🚚 Transport Gratuit + 🎁 Sirop Macese 200ml Cadou la comenzi de peste 149 Lei.

Coșul dvs. este gol

Amețeli, constipație... 4 Consecințe nasoale cauzate de deshidratare

14:57:33 PM EEST

Amețeli, constipație... 4 Consecințe nasoale cauzate de deshidratare

Efectele deshidratării se văd din mai multe direcții. Pe termen lung, carența de lichide din organism poate avea consecințe îngrijorătoare.

Corpul uman este alcătuit în proporție de 60 % din apă, cu concentrații care variază de la un organ la altul. De pildă, dacă în piele și ficat apa are o pondere de 70 – 75 %, oasele au abia 20 – 25 %, în timp ce dinții, maxim 10 %.

Procentajul optim poate varia de la 45 la 75 %, în funcție de vârstă, sex, raport dintre masa slabă și masa grasă.

Care pot fi efectele deshidratării?

Lipsa rezervelor de lichide îngrijorează din mai multe motive:

#1: Tulburări cognitive 

În medie, creierul conține 85 – 90 % apă. Și nu ar trebui să surprindă că este organul cel mai vulnerabil, care manifestă cel mai timpuriu simptome în caz de deshidratare.

Cantitatea insuficientă de lichide poate influența capacitatea decizională și memoria. Când carența este gravă, poate duce chiar la stări confuzionale și probleme de orientare în spațiu.

#2: Probleme urinare și renale 

În absența apei, rinichii și întregul sistem urinar intră într-o fază de suferință:

  • Formarea calculilor renali;
  • Micțiune redusă;
  • Urină de culoare închisă;
  • Blocarea toxinelor.

Nu lipsește nici riscul de infecție a tractului urinar. Este o condiție foarte dureroasă, cu potențial periculos, în cazul căreia, bacteriile invadează vezica urinară. Netratată, infecția se poate extinde și la rinichi.

#3: Îngreunarea tranzitului 

Odată absorbită în tractul digestiv, apa ”umezește” resturile alimentare, facilitând trecerea lor prin intestin. Deja reducerea frecvenței scaunelor este un simptom clasic de deshidratare.

Fibrele sunt esențiale pentru regularitatea tranzitului, însă o doză potrivită de lichide înmoaie fecalele, favorizându-le evacuarea. Când corpul înregistrează deficite, reziduurile stagnează la nivelul colonului mai mult decât ar trebui.

#4: Amețeală 

Ai amețit vreodată aparent fără motiv, iar cineva ți-a oferit un pahar cu apă ca să-ți revii? Inexplicabil, probabil că remediul a dat roade. Și nimic nu e întâmplător.

Carențele hidrice din organism atrag ca un magnet diminuarea presiunii sanguine. În cele mai grave situații, când inima reușește cu greu să mai pompeze sângele în sistem, tensiunea continuă să scadă, putând duce la leșin și pierderea cunoștinței.

Recomandări din magazinul Faunus Plant (H2)

Cel dintâi pas în combaterea consecințelor deshidratării constă în refacerea rezervelor de lichide.

Dacă afectat este aparatul digestiv, cu bine-cunoscuta constipație în prim-plan, recomandăm Pachetul Stomac Sănătos – Afecțiuni gastrointestinale. Ceaiurile și tincturile, pe de o parte, reduc disconfortul gastric, pe de alta, facilitează reglarea tranzitului.

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.