Te-ai refugiat vreodată în mâncare fără însă să-ți fie cu adevărat foame? Doar din plictiseală, ca să te consolezi ori din alte motive? Dacă da, înseamnă că a dat peste tine foamea nervoasă.
Despre ce este vorba?
I se mai spune foame emoțională, mâncat de stres sau mâncat compulsiv. Și oricum ai numi mecanismul, nu are nimic de-a face cu foamea fiziologică, naturală.
E un impuls dictat de cap, nu de stomac. E un fals stimul indus de creier, care determină o poftă de mâncare continuă, repetată.
Ar putea fi definită ca o tendință de a recurge la alimente pentru a compensa evenimente stresante și unele lipsuri.
Cum recunoști foamea nervoasă?
Simptomul cel mai comun constă în dorința inexplicabilă și greu de oprit de a pune ceva în gură, fără o senzație reală de foame.
Din păcate, alimentele ”consolatoare” sunt cele super calorice, pline de zahăr, grăsimi ”rele” și carbohidrați simpli. Înseamnă calorii goale, care:
- Aruncă în aer orice regim alimentar normal;
- Compromit orice cură de slăbire;
- Conduc la supraponderalitate și obezitate.
Astfel, ia naștere un proces vicios, o reacție în lanț între stări emoționale, mâncare și sentimentele de vinovăție de după. La rândul lor, acestea din urmă declanșează alte tensiuni, altă dorință de a mânca, alte mustrări de conștiință.
Ce cauze potențiale are?
Oamenii pot suferi de atacuri periodice de foame emoțională din 2 categorii de motive:
- Biologice
- Psihologice
Cauze biologice
În astfel de circumstanțe, apetitul este o consecință a alterării funcțiilor de control din hipotalamus, o mică structură a encefalului, considerat puntea ce conectează sistemul nervos cu cel endocrin.
Corpul percepe un nivel prea scăzut al zahărului din sânge și al glicemiei, de unde și nevoia excesivă de a acționa pentru a compensa deficitul prin dulciuri, făinoase etc.
Una dintre posibilele problemele aferente în acest caz este obezitatea.
Cauze psihologice
Pofta de a ingurgita aproape orice, urmată de sentimente de vină, poate să apară când starea de spirit e profund tulburată, posibil în:
- Momente de plictiseală, când chiar nu ai nimic de făcut;
- Caz de tristețe generalizată;
- Stări legate de anxietate, de depresii;
- Prezența singurătății;
- Cazul unei stime de sine reduse etc.
În asemenea situații, mâncarea devine înlocuitorul siguranței de sine, bucuriei sau afecțiunii.
Recomandări
N-o fi foame adevărată, dar remedii există. Unele le găsești în magazinul Faunus Plant, ca de pildă în Pachetul Slăbire – Silueta Ideală.
Printre altele, ceaiurile și tincturile Siluetus mai taie din pofta de mâncare și încurajează arderea grăsimilor introduse prin alimentație.