio afecțiune nu se poate combate înainte să-i fie identificate cauzele. Acesta este doar un motiv în plus să descoperi ce se află de fapt la ”originile” respirației rău mirositoare:
Igiena orală precară
În mod frecvent, de mirosurile neplăcute, sunt responsabile carențele de igienă dentară. La cei care nu se spală pe dinți la timp, după fiecare masă ori insuficient, resturile alimentare rămase în spațiile greu accesibile, cu timpul, se dezintegrează.
Astfel, favorizează proliferarea bacteriilor ce ”populează” cavitatea orală, care la rândul lor, vor ”odoriza” respirația.
Ca și în tratarea aftelor bucale, există câteva remedii naturiste care-ți pot venit în ajutor. O tinctură care te ajută să previi și să tratezi neplăcutele din cavitatea bucală este tinctura de propolis, un extract hidroalcoolic concentrat care are proprietăți cicatrizante, antiinflamatoare și antimicrobiene.
Cariile dentare
Halena poate fi o consecință și a leziunilor cariogene, cu pulpa dentară necrozată, urât mirositoare.
Explicația este următoarea: un dinte cariat, netratat la timp, se poate transforma într-un ”rezervor” de rămășițe alimentare. Acestea (la fel ca în situația precedentă), în contact cu bacteriile orale, prin descompunere, dau naștere respirației urât mirositoare.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Boala parodontală
O altă cauză comună este reprezentată de boala parodontală, o urmare inevitabilă a lipsei de igienă.
Este vorba despre o maladie de natură inflamatorie, cronică, în prezența căreia bacteriile orale ”atacă” parodontul (țesuturile de susținere dentară). Printre simptome, alături de sângerările și durerile gingivale, se numără și mirosul neplăcut al respirației.
Gura uscată
Senzația de gură uscată (xerostomie) devine o altă cauză care adeseori determină mirosurile neplăcute ale aerului expirat. Dar și în acest caz este vorba despre un simptom.
În situații similare, la baza mecanismului de proliferare bacteriană, se află producerea insuficientă de salivă. Printre altele, saliva are și rolul de a îndepărta bacteriile și de a dezinfecta cavitatea orală.
Produse recomandate
Diverse categorii de afecțiuni
Nu sunt rare nici cazurile în care halena devine doar unul dintre simptomele afecțiunilor aparatului respirator precum bronșitele, amigdalitele, inflamațiile gâtului sau sinuzitele.
Atunci când vine vorba de remedii pentru bronșită, la noi găsești produse naturiste pentru afecțiuni respiratorii. Pentru a le preveni, e recomandat să îți întărești imunitatea cu vitamine și minerale naturiste pentru vitalitate.
Alteori, din păcate,poate fi vorba despre patologii cronice (diabet), insuficiență hepatică și renală, intoleranțe la diverse substanțe (lactoză), tulburări gastrointestinale (probleme de reflux gastroesofagian) și așa mai departe.
Pentru prevenirea și combaterea halenei, nu de puține ori, este necesară intervenția medicului stomatolog, gastroenterolog, etc.
Foarte eficiente în tratarea simptomatică, sunt și remediile naturiste utilizate pentru ”parfumarea” respirației, sub formă de ceaiuri tradiționale / infuzii de plante medicinale și ierburi aromatice.
Nici beneficiile tincturii de salvie nu ar trebui trecute cu vederea. Tinctura de salvie ajută la refacerea țesutului cutanat și la menţinerea sănătăţii cavităţii bucale. Prin urmare, este un adjuvant ideal în cazul problemelor ce țin de gingivită, eczeme sau stomatice.
Încearcă chiar acum remediile naturiste pentru afecțiuni respiratorii de la Faunus Plant.
Toate cele bune!