Utilizări alimentare
Aparte întrebuințările terapeutice, cicoarea este și un ingredient prezent în bucătărie, de consumat în diverse moduri:
1. Sub formă de cafea
Rădăcina, care se culege toamna, prăjită și măcinată, poate fi folosită pentru prepararea unei băuturi energizante, similare clasicei cafele (faimoasa ”cafea de ciocoare”).
2. Ca infuzie
Din rădăcini și frunze (uscate sau proaspete) se poate obține o infuzie (la 1 litru de apă, circa 30 grame de cicoare), de consumat ca aperitiv înainte de mâncare sau ca digestiv, după mese.
3. În salate
Frunzele, deși amare, au gust plăcut. Culese înainte de perioada de înflorire, se folosesc în salate (stimulează apetitul), crude sau fierte. Merg foarte bine în combinație cu zeamă de lămâie, puțin usturoi, ulei de măsline și chiar frunze de păpădie.
4. Ca suc proaspăt
Tot din frunze, se obține și sucul de cicoare, cu excelente însușiri digestive, recomandat înainte de masă.