🤩 Reduceri Până la 40% la Toate Produsele de pe Site! Vezi produse

🚚 Transport Gratuit la comenzi peste 189 lei si Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 lei Vezi produse

Glanda tiroidă: Influența hormonilor tiroidieni asupra metabolismului

Glanda tiroidă: Influența hormonilor tiroidieni asupra metabolismului

Faunus plant ro Admin |

Glanda tiroidă se comportă în corpul uman asemeni unei centrale. Cu ajutorul hormonilor sintetizați, reglează diverse organe și funcții de maximă importanță.

Alături de rolul esențial în dezvoltarea sistemului nervos, asupra sistemului cardiovascular și aparatului reproducător, această glandă endocrină joacă un rol cheie și în cadrul metabolismului.

Glanda tiroidă: Prezentare

Vorbim despre un organ de mici dimensiuni. La un adult, abia dacă atinge 25-30 de grame. Vorbim totodată și despre cea mai mare glandă a sistemului endocrin.

Are o structură particulară, formată din 2 lobi ovali și 1 punte care-i leagă, de unde și forma de fluture. La nivel anatomic, se poziționează la baza gâtului (în spatele esofagului, în fața traheei și laringelui).

Funcția primară este să producă hormoni tiroidieni, în particular:

 - Triiodotironina – conține 3 atomi de iod și i se mai spune T3;
 - Tiroxina – datorită celor 4 atomi de iod, este cunoscut și ca T4.

La rândul lor, hormonii tiroidieni se află sub influența directă a unui alt hormon, TSH (Thyroid Stimulating Hormone), eliberat de hipofiză.

Pentru a înțelege cum se prezintă starea tiroidei, ajung o serie de analize sanguine care evaluează atât nivelul T3 și T4, cât și TSH-ul.

Efectele hormonilor tiroidieni asupra metabolismului

Prin intermediul hormonilor secretați, activitatea tiroidei este foarte vastă. Ea controlează fiecare celulă a corpului uman și toate funcțiile vitale, cu efecte directe asupra:

 - Metabolismului bazal și energetic;
 - Sistemului nervos;
 - Sistemului cardiovascular;
 - Aparatului reproducător.

Azi ne vom opri la metabolism, un ansamblu de reacții chimice care au loc în fiecare celulă. Hormonii T3 și T4 decid cât de rapid trebuie să lucreze corpul și în ce mod să recurgă la nutrienți pentru a produce energie.

Glanda tiroidă și metabolismul bazal

În primul rând, reglează metabolismul bazal, adică tot ce-nseamnă consum energetic în stare de repaus.

Acest parametru reflectă minimul de energie necesară susținerii funcțiilor vitale (respirație, digestie, circulația sângelui etc.). Valorile sale se exprimă în kilocalorii și reprezintă aproximativ 45-75 % din ”arderile” zilnice.

Ridicarea nivelului de hormoni tiroidieni în sânge atrage după sine creșterea consumului de oxigen și rapiditatea cu care corpul folosește depozitele energetice.

O consecință directă constă în intensificarea reflexului de a produce căldură și energie, fenomen cunoscut ca termogeneză.

Glanda tiroidă și metabolismul energetic

Glanda tiroidă se ocupă și de rezervele energetice:

 - Metabolismul glucidelor – În concentrații normale, hormonii tiroidei favorizează absorbția glucozei în celule, potențând totodată acțiunea insulinei.
 - Metabolismul lipidelor – În caz de hiperactivitate, încurajează lipoliza. Simultan cu sărăcirea depozitelor lipidice, crește disponibilitatea acizilor grași. În schimb când ”lenevește”, provoacă lipogeneza, efectul opus lipolizei. Înseamnă că facilitează formarea țesutului adipos.
 - Metabolismul proteinelor – Hormonii tiroidieni stimulează și sinteza proteică. Însă prezența lor în exces va ușura catabolismul proteinelor (protidele se descompun în aminoacizi), totul în detrimentul masei musculare.

Recomandări

Propunerea noastră de azi este Pachetul Tiroidă Sănătoasă – Afecțiuni Tiroidiene. Mixul de plante medicinale din compoziția ceaiului, tincturii și unguentului Tiroidianus vin în sprijinul bunei funcționări a acestei glande endocrine, controlând și echilibrul hormonilor eliberați.