Ce înseamnă astenie? Care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru astenia de primăvară?
Ce este astenia?
Termenul ”astenie” este destul de popular, doar că nu toată lumea înțelege foarte bine ce reprezintă de fapt.
În primul rând, îți vom spune CE NU ESTE ASTENIA.
NU E O BOALĂ, ci o stare.
Toate acele senzații generalizate de oboseală și slăbiciune, de lipsă de forță și de reacții întârziate la stimuli, pot semnala astenia. Este o condiție care persistă în momentele de repaus fizic și se poate agrava în timpul sau după un efort fizic minim.
Uneori, astenia poate deveni simptom al unor maladii de origine psihică sau fizică:
- Cauze psihice: depresii, anxietate, insomnii etc.;
- Cauze fizice: intoleranțe alimentare, afecțiuni respiratorii (alergii, gripe, răceli), anemii și carențe de vitamine, artrite, colite, tulburări ale glandei tiroide, afecțiuni cardiovasculare, infecții, diabet etc.).
Starea de astenie se poate manifesta prin mișcări lente, crampe musculare, tremurături și epuizare.
Uneori pot să apară simptome asemănătoare cu ale gripei. În cazurile severe (acestea reprezintă o urgență medicală), poate fi însoțită de amețeli, confuzie mentală, vedere neclară, dureri în piept și respirație îngreunată.
Tratamente naturiste pentru astenia de primăvară
Că e vorba despre ceaiuri, siropuri sau tincturi, pentru alungarea asteniei, fitoterapia propune leacuri pe bază de extracte vegetale.
Iată câteva dintre cele mai eficiente plante medicinale pentru asteniile provocate de anemii și avitaminoze:
Măceș (Rosa canina)
Măceșul este un excelent remediu pentru carențe de vitamine și tulburări de absorbție a mineralelor.
Fructele de măceș, considerate cea mai concentrată sursă de vitamina C, consitituie și un excelent remediu tonic și stimulant. Bogate și în vitaminele din grup de B-uri, sunt în măsură să crească rezistența organismului la stres, să contrasteze oboseala și epuizarea.
Cătină (Hippophae rhamnoides)
Cătina ascunde un interesant ”patrimoniu” nutrițional, de la vitaminele A, C, E și grupul de B-uri, până la oligoelemente.
Datorită complexului nutritiv conținut, fructele de cătină ajută la stimularea funcțiilor organismului, având utilitate ca tonic și reconstituient în caz de astenie, dificultăți de concentrare, anemie, oboseală, stres, convalescență sau scăderea poftei de mâncare.
Echinacea (Echinacea purpurea)
Cunoscută în special pentru activitatea imunostimulantă și antivirală, planta poate fi privită ca un antibiotic natural.
Remediile naturiste cu echinacea devin un ajutor valabil pentru recuperarea energiei și refacerea organismului afectat de gripe și răceli sau de patologii cauzate de slăbirea mecanismelor naturale de protecție.
În special în momentele de oboseală și stres major, o cură cu siropuri, ceaiuri sau tincturi cu echinacea permite prevenirea și chiar tratarea simptomelor afecțiunilor respiratorii de natură virală.
Bun de știut!
În general, astenia se tratează indirect, prin rezolvarea problemei care-a declanșat-o.
Recomandări de remedii pentru astenie din magazinul Faunus Plant
La Faunus Plant, tratăm astenia prin preparate din secțiunea Vitaminizante, imunitate, o adevărată ”colecție” de remedii tonifiante și stimulante, care îmbunătățesc capacitatea de apărarare și de recuperare a organismului și-i cresc rezistența la germeni.
Surse: