Menopauza este asociată cu lipsa naturală a menstruației, care se petrece firesc după o anumită vârstă. Însă este o perioadă mult mai complexă, cu încărcătură fizică și emoțională și o lume prin care încă ne este greu să o navigăm sau să o înțelegem, chiar și în era informației.
Care sunt simptomele menopauzei?
Absența menstruației nu este singurul semn al menopauzei, iar această absență nu se instalează brusc, ci face parte dintr-un proces îndelung. Pe parcursul acestui proces, femeile pot resimți:
- Bufeuri și transpirații
- Migrene
- Senzația de uscăciune vaginală
- Un apetit sexual scăzut
- Oboseală
- Balonare sau alte probleme digestive
- Depresii sau schimbări frecvente de stare de spirit
- Schimbări de greutate
- Dureri de articulații sau mușchi
- Confuzie și putere de concentrare scăzută
Văzute împreună, toate acestea par generice, vagi, nu foarte specifice și ridică rapid întrebări: voi resimți toate acestea? Doar o parte? Toate odată sau toate separat? Cum voi trece prin toată perioada, cum voi ști să recunosc semnele și să le spun și celor din jur ce nevoi am?
Multe femei se confruntă cu doar o parte dintre simptome, într-o ordine aleatorie sau la intensități diferite. De aceea, le este greu să identifice care sunt simptomele asociate menopauzei și care sunt cele provenite de la alte afecțiuni.
Ce pot face pentru a mă simți mai bine?
Cele mai importante ingrediente pentru a trece prin această perioadă sunt: răbdare, blândețe și consultații medicale cu doctorul tău de încredere. Este important să scazi presiunea pe care ți-o acorzi de obicei, să le ceri celor din jur mai mult suport, ajutor și implicare și să poți petrece mai mult timp dedicat dorințelor, plăcerilor sau hobby-urilor. O carte bună, un film sau o plimbare pot funcționa uneori ca un panaceu, în loc de grijile adunate zilnic.
Ce poți alege pentru a alina perioada menopauzei?
Tinctura Branca ursului, la 200 ml sau 500 ml
Branca Ursului creează o tinctură revigorantă, stimulatoare, afrodisiacă, care funcționează ca un tonic general.
Practic, tinctura ajută la normalizarea activităţii secretorii a glandelor sexuale feminine (dar și masculine, deci este potrivit pentru întreaga familie). Ea este recomandată și pentru:
- sterilitate masculină şi feminină
- Impotenţă
- Frigiditate
- boli venerice
- Anexită
- Metroanexită
- insuficienţă ovariană
- Amenoree
- menopauză prematură.
Tinctura reușește să revigoreze și stimuleze, să normalizeze activitate glandelor sexuale masculine și feminine și să îmbunătăţească vitalitatea şi tonusul organismului. În plus, reduce stările de oboseală.
Tinctura de Salvie
Tinctura de salvie este un remediu coleretic-colagog, carminativ, antiseptic, antispastic, astringent, antisudoral, antiflogistic, antigalactagog, hipoglicemiant, dezinfectant, cicatrizant, antiinflamator și hemostatic.
Tinctura contribuie la:
- funcţionarea normală a sistemului digestiv
- reducerea spasmelor gastro-intestinale şi balonării
- moderarea funcției sudorifice
- reducerea stărilor neplăcute care apar la menopauză
- menţinerea sănătăţii cavităţii bucale.
Nu uita că salvia este un ingredient foarte versatil, astfel că o poți folosi ca adjuvant și pentru căile biliare, inflamaţii gastrointestinale urmate de balonări, boli de ficat (pentru a mări secreţia de bilă), dureri menstruale (dismenoree), menstruaţii neregulate, diabet, circulaţie defectuoasă a sângelui, bronșite cronice, dischinezii biliare, varice, nervozitate, reumatism, vaginită atrofică, precum și în gingivite, stomatite, răni superficiale, eczeme, hiperhidroză (transpiraţie excesivă).
Tinctura se poate folosi și extern, pentru gingivite, stomatite, răni superficiale, eczeme, hiperhidroză (transpiraţie excesivă).
Nu uita că grupurile de suport funcționează foarte bine din punct de vedere terapeutic pentru a observa un proces prin care nu treci singură!