Vine Moșul🎅 Ai 2+1 Cadou la Tot 🎁 Alege cadourile

Împreună, facem bine💫Susținem persoanele defavorizate💚 Vezi detalii campanie

ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

Artrita reumatoidă: cum poți îmbunătăți calitatea vieții pentru tine sau cineva drag care se confruntă cu ea?

Feb 22, 2024 postat de Roxana
unnamed.jpg__PID:9b894c44-429d-4e73-8bd5-a614c1dcd683

Sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți, dar realitatea este că nu toți o apreciem cu adevărat, până nu o pierdem cel puțin parțial. Afecțiunile medicale, cum este și artrita reumatoidă, pot deveni o piedică în a avea o viață normală, însă există, din fericire, tot felul de remedii sau măcar amelioratori la care să apelezi - iar noi, la Faunus Plant, avem grijă să ți le aducem mai aproape.

Cuprins

  • Artrita reumatoidă: ce este artrita reumatoidă și cum te poate afecta?
  • Artrita reumatoidă - simptome și cauze
  • Simptomele poliartritei reumatoide
  • Artrita reumatoidă - cauze și factori de risc
  • Poliartrita reumatoidă și artrita juvenilă
  • Artrita reumatoidă la picior sau mâini: forme de tratament

Artrita reumatoidă: ce este artrita reumatoidă și cum te poate afecta?

Pentru artrita reumatoidă, o definiție medicală ar fi următoarea: o afecțiune cronică autoimună, progresivă, în care sistemul imunitar atacă membranele sinoviale, adică straturile de țesut (capsula articulară) ce acoperă articulațiile, determinând o inflamație cronică a acestora și putând conduce inclusiv la deteriorarea articulațiilor, cartilajelor și osului adiacent. În membrana sinovială se găsește și colagenul, iar în unele tipuri de artrită, cum este și cea reumatoidă, sistemul imunitar poate dezvolta anticorpi chiar împotriva colagenului și a altor componente ale țesuturilor conjunctive. Astfel, administrarea unui supliment naturist, precum Colagenus Articulații, te poate ajuta să atenuezi durerea și poate contribui la refacerea mușchilor și ligamentelor.

Diagnosticul de artrită reumatoidă se bazează pe istoricul medical, o examinare clinică amănunțită și analizele de sânge pentru markeri specifici (cum ar fi factorul reumatoid și anticorpii anti-CCP), respectiv imagistica medicală, în special radiografiile articulațiilor afectate.

Cu alte cuvinte, pe scurt, artrita reumatoidă este o boală autoimună, ce afectează mai ales articulațiile și care este caracterizată de inflamație, disconfort și rigiditate. Sistemul imunitar atacă greșit țesuturile sănătoase, provocând o inflamație persistentă, iar felurile în care asta îți poate afecta viața sunt diverse:

- Principala caracteristică a artritei reumatoide este inflamația persistentă a articulațiilor, care înseamnă durere, tumefiere, rigiditate și reducerea mobilității. Foarte utilă, dacă te confrunți cu aceste simptome, indiferent de cauzele artritei tale, poate fi Loțiunea Reumaticus, pe bază de untul-pământului și tătăneasă, două ingrediente cu eficacitate dovedită în calmarea durerilor reumatice și stimularea circulației capilare.

- Această inflamație poate cauza leziuni la nivelul articulațiilor, cartilajelor și osului, conducând la deformări și chiar la pierderea funcției articulare.

- Artrita reumatoidă poate avea și manifestări sistemice, influențând alte organe și sisteme ale corpului. De exemplu, te poți confrunta cu oboseală, febră, pierderea în greutate și afecțiuni ale altor organe, precum plămânii, inima și vasele de sânge.

Boala evoluează în stadii, de la inflamația inițială, până la afectarea cronică a articulațiilor. Vestea bună este că diagnosticul precoce și tratamentul adecvat pot încetini progresia bolii și pot ajuta la menținerea funcționalității articulațiilor.

Produse Recomandate

Artrita reumatoidă - simptome și cauze

unnamed (1).jpg__PID:429dde73-4bd5-4614-81dc-d6839491ead4

De ce mai multe ori, vei auzi discuții despre artrită. Alteori, însă, vei auzi despre poliartrită, așa încât poate fi util să cunoști diferența dintre ele. Deși simptomele și cauzele sunt similare, termenul „artrită” se referă la inflamația unei singure articulații. Există mai multe tipuri de artrită, unul dintre ele fiind artrita reumatoidă. Artrita poate afecta o singură articulație sau mai multe, însă nu neapărat în mod simetric.Termenul „poliartrită” se referă la inflamația a mai mult de cinci articulații. Poliartrita poate fi asociată cu diverse afecțiuni, inclusiv artrita reumatoidă, artrita psoriazică și altele, însă, în general, termenul este utilizat pentru a descrie afectarea mai multor articulații în același timp.

Simptomele poliartritei reumatoide

Deși nu toate formele de artrită sunt neapărat poliarticulare, artrita reumatoidă este adesea asociată cu poliartrita, pentru că obișnuiește să afecteze mai mult de o singură articulație. Simptomele, în schimb, sunt aceleași:

  • Durere și inflamație. Articulațiile afectate devin inflamate și dureroase, caz în care produsele naturiste pentru dureri musculare și articulare pot fi un excelent și imediat ameliorator. Recomandarea noastră, dacă te confrunți cu astfel de probleme este, în primul rând, aplicarea unui produs topic, precum Gelul Reumaticus sau Unguentul Reumaticus, care acționează local, pentru un efect rapid și de durată.
  • Rigiditate. Rigiditatea articulară este prezentă în special dimineața sau după perioade mai lungi de inactivitate. Poate dura mai mult de o oră, diminuând capacitatea de mișcare a articulațiilor. De asemenea, în ceea ce privește mușchii din jurul articulațiilor afectate, aceștia pot deveni rigizi și slăbiți.
  • Umflarea articulațiilor. Articulațiile afectate pot deveni tumefiate și sensibile la atingere.
  • Limitarea mobilității. Pe măsură ce boala progresează, mobilitatea articulațiilor ajunge să fie și ea afectată, conducând la dificultăți în realizarea activităților zilnice.
  • Afectare simetrică. Un simptom al poliartritei reumatoide la picior sau la mână este afectarea articulațiilor în mod simetric, adică aceleași articulații, de pe ambele părți, respectiv membre ale corpului.
  • Simptome sistemice. Artrita sau poliartrita reumatoidă poate afecta întregul organism și poate provoca simptome sistemice, precum febra, pierderea în greutate și oboseala generală.

Este important de precizat, totuși, că simptomele pot varia de la o persoană la alta și pot evolua în timp. Dacă ai o bănuială că te-ai putea confrunta cu această afecțiune, recomandarea noastră este să consulți cât mai curând un medic reumatolog, pentru evaluare și diagnosticare corectă.

Te confrunți cu artrita reumatoidă? 

Răspunde la întrebări și primești soluțiile potrivite.

Începe acum >>

Artrita reumatoidă - cauze și factori de risc

unnamed (2).jpg__PID:4cd8acb6-92f1-44c2-9067-0150c7528908

Ce e artrita reumatoidă este ușor de văzut și înțeles. Ce o cauzează, însă, este o discuție mult mai complicată.

  • Factori genetici. Există o potențială componentă genetică în apariția artritei reumatoide. Persoanele cu un istoric familial de artrită reumatoidă au un risc mai ridicat de a dezvolta boala.
  • Răspuns imun anormal. Se spune despre artrita reumatoidă că este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă greșit țesuturile sănătoase, în special membranele sinoviale ale articulațiilor. Dacă deja există unele anomalii în sistemul imunitar, acestea pot conduce și la această reacție anormală.
  • Infecții. Anumite infecții pot declanșa sau agrava artrita reumatoidă la persoanele deja predispuse genetic, cu toate că artrita reumatoidă în sine nu reprezintă o infecție.
  • Hormoni. Există anumite dovezi că hormonii, în special estrogenul, pot juca un rol major în dezvoltarea artritei reumatoide. Din acest motiv, se crede că femeile au o incidență mai mare a bolii decât bărbații.
  • Vârsta. Deși artrita reumatoidă AR poate apărea la orice vârstă, este mai frecventă la persoanele între 40 și 60 de ani, de unde rezultă că depășirea vârstei de 40 de ani poate constitui un factor de risc în dezvoltarea acestei afecțiuni.

Este important să ai grijă de articulațiile tale în tot ceea ce faci, iar dacă îți dorești acest lucru, însă nu știi de unde să începi, pachetele pentru sănătatea articulațiilor sunt un început excelent și te vor ajuta să înțelegi mai bine de ce este nevoie pentru a avea grijă de articulațiile tale sau ale celor dragi.

Ai putea fi tentat să crezi că sănătatea articulațiilor se deteriorează doar odată cu vârsta. În realitate, însă, există nu unul, ci multipli alți factori nocivi pentru sănătatea lor, ceea ce face ca lista de posibile cauze are artritei reumatoide să fie cu mult mai extinsă:

  • Factori de mediu. Expunerea la anumite substanțe sau factori de mediu poate crește riscul de a dezvolta artrita reumatoidă. Fumatul este unul dintre acești factori, fiind asociat cu o creștere a incidenței și gravității bolii.
  • Obiceiurile alimentare. Chiar și unele diete sau anumiți factori nutriționali pot influența inflamația și pot contribui în sens negativ la evoluția artritei reumatoide.
  • Traume articulare anterioare. Rănile și leziunile articulare anterioare pot crește riscul de artrită în anumite cazuri, iar de aceea recomandarea noastră este utilizarea din timp a produselor naturiste, pentru vindecarea tuturor leziunilor, iar pachetul pentru dureri reumatice și articulare pe care l-am creat pentru tine conține produse cu efect antiartritic și antireumatic care elimină disconfortul, stimulează circulația capilară și pot fi utilizate pe perioadă nedeterminată.

Astfel, cauza exactă a artritei reumatoide nu este pe deplin înțeleasă, mai ales că nu este vorba despre un declanșator unic, ci despre o combinație de factori genetici, imunologici și de mediu ce pot contribui la dezvoltarea bolii. La fiecare persoană, acești factori pot interacționa complex și nu toți cei expuși la aceștia chiar dezvoltă artrită reumatoidă. În plus, cercetările în domeniu sunt încă în curs de desfășurare, ceea ce înseamnă că lista cauzelor și a factorilor de risc ar putea suferi modificări, la fel ca schemele de tratament.

Poliartrita reumatoidă și artrita juvenilă

Dacă despre artrita reumatoidă și cauzele poliartritei reumatoide la picioare sau mâini, precum și diferențele dintre ele, lucrurile au fost lămurite, artrita juvenilă este un tip distinct de afecțiune, care, deși afectează tot articulațiile, diferă prin vârsta de debut, evoluție și alți factori implicați.

În primul rând, artrita juvenilă este o formă de artrită care începe în copilărie, de obicei înainte de vârsta de 16 ani. Este o afecțiune heterogenă, cu trei subtipuri (oligoarticulară, poliarticulară și sistemică) și care poate afecta una sau mai multe articulații, precum și alte țesuturi și organe. Mai exact, artrita juvenilă oligoarticulară afectează un număr redus de articulații, cea poliarticulară afectează mai multe articulații, iar forma sistemică presupune, pe lângă afectarea articulațiilor, febră, erupții cutanate și unele efecte negative asupra altor organe interne.

În al doilea rând, diagnosticarea presupune aceeași metodă ca în ipoteza artritei reumatoide, însă tratamentul include medicamente antiinflamatoare, terapie fizică și, în unele cazuri, medicamente modulatoare ale sistemului imunitar.

Prin urmare, deși poliartrita reumatoidă și artrita juvenilă sunt două afecțiuni diferite, există unele suprapuneri în ceea ce privește inflamația articulară. Totuși, tratamentul și gestionarea lor necesită abordări distincte, având în vedere particularitățile vârstei și caracteristicile specifice ale fiecărei afecțiuni.

Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!

Artrita reumatoidă la picior sau mâini: forme de tratament

Mai departe, terapia fizică, exercițiile și intervențiile chirurgicale pot fi, de asemenea, parte a planului de tratament. Pe parcursul acestora, de un real ajutor vor fi produsele naturiste pentru reumatism, care urmăresc să reducă inflamația cu ajutorul ingredientelor naturale, pentru ca tu să te poți bucura mai mult de viață.Desigur, în cazul artritei reumatoide, manifestările pot fi brutale, motiv pentru care un plan de tratament eficient presupune colaborarea cu un medic reumatolog, care îți poate prescrie o schemă cu mai multe componente:

artrita reumatoida.jpeg__PID:27ee18e4-669d-4355-bf11-b385a711c17c
  • Medicamente:
    antiinflamatoare nesteroidiene - acestea se utilizează pe termen scurt, pentru ameliorarea durerilor și reducerea inflamației;
    - modulatoare ale sistemului imunitar, precum metotrexatul, leflunomida sau sulfasalazina, care ajută la ținerea sub control a dezvoltării bolii, prin încetinirea progresiei acesteia;
    - agenți biologici, pentru pacienții care nu răspund la tratamentul convențional: inhibitorii factorului de necroză tumorală (TNF), inhibitorii interleukinei-6 (IL-6) sau inhibitorii co-stimulatorului limfocitelor T (CTLA-4);
    - corticosteroizi - din cauza efectelor secundare, aceștia sunt administrați exclusiv pe termen scurt, pentru a reduce inflamația exacerbată.
  • Terapie fizică:
    - exerciții fizice specifice, adică un program de exerciții care vizează întărirea și menținerea mobilității articulațiilor;
    - terapie ocupațională - aceasta presupune găsirea metodelor eficiente pentru a face față activităților zilnice și identificarea dispozitivelor de asistență, în cazurile mai avansate.
  • Intervenții chirurgicale:
    - În cazul în care articulațiile sunt grav afectate, chirurgia de înlocuire a articulațiilor (artroplastie) poate fi o opțiune pentru a îmbunătăți funcționalitatea acestora și a reduce durerea.
    - O altă operație poate fi sinovectomia: o formă de chirurgie pentru îndepărtarea membranelor sinoviale inflamate, care pot ajuta la reducerea inflamației.

De asemenea, o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă artrita reumatoidă și a modului în care poate afecta organismul va contribui semnificativ la gestionarea bolii, în timp ce consilierea psihologică te poate ajuta să faci față mai ușor aspectelor emoționale și psihologice legate de boală.

Este important, dacă suferi de artrită reumatoidă, să primești îngrijire medicală adecvată. În plus, colaborarea cu alți profesioniști din domeniul sănătății este esențială pentru a gestiona cât mai eficient afecțiunea și mai ales pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Nu uita că un diagnostic și un tratament precoce pot face o diferență semnificativă în prognoza bolii.

Dacă suferi de artrită reumatoidă, amintește-ți că nu ești singur în această călătorie. Nu ezita să ceri ajutor și să comunici deschis cu cei dragi și cu echipa ta medicală. Acordă atenție tuturor nevoilor tale, odihnește-te atunci când este necesar și bucură-te de micile momente de fericire. Fiecare efort pe care îl depui contează, așa că păstrează-ți încrederea în puterea ta de a face față acestei afecțiuni și lasă să treacă doar gândurile pozitive.

Articole recomandate