🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 99 Lei și Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Ce este roinița și cum o putem utiliza ca plantă medicinală

14:59:10 PM EEST

Ce este roinița și cum o putem utiliza ca plantă medicinală

Poate ai crescut cu roiniță în grădina bunicilor. Frunzele ei îți pot aminti de aroma plăcută a lămâiței, sau poate chiar le-ai utilizat în limonadă (căci sunt frunze excelente pentru a completa o limonadă perfectă). Poate o cunoști după denumirea melissa, care în greacă înseamnă chiar „miere de albine”. Planta aceasta meliferă este genul de plantă plină de calități, alături de care creștem obișnuiți, dar nu mereu ne oprim să cunoaștem mai multe despre cum o putem integra în viața noastră și cum ne poate ajuta ea.

 

Cum arată roinița, unde crește și cum o recunoaștem?

 

La aspect, roinița seamănă cu menta și urzica, însă spre deosebește ușor de acestea deoarece nu are aceeași textură aspră a urzicii, iar mirosul este unul similar cu cel al lămâii. Deși nu face parte din familia lămâilor și nu este o plantă citrică, aceasta are și numele de lemon balm în engleză, deoarece este meliferă și aromatică, iar mirosul este foarte familiar. Ceaiul de roiniță e unul universal și versatil, plăcut de majoritatea iubitorilor de ceai.

 

O poți recunoaște ușor frecând frunza între degete, deoarece vei descoperi instant un miros plăcut și aromat, poate chiar evocator al copilăriei. Numele său provine chiar de la ideea roiului de albine, deoarece fiind atât de aromată, apicultorii obișnuiesc să o folosească pentru a atrage roiuri întregi și a produce miere de calitate.

 

Este cel mai răspândită în Sud - Vestul României, în zona Olteniei, în zone însorite. Odată plantată sau stabilizată, aceasta va crește mereu cu ușurință.

 

Cum putem utiliza roinița ca pe un remediu natural?

 

Roinița ne ajută enorm în afecțiunile stomacului. Ea poate contribui la calmarea spasmelor stomacale, dar să și elimine gazele neplăcute pe care le putem resimți la nivel gastric. Este adjuvant în probleme de diaree și echilibrează digestia. Mărind secreția biliară, ea stimulează și pofta de mâncare.

 

Tot roinița ne poate calma stările nervoase și să ne trateze hipertiroidia. Durerile de cap pot fi tratate cu ajutorul ei, cât și amețelile sau chiar pierderea temporară a cunoștinței (ar fi benefică și pe timpul verii, în caz de insolație).

 

Ca uz extern, ea poate ajuta la calmarea și vindecarea rănilor. Tot ca uz extern (și un bonus extraordinar pe perioada estivală), are un miros care poate alunga prezența țânțarilor (poți citi aici de ce ceaiuri te-ai putea bucura atunci când țânțarii nu te mai deranjează cu compania lor).

 

Roinița se folosește încă din evul mediu, arătând lunga istorie și relație pe care strămoșii noștri au dezvoltat-o cu aceasta, începând să trateze inițial afecțiunile inimii, iar ulterior ca panaceu local, inclusiv pentru mușcături de insecte.

 

Gustul ei aromat o face să însoțească cu succes și preparate pe care le poate face inedite și delicioase, precum supe, cocktailuri, salate, omlete, deserturi.

 

Cum mă pot bucura de beneficiile roiniței?

 

Fie că e vorba de un somn mai bun sau de o digestie îmbunătățită, planta roiniță are multiple beneficii asupra psihicului nostru. Deoarece atunci când starea noastră de sănătate este una bună, și noi avem spațiu și timp să ne relaxăm mental. 

 

Îți poți culege chiar tu roinița atunci când o întâlnești și să îi verifici mirosul familiar frecând ușor frunzele. Apoi o poți introduce în ceai, sau alte mâncăruri, în funcție de cât de inspirat te simți, sau cât de curios ești să combini arome și să analizezi gusturile nou create.

 

Dacă peste vară pregătești limonade, atunci frunzele vor aduce un gust și similar și diferit, făcându-le mult mai interesante. Dacă optezi pentru un desert răcoros sau acrișor, frunzele vor fi și aspectuoase ca decor, dar și aromate și plăcute. Adaugă roinița și în salate, pentru o explozie de gusturi.

 

Tot în casă poți prepara sirop de roiniță, care poate rezista tot anul.

 

Singurele contraindicații ale roiniței sunt legate de sarcină și alăptare sau de momentele în care persoana folosește sedative, este într-o perioadă pre- sau postoperatorie. Datorită efectelor sale ușor sedative, se recomandă ca ceaiul de roiniță să nu fie interferat cu alte substanțe similare.

Produse recomandate

Magazin naturist, Pachet Tiroida Sanatoasa - Afectiuni Tiroidiene, faunusplant.ro
Magazin naturist, Pachet Tiroida Sanatoasa - Afectiuni Tiroidiene, faunusplant.ro
Pachet Tiroida Sanatoasa - Afectiuni Tiroidiene

Pachetul Tiroidă Sănătoasă, conceput pentru o cură de 36 de zile, vă va ajuta la funcționarea glandei tiroide și la normalizarea secreției hormonilor tiroidieni, fiind un real ajutor și în cazul hiper și hipotiroidiei.

89 Reviews
202,30 lei 172,00 lei
Magazin naturist, Pachet Slăbire - Silueta Ideală. Ceaiul și tinctura Siluetus pentru arderea grăsimilor, eliminarea excesului de apă. Cură slăbire 36 zile, faunusplant.ro
Pachet Slăbire - Silueta Ideală. Ceaiul și tinctura Siluetus pentru arderea grăsimilor, eliminarea excesului de apă. Cură slăbire 36 zile

Favorizează arderea grăsimilor, eliminarea excesului de apă din organism și contribuie la scăderea în greutate prin reducerea poftei de mâncare.

132 Reviews
179,40 lei 152,00 lei
Magazin naturist, Gel Variplant 250ml, faunusplant.ro
Gel Variplant 250ml

Efect venotonic, antiedematos și antiinflamator, utilizat pentru stimularea circulației periferice în varice și ameliorarea disconfortului picioarelor obosite, având un conținut ridicat în extracte naturale.

92 Reviews
52,90 lei
Magazin naturist, Gel Reumaticus 250ml, faunusplant.ro
Gel Reumaticus 250ml

Efect analgezic, antiinflamator și antireumatic, cu acțiune benefică în ameliorarea durerilor reumatice, musculare și articulare, cu conținut ridicat de extracte naturale.

114 Reviews
52,90 lei