ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

🤩 20% Reducere la top produse și pachete! Vezi produse

Splină mărită: cauze, simptome și tratament naturist

Splină mărită: cauze, simptome și tratament naturist

Faunus plant ro Admin |

Te-ai confruntat vreodată cu dureri în partea de stânga-sus a abdomenului, chiar sub coaste? După cum ar zice o vorbă din popor, „ți s-a pus splina”. Dar tu te-ai întrebat mereu ce înseamnă de fapt acest lucru și de unde apare.

În articolul de astăzi am vorbit, pe înțelesul tuturor despre cele mai frecvente afecțiuni și simptome ale splinei. În special, am detaliat ce înseamnă splina mărită și de ce apare ea. Și pentru că punem sănătatea ta pe primul loc, ți-am oferit și idei de tratament pentru splina mărită.

Cele mai frecvente boli ale splinei

Splina este un organ esențial pentru buna funcționare a organismului. Aflată în partea superioară a cutiei toracice, în stânga, splina este responsabilă pentru crearea și distrugerea celulelor sanguine. Asta înseamnă că ea are un rol important în susținerea sistemului imunitar.

Orice problemă în funcționarea ei duce la dureri sau la complicații iar starea ta de sănătate este afectată. Cel mai des, apar următoarele afecțiuni ale splinei:

  • ruptură de splină – poate fi tratată prin splenectomie, adică îndepărtarea organului;
  • infecții – precum mononucleoza sau hepatita;
  • boli de sânge – spre exemplu, anemia cu celule în seceră, când globulele roșii se subțiază până la rupere.

    Toate cele trei probleme care pot apărea la nivelul organului duc la o splină mărită. Hai să vedem ce înseamnă afecțiunea, din ce cauze apare, care sunt simptomele și cum o poți trata prin metode naturiste.

    Ce este splina mărită

    Splina mărită mai este numită și splenomegalie. În mod normal, splina adulților trebuie să cântărească între 100 și 250 de grame. Cu toate acestea, sunt momente în care organul crește până la 400-500 de grame.

    Dacă suferi de splină mărită, îți poți da seama prin palparea abdomenului. Vei simți o mică umflătură în partea stângă sus a cutiei toracice.

    Splenomegalia afectează buna funcționare a splinei. Practic, ea nu mai poate produce și distruge celulele sangvine și numărul de celule care circulă în corpul tău se micșorează. De aici apar o serie de simptome care se manifestă în funcție de cauza care a dus la mărirea splinei.

    În blogul Faunus Plant  găsești întotdeauna informații de ajutor pentru afecțiunile cu care te confrunți. Te invităm să descoperi metode naturiste pentru a le trata eficient.

    Splină mărită - cauze frecvente

    De ce se mărește splina? 

    Cel mai des, se întâmplă din cauza unor infecții virale. Mononucleoza, produsă de virusul Epstein Barr, spre exemplu, este una dintre cele mai întâlnite cauze pentru splenomegalie.

    Dar și bacteriile sau ciroza hepatică pot determina creșterea splinei. Leucemia, unele tipuri de anemie sau de cancer pot și ele să ducă la o splină mărită. Asta pentru că sunt boli care afectează sistemul limfatic, din care splina face parte.

    Știai că splenomegalia poate apărea chiar și de la administrarea unor medicamente? Sunt pastile care au ca efect advers mărirea splinei, așa că dacă simți dureri și dimensiune anormală pentru splina ta, verifică prospectele medicamentelor pe care le-ai luat în ultima perioadă.

    Principalele simptome pentru splina mărită 

    Ce ar trebui să semnaleze o splină mărită? Fii atent după următoarele simptome:

    • senzația de preaplin – chiar dacă nu mănânci prea mult, te vei simți sătul imediat;
    • sughițul;
    • hemoragii;
    • durere în partea stânga-sus a abdomenului.

      În afară de durerea locală și inflamarea pe care o simți la palpare, e greu să recunoști din prima o splină mărită. Simptomele de mai sus pot fi asociate și cu alte afecțiuni.

      Când nu ești sigur dacă suferi de splenomegalie, consultă un medic care îți va spune exact ce ai de făcut. Pentru situațiile în care splina mărită te deranjează, poți încerca remediile naturiste de la Faunus Plant

      Uite ce plante te ajută în cazul bolilor de splină!

      Remedii naturiste pentru splină mărită

      Vrei să scapi de durerea de splină cu ajutorul tratamentelor naturale? Iată principalele plante folosite din cele mai vechi timpuri care ajută organul să funcționeze corect:

      1. Urzica – pentru acțiunea ei benefică în fortificarea sistemului imunitar;
      2. Sânzienele – curăță splina;
      3. Rostopasca – purifică sângele și ajută la formarea lui;
      4. Păpădia – stimulează circulația sângelui.

      Pe toate le găsești în rețetele tradiționale de ceaiuri din catalogul Faunus Plant. Răsfoiește-l și vezi care este infuzia potrivită pentru afecțiunile tale și lasă plantele să-ți întărească sănătatea în fiecare zi.