Vine Moșul🎅 Ai 2+1 Cadou la Tot 🎁 Alege cadourile

Împreună, facem bine💫Susținem persoanele defavorizate💚 Vezi detalii campanie

ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

Cum recunoaștem plantele medicinale pe care le întâlnim în vacanță

Cum recunoaștem plantele medicinale pe care le întâlnim în vacanță

Faunus plant ro Admin |

Te cuprinde uneori o nostalgie față de momentele petrecute cu bunicii tăi, care știau să identifice fiecare plantă din natură ca una benefică pentru organism? Noi chiar ne-am petrecut copilăria așa, căci bunicul Vasile Matei cutreiera poienițele și aduna ierburi în ranița sa. Ulterior le usca și le folosea pentru ceai sau alte remedii.

Am descris mai jos 5 plante medicinale pe care le poți recunoaște și tu cu ușurință atunci când ești în vacanță, pentru a face două călătorii: una de concediu și una în timp, către momente simple și pline de însemnătate.

 

Menta sălbatică, sau izma

 

În ce perioade o găsești? Între iulie și septembrie.

În ce zone? Cele umede, în apropierea mlaștinilor, râurilor și izvoarelor.

Cu ajutorul ei îți poți prepara un ceai delicios și natural, cu gust de casă. Este benefică ca diuretic, expectorant, în problemele de diaree sau bronșite.

Este foarte gustoasă și dacă preferi să o adaugi în preparate culinare, precum iaurturi cu fructe, ornament pentru prăjituri sau mâncăruri orientale.

O poți recunoaște ușor dacă freci o frunză între degete, iar mirosul direct către copilărie.

 

Albăstrele 

 

În ce perioade le găsești? Iulie și august.

În ce zone? În zone de deal și câmpie, inclusiv pe marginea drumului.

Le poți folosi pentru ceaiuri diuretice, antiinflamatoare, astringente, tonic amare. Te pot ajuta și pentru a avea mai multă poftă de mâncare și au și proprietăți antiseptice.

 

Măceșele

 

Măceșele au perioada „activă” între iunie și octombrie, dar în această perioadă le vei găsi la început doar înflorite, căci fructele încep în august.

Le găsești mereu la marginea pădurilor (fructele acrișoare pot fi și hidratante pe drum), în toate zonele, de la mare la munte.

Această plantă denumită și trandafir sălbatic are multe vitamine: A, B, C, D, E, K, P. Astfel, ceaiurile sau tincturile te ajută cu multe proprietăți:

  • Tonice și energizante
  • Vitaminizante 
  • Imunostimulatoare
  • Antioxidante
  • Detoxifiante
  • Antiinflamatoare
  • Diuretice și laxative.

     

    Dacă vrei ca vacanța să fie una dulce, sigur poți strânge suficiente și pentru un gem de măceșe :)

     

    Pătlagina

     

    În păduri sau pe marginea drumurilor, în pășuni, în zonele de câmpie sau cele alpine: pătlagina este ușor de recunoscut și poate fi culeasă din aprilie până în toamnă.

    Cu frunzele zdrobite poți crea un analgezic pentru ciupiturile de insecte. Planta este una deosebită, căci are efect benefic în calmarea tensiunii, ameliorarea tusei, are efecte laxative. Uneori, aplicată extern rezolvă probleme de sângerare, ulcerații sau mici arsuri.

     

    Mușețelul

     

    În perioada mai - iulie florile vor avea petalele dispuse orizontal, ceea ce face acesta prilejul perfect pentru a fi culese.

    Poți găsi mușețelul în aproape toate locurile din România, în toate formele de relief și chiar și la marginea drumului sau în locuri în care solul nu pare unul fertil.

    Mușețelul este una dintre plantele copilăriei și are multe proprietăți, care se regăsesc atât în tincturi, cât și în ceaiuri:

    • Este antiseptic
    • Analgezic
    • Antihistaminic
    • Este folosit în cremele cicatrizante
    • Are acțiune antiseptică și decongestivă
    • Este și un tonic capilar.

     

    Deși există un mit în popor, mușețelul NU este totuși indicat în afecțiuni oculare. A fost deseori asociat cu acestea, însă nu este potrivit și chiar poate agrava afecțiunile oftalmice. A nu se folosi în zona ochilor.

     

    Vacanță plăcută și așteptăm fotografii cu plantele pe care le-ai identificat și tu în vacanța ta!