🤩 30% reducere la Gama Capsule! Descoperă produsele

Vine Moșul🎅 Ai 2+1 Cadou la Tot 🎁 Alege cadourile

Împreună, facem bine💫Susținem persoanele defavorizate💚 Vezi detalii campanie

ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

Cum Recunosti Atacurile De Panica Si Cum Le Poti Depasi?

Jan 05, 2023 postat de Roxana
Cum Recunosti Atacurile De Panica Si Cum Le Poti Depasi?

Ți se întâmplă uneori să treci prin momente de anxietate și frică atât de intense încât să crezi că nu le poți face față? Iar după, ai senzația de sfârșeală?

Dacă astfel de ”experiențe” puțin spus neplăcute se prelungesc vreme de câteva zeci de minute, dacă sunt însoțite de câteva manifestări alarmante (le vei descoperi în rândurile următoare), probabil că treci printr-un atac de panică.

Este important de menționat faptul că motivele care duc la apariția unui atac de panică variază de la o persoană la alta. Și, la fel se întâmplă și cu modalitatea prin care fiecare reușește să depășească momentul de stres acut. Cu toate acestea, există simptome care îți spun cum să recunoști un atac de panică, precum și metode prin care poți combate atât stările de anxietate cât ți atacurile de panică propriu-zise. Despre toate acestea vei afla mai multe în cele ce urmează. 

Între timp, află mai multe despre tratamentele naturiste care reduc stresul, combat anxietatea și asigură un somn odihnitor. 

Probleme cu sistemul nervos?

Răspunde la întrebări și primești soluțiile potrivite.

Începe Acum

Cum recunoști atacul de panică?

În general, atacul de panică poate fi descris ca un episod acut de anxietate sau de frică extrem de intensă. Evenimentul este tranzitoriu și are o durată scurtă (cel mult o jumătate de oră), totul având loc într-un interval precis.

Tulburarea apare pe neașteptate, în orice context, fără motive evidente și fără ”preaviz”, lăsând persoana în cauză terorizată... la propriu... Modul în care se manifestă include simptome cognitive, emoționale și somatice tipice.

De regulă, acestea ating punctul culminant în mai puțin de 10 minute de la primele semne. Însă pentru o diagnosticare exactă, trebuie să se verifice cel puțin 4 dintre indiciile următoare.

Simptomele atacurilor de panică

- Dificultăți de respirație (lipsă de aer / hiperventilație);
- Creșterea frecvenței cardiace, tahicardie;
- Tremurături mai mult / mai puțin puternice;
- Senzație de sufocare;
- Senzație de nod în gât;
- Stare de leșin;
- Dureri în piept;
- Bufeuri de căldură / senzație bruscă de frig;
- Transpirații reci;
- Furnicături, amorțeală, înțepături la nivelul extremităților;
- Convulsii ale membrelor;
- Greață și tulburări abdominale;
- Frică de moarte iminentă;
- Teama că pierzi controlul;
- Percepția detașării de propriul corp;
- Teroare etc.

Vezi ce rol are melatonina și somnul în gestionarea stresului acut și a stărilor de anxietate asociate cu atacurile de panică. 

Produse Recomandate

Cum poți depăși atacul de panică?

Atacurile de panică se pot prezenta înfricoșătoare. Pacientul crede că-și pierde mințile, că trece printr-un infarct sau că se află la un pas de moarte. Din fericire, în realitate, nu se întâmplă nimic de acest fel.

Pentru ameliorarea simptomelor și anihilarea disconfortului fizic, mental și emoțional, pot fi de ajutor câteva măsuri și tehnici de calmare și de relaxare.

Iată cele mai uzuale lucruri pe care le poți face atât când simți pe pielea ta simptomele atacului de panică, cât și în timpul momentelor de stres acut prin care poți trece la un moment dat. 

Detașarea de context

Încearcă să te îndepărtezi, chiar și numai preț de câteva clipe de factorul pe care-l crezi declanșator (loc, situație, conversație). Sau, cel puțin, fă câțiva pași, atât cât să mărești distanța de centrul ”scenei”. Spre exemplu, dacă atacul de panică a fost provocat de o știre recentă legată de contextul diplomatic actual, încearcă să citești informații pozitive, să îți îndrepți atenția către aspecte calmante. Privește întotdeauna cu optimism și conștientizează faptul că lucrurile nu se află sub controlul tău direct. 

Găsirea poziției comode

Indiferent unde te afli, atât cât îți permite contextul, caută să te așezi într-o poziție confortabilă. În niciun caz, chiar dacă simți că te lasă puterile, nu te întinde la orizontală. Simptomele se vor înrăutăți.

Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?
Abonează-te acum!

Răcorirea ambientului

Având în vedere că atacul de panică include senzația de cald și sufocare, pentru calmarea ”focului”, caută să te răcorești. Dacă te afli deja în outdoor, îți face bine să stai la umbră sau într-un loc bine ventilat. Iar dacă ești înăuntru, deschide o fereastră, să se formeze curent.

Solicitarea ajutorului

Nu este nicio rușine să ceri ajutorul, desigur, cât mai ai energia s-o faci. Când simți că urmează atacul de panică, pentru a găsi pe cineva în măsură să-ți ofere sprijin, scanează rapid în jurul tău. În caz contrar, caută ceva care să te distragă, poate un gând, o rutină, o imagine etc.

Te ajută să discuți să auzi o voce prietenoasă. Așadar, apelează la prieteni sau familie chiar dacă îți este greu să faci asta. Să rămâi izolat, doar tu cu gândurile tale, poate fi o alegere în defavoarea ta. 

Despre alte remedii naturiste pentru anxietate și stres ți-am mai vorbit și cu alte ocazii pe blog. 

Recomandări pentru combaterea atacurilor de panică

În vederea relaxării, protejării împotriva stresului și reducerii tensiunilor psihice, implicit și în vederea prevenirii atacurilor de panică, îți recomandăm produsele Faunus Plant din pachetul pentru depresii, insomnii și stres! Plantele medicinale și aromatice sunt un ajutor important în găsirea echilibrului emoțional de care ai atâta nevoie. 

În familia Faunus Plant avem grijă de sănătatea noastră și transmitem din generații în generații rețete testate prin care valorificăm beneficiile plantelor crescute pe plaiurile țării noastre. Alege și tu remedii naturiste pentru combaterea atacurilor de panică și trăiește în pace cu tine și cu tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. 

Notă: acest articol, publicat inițial în data de 19 octombrie 2017, este revizuit și actualizat periodic de către echipa Faunus Plant pentru ca tu să primești doar informații relevante și de actualitate. Dacă ai nevoie de ajutor sau de informații suplimentare, nu ezita și folosește secțiunea comentariilor de mai jos. 

Trimite mai departe