Afecțiunile cavității bucale sunt o problemă medicală cu care majoritatea dintre noi ne confruntăm cel puțin o dată în viață.
Indiferent de severitatea acestora, leziunile pot deveni foarte deranjante și adesea, dureroase. În plus, netratarea lor la timp poate îngreuna vorbirea, mestecatul și înghițirea alimentelor.
Din fericire, pe lângă tratamentele convenționale, există remedii naturiste ce ameliorează disconfortul cauzat de leziunile mucoasei și grăbesc procesul de vindecare.
Așadar, hai să vedem care sunt principalele tipuri de afecțiuni ale cavității bucale și cum le putem trata pe cale naturală.
Care sunt cele mai frecvente leziuni ale mucoasei bucale?
Mucoasa bucală este un țesut care căptușește cavitatea orală și are rol de protecție împotriva microbilor și altor iritanți ce pot pătrunde din mediul extern.
La nivelul mucoasei bucale există o serie de receptori importanți, datorită cărora putem simți gustul, atingerea și temperatura.
Tot aici trăiesc diferite tipuri de bacterii, care, împreună creează flora bacteriană a cavității bucale. Uneori, atunci când acest echilibru este perturbat, o parte din bacterii devin dăunătoare și pot afecta mucoasa. Astfel, acestea determină apariția inflamațiilor și leziunilor bucale, așa cum vom vedea în continuare.
Aftele bucale sau stomatita aftoasă
Aceste leziuni mici, de culoare alb-gălbui, înconjurate de o suprafață inflamată, apar la baza gingiilor, pe cerul gurii sau pe suprafața internă a buzelor și obrajilor. Cel mai frecvent, aftele se vindecă în aproximativ 10 zile și pot recidiva după perioade variate de timp, în funcție de organismul fiecărei persoane afectate.
În cazul în care te confrunți des cu această afecțiune, iată câteva leacuri populare pentru tratarea aftelor orale.
Știai că și alimentația te poate ajuta în lupta cu stomatita aftoasă? Vezi care sunt alimentele recomandate și interzise pentru afte bucale și urmează o dietă care să-ți întărească sistemul natural de apărare al organismului.
Leziuni ale mucoasei orale cauzate de herpes
Un alt factor declanșator al leziunilor bucale este virusul Herpes Simplex de tip 1. Acesta se manifestă printr-o erupție veziculară ulcerativă ce apare în interiorul cavității bucale, dar și pe buze și pe pielea din jurul acestora.
Vindecarea leziunilor se face în 7-14 zile, fără cicatrici, însă virusul rămâne în organism în stare latentă. Astfel, infecția poate recidiva în cazul situațiilor stresante, gripe și răceli, diverse afecțiuni, precum și un sistem imunitar slăbit.
Candidoza bucală, o infecție a mucoasei bucale
Această infecție fungică este cauzată de Candida albicans, o ciupercă care trăiește în mod natural în cavitatea bucală. Aceasta poate deveni agresivă în anumite condiții, precum: o igienă orală precară, excesul de antibiotice, tratamente cu imunosupresoare, boli endocrine etc.
Candidoza poate afecta gingia și mucoasa, manifestându-se prin durere la atingere sau masticație, senzație de arsură sau usturime, dar și prin apariția unor zone albicioase.
Manifestări alergice la nivelul mucoasei bucale
Reacțiile alergice la nivelul mucoasei bucale apar de obicei la medicamente (aspirina, penicilina, oxacilina etc.), dar și la anumite alimente (pește, mezeluri, produse conservate, lapte etc.), sau ingrediente din apa de gură și pasta de dinți.
În cazul alergiei, pot fi afectate gingia, limba și buzele, simptomele fiind diferite de la caz la caz.
Te-ai confruntat în trecut cu simptome cauzate de alergii? Vezi cum afli dacă suferi de alergii sau intoleranțe alimentare.
Cum tratăm natural leziunile de la nivelul mucoasei bucale?
Remediile naturiste sunt o alternativă eficientă pentru prevenirea și tratarea leziunilor dureroase din cavitatea orală. De aceea, ți-am pregătit o listă cu soluții naturiste la care poți apela atunci când te confrunți cu afecțiunile menționate anterior.
Tinctura de gălbenele, un cicatrizant excelent
Gălbenelele sunt plante medicinale cu numeroase beneficii pentru sănătate. Astfel, tinctura de gălbenele Faunus Plant te ajută să ameliorezi simptomele neplăcute ale aftelor bucale la copii și adulți, precum și infecțiile cauzate de viruși și bacterii.
Folosită intern, tinctura de gălbenele contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv și la menținerea sănătății ficatului. Atunci când este aplicată extern, ajută la refacerea țesutului cutanat și reduce disconfortul care apare la nivelul pielii.
Tinctura de salvie, benefică în tratarea leziunilor bucale
Salvia este o altă plantă cu efecte benefice asupra sănătății, motiv pentru care este bine să o ai în casă. Așadar, dacă resimți disconfort la nivelul mucoasei, tinctura de salvie Faunus Plant te poate ajuta să scapi de durere.
Atunci când este aplicat extern, extractul hidroalcoolic are proprietăți:
- dezinfectante,
- cicatrizante,
- antiinflamatoare,
- hemostatice.
Astfel, tinctura de salvie contribuie la menținerea sănătății și integrității mucoasei bucale, fiind eficientă în cazul gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, ulcerațiilor bucale și altor leziuni minore. Vezi care sunt beneficiile tincturii de salvie pentru sănătatea organismului.
Tinctura de propolis grăbește vindecarea leziunilor bucale
Un alt remediu cu efecte dovedite în tratarea leziunilor de la nivelul mucoasei orale este tinctura de propolis Faunus Plant. Aceasta are acțiune analgezică, antiinflamatoare și antivirală, fiind recomandată pentru micoze bucale, dar și afecțiuni cutanate.
Descoperă 10 motive să nu-ți lipsească propolisul din casă și bucură-te de puterea vindecătoare a naturii.
Și pentru că prevenția este cea mai bună metodă de a avea grijă de tine, întărește-ți imunitatea cu Pachetul Vitaminizant – Imunitate Adulți de la Faunus Plant. Astfel, eviți apariția leziunilor neplăcute din cavitatea bucală și previi recidiva lor.
Produsele Faunus Plant sunt 100% naturale, obținute doar prin prelucrare manuală și cu ingrediente locale. Nu conțin conservanți sau coloranți artificiali și sunt potrivite pentru toată familia, de la mic la mare.
Descoperă gama de produse Faunus Plant și ai grijă de sănătatea ta cu remedii naturiste!