Carența de zinc: cauze și manifestări
Carența de zinc este una dintre cele mai frecvente deficiențe de micronutrienți din domeniul medical. Pe lângă lipsa de vitamina A și de fier, deficitul de zinc poate afecta dezvoltarea abilităților cognitive și poate prezenta complicații perinatale, conform studiilor.
Zincul este important pentru sănătatea ficatului, a mușchilor și a pielii, favorizează vindecarea leziunilor cutanate și regenerarea țesuturilor.
De asemenea, intervine în sinteza insulinei, precum și în dezvoltarea oaselor, a dinților și a unghiilor. În plus, reglează activitatea hormonilor de creștere, controlează metabolismul, combate radicalii liberi și vine în sprijinul sistemului imunitar.
Cuprins
- Carența de zinc: principalele cauze
- Cum se manifestă carența de zinc?
- Remedii pentru carența de zinc
Carența de zinc: principalele cauze
Pentru prima dată, carența de zinc a fost identificată în rândul copiilor egipteni, pe la începutul anilor 1970.
Pe atunci, cauzele au fost atribuite în principal regimului alimentar, consumului de pâine nedospită (fără drojdie), care nu furnizează suficient zinc, și respectiv condițiilor ambientale (climă excesiv de caldă), care favorizează pierderea mineralelor.
Concluziile actuale ale specialiștilor arată că prezența unei cantități insuficiente de zinc se datorează mai multor cauze.
Poate depinde de insuficienta absorbție a mineralului, frecventă la persoanele vârstnice și la cele care suferă de alcoolism cronic. Alcoolul forțează îndepărtarea zincului depozitat în ficat și-l elimină prin urină.
O altă cauză are legătură cu alimentația. Diverse alte minerale (calciu, fier, aramă), cerealele crude, laptele și produsele lactate pot reduce cantitatea de zinc asimilată. Spre exemplu, în cazul consumului crescut de lapte și derivate, cazeina, proteina laptelui, limitează absorbția zincului.
Nu trebuie subevaluate nici produsele farmaceutice (antidepresivele, corticosteroizii, diureticele), nici fumatul excesiv, ambele asociate cu insuficiența de zinc. Fumul de țigară produce cadmiu, un metal toxic ce influențează capacitatea corpului să folosească zincul.
Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!
Cum se manifestă carența de zinc?
Conform datelor statistice, la peste 80 % din populație, aportul de zinc este sub DZR. Din păcate, până și o minimă carență poate atrage după sine adevărate dezastre la nivelul organismului.
Slăbirea sistemului imunitar
Organismul este mai puțin rezistent la maladii comune precum răcelile de sezon sau gripa și mai vulnerabil la diverse tipuri de infecții.
Vindecarea greoaie a rănilor
Când există o carență evidentă de zinc, corpul întâmpină dificultăți să se refacă până și după o banală leziune (tăietură, zgârietură), vindecarea fiind mai lentă.
Întârzieri de creștere
Carența împiedică funcționarea corectă a hormonului de creștere, fenomen ce corespunde cu probleme de creștere la copiii și adolescenții aflați în perioada de dezvoltare.
Tulburări de somn
Zincul este important în sinteza și reglarea melatoninei, un hormon care controlează ritmul circadian (un fel de ceas interior care dictează ciclul somn-veghe).
Alte manifestări:
- lipsa de energie fizică;
- diminuarea poftei de mâncare;
- unghii fragile, cu pete albe;
- probleme cutanate (acnee, eczeme, vergeturi);
- dureri articulare la adolescenți (la șold și genunchi);
- tulburări de memorie;
- scăderea sensibilității gustative, olfactive și tactile;
- păr lipsit de rezistență, ce cade și se rupe ușor;
- întârzierea maturității sexuale;
- menstruații neregulate (la adolescente și femei tinere);
- impotență masculină (la bărbații tineri).
Produse recomandate
Remedii pentru carența de zinc
Dacă te confrunți cu o serie de simptome de genul celor de mai sus, încearcă să le previi și să le combați cu ajutorul remediilor naturiste FaunusPlant.ro. Acestea sunt recomandate pentru stimularea imunității, pentru remineralizarea și revitalizarea organismului.
Te poți orienta oricând pentru remedii contra căderii părului sau, dacă te confrunți cu probleme cutanate precum vergeturi, respectiv varice, poți încerca produse naturiste varice.
Și pentru că este recomandat să te asiguri că sistemul tău imunitar se află în cea mai bună formă, alege remedii pentru starea ta de bine.
Ți-au fost utile aceste recomandă? Urmărește-ne în continuare și vei descoperi mai multe despre ce înseamnă un stil de viață sănătos.