De regulă, infecțiile urinare se datorează prezenței bacteriilor ”rele” care mișună de-a lungul tractului urinar. Pentru a putea preveni episoadele recurente, trebuie să fie diagnosticate în timp util și tratate corespunzător.
Ce trebuie să știi despre infecțiile urinare?
În condiții normale, urina este un lichid steril, însă eventualele infecții sunt asociate cu prezența agenților patogeni. Poate fi vorba despre patologii care afectează:
- Tractul urinar inferior și interesează uretra, vezica urinară și prostata (doar la bărbați) (uretrite, cistite, prostatite);
- Tractul urinar superior și interesează cele două uretere și rinichii (nefrite și pielonefrite).
Astfel de maladii nu iartă nici bărbații, nici femeile, cu deosebirea că femeile sunt mult mai expuse. Din cauza anatomiei aparatului genital feminin, uretra are o lungime de numai câțiva centimetri, fiind mult mai scurtă decât la bărbați.
Unele tipuri de procese infecțioase pot avea atât o formă acută, cât și una cronică (este cazul cistitelor). Iar dacă infecțiile urinare inferioare apar frecvent, cele superioare sunt rare. Dar indiferent de localizare, ai toate motivele să înveți să le recunoști.
Cum arată tabloul simptomatic?
Infecțiile urinare, oricare ar fi natura lor, pot fi recunoscute prin prezența câtorva semnale de alarmă destul de clare:
- Micțiuni frecvente, în prezența unei cantități nesemnificative de urină (polachiurie);
- Senzație de golire incompletă a vezicii (tenesme vezicale);
- Senzație de durere și arsură în timpul micțiunii (strangurie);
- Episoade febrile, însoțite de frisoane;
- Urme de sânge, vizibile cu ochiul liber;
- Urină cu aspect tulbure, uneori urât mirositoare;
- Durere în zona pubiană sau / și lombară.
Dacă recunoști unul sau mai multe dintre simptomele enumerate anterior, nu pierde timpul! Cât mai curând, ar trebui să te adresezi medicului sau farmacistului. În fazele acute, tratarea este destul de simplă, fără risc să recidiveze.
Însă neglijate sau netratate în maniera optimă, infecțiile urinare se cronicizează și pot degenera, ajungând să afecteze și alte organe. De exemplu, prezența febrei ridicate, însoțită de dureri lombare, poate semnala o infecție renală.
Care este terapia recomandată?
Planul terapeutic pentru infecțiile urinare nu este deloc complicat, ci se bazează pe administrarea de antimicrobiene potrivite tipului de agent patogen responsabil de forma infecției. Dar, pe lângă tratamentele tradiționale, medicii le recomandă pacienților să pună accentul pe metodele profilactice, în măsură să:
- Stimuleze sistemul imunitar;
- Favorizeze microflora bacteriană ”bună”;
- Protejeze tractul urinar de agresiunea patogenilor.
În categoria măsurilor preventive, intră remediile naturale bazate pe principii active eficace împotriva microorganismelor patogene care ”amenință” sănatatea aparatului urinar.
O parte dintre ele, le poți găsi în portofoliul de produse Faunus Plant, în categoria pachete afecțiuni renale, utile atunci când problema ta are legătură cu procesele inflamatorii și infecțioase ale vezicii urinare, uretrei, ureterelor, prostatei sau rinichilor.