Consumul fructelor în timpul meselor, imediat după sau împreună cu alte alimente, nu reprezintă o opțiune foarte încurajatoare pentru aparatul digestiv. Mai ales când se abuzează și în cazul cui are o sensibilitate gastrică.
Fiecare aliment în parte are nevoie de un anumit timp pentru a fi digerat. Iar fructele, spre deosebire de alte categorii, au o digestie mult mai rapidă.
După o scurtă pauză în stomac de circa 30 de minute, feliuțele și bucățile de fructe se pregătesc să ajungă direct în intestin, acolo unde are loc absorbția tuturor nutrienților.
Daca înainte se consumă chiar și numai o bucată mică de pâine, ”călătoria” fructelor spre intestinul subțire are mari șanse să fie întreruptă în interiorul stomacului, unde celelalte alimente vor forma o barieră de netrecut.
Ce consecințe poate avea consumul fructelor în timpul meselor?
Spre deosebire de vitaminele și mineralele conținute de fructele proaspete, carbohidrații, grăsimile și proteinele au un proces de metabolizare mai lent și mai complex. Din acest motiv, consumul fructelor în timpul meselor generează de multe ori consecințe nu chiar plăcute.
Împiedicate să ajungă la timp în intestin, fructele încep să fermenteze. Aceasta este principala cauză a balonărilor și a durerilor de burtă pe care le acuză cine nu respectă regula de ”distanțare” față de mesele principale.
Pe de altă parte, dacă cerealelor li se adaugă zahăr și fructoză în cantități mai mari, zaharurile din fructe influențează secreția glandelor salivare. Saliva, săracă în ptialină (enzimă responsabilă de transformarea amidonului alimentar în glucoză), ajunge astfel să compromită digestia amidonului.
În mod similar, în cazul asocierii fructelor cu mâncăruri proteice, zaharurile vor avea un efect inhibitor, care va încetini secreția sucurilor gastrice.
Toate aceste asocieri ”nefericite” cu fructele conduc în general spre o digestie dificilă și incompletă a alimentelor. Urmările constau în suprasolicitarea intestinului, organ nevoit să suplimenteze carențele metabolice așa încât să permită finalizarea procesului de digestie.
Recomandări din magazinul Faunus Plant
În primul rând, pentru ca digestia să nu aibă de suferit, se vor respecta ”regulile” de consumare a fructelor: preferabil pe stomacul gol, departe de mesele principale.
Apoi, dacă persistă balonările, indigestia și alte neplăceri, merită încercate remediile Faunus Plant pentru probleme gastrointestinale.