🎁 Lichidare de Stoc! 2+1 GRATIS la toate produsele. Profită acum!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Sirop Măceșe Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Cicoarea. Aliment sau medicament? Proprietăți și utilizări

14:57:48 PM EEST

Cicoarea. Aliment sau medicament? Proprietăți și utilizări

Pe numele său științific ”Cichorium intybus”, cicoarea nu duce lipsă de proprietăți medicinale. De-a lungul secolelor, oamenii au folosit-o fără rezerve, tocmai pentru că se credea că are puterea să detoxifieze ficatul și să purifice sângele.

Dată fiind bogăția de compuși activi (polifenoli, substanțe amare, acizi organici, fibre), cicoarea este considerată o plantă unică în categoria ei. În fitoterapie se întrebuințează mai ales rădăcinile și frunzele, tocmai pentru că:

  • Stimulează capacitatea de concentrare;
  • Reglează activitatea pancreasului și ficatului;
  • Combate somnolența și slăbiciunea fizică;
    • Este tonică și depurativă pentru organism;
    • Are un ușor efect laxativ;
    • Facilitează procesele digestive;
    • Echilibrează flora intestinală;
    • Atenuează valorile colesterolului și glicemiei;
    • Normalizează bătăile inimii;
    • Ameliorează unele procese inflamatorii;
    • Are o acțiune hidratantă.

A. Utilizări terapeutice

a. Digestie lentă

La persoanele cu digestie lentă sau greoaie, cicoarea reușește să accelereze procesul fiziologic și să reducă senzația de balonare.

b. Constipație

Stimulează producerea bilei și îmbunătățește tranzitul intestinal. Ca laxativ natural, se recomandă persoanelor ce suferă de constipație.

c. Probleme renale 

Proprietățile cicoarei coincid și cu ale diureticelor naturale. Favorizează eliminarea acidului uric, având indicații în tulburări renale și în caz de gută.

d. Afecțiuni respiratorii

Planta acționează ca un antiinflamator, transformându-se în remediu pentru tuse persistentă –când tusea este asociată cu astm, congestia nazală sau bronșită.

e. Diabet 

Cicoarea are capacitatea să reducă nivelul glucozei din sânge (glicemia), motiv pentru care, se recomandă utilizarea sa la pacienții diabetici.

f. Probleme dermatologice

Ca tonic natural, servește la contrastarea radicalilor liberi. Este la fel de utilă și pentru calmarea iritațiilor, combaterea acneei sau hidratarea tenului uscat și sensibil.

B. Utilizări alimentare

Aparte întrebuințările terapeutice, cicoarea este și un ingredient prezent în bucătărie, de consumat în diverse moduri:

1. Sub formă de cafea 

Rădăcina, care se culege toamna, prăjită și măcinată, poate fi folosită pentru prepararea unei băuturi energizante, similare clasicei cafele (faimoasa ”cafea de ciocoare”).

2. Ca infuzie 

Din rădăcini și frunze (uscate sau proaspete) se poate obține o infuzie (la 1 litru de apă, circa 30 grame de cicoare), de consumat ca aperitiv înainte de mâncare sau ca digestiv, după mese.

3. În salate 

Frunzele, deși amare, au gust plăcut. Culese înainte de perioada de înflorire, se folosesc în salate (stimulează apetitul), crude sau fierte. Merg foarte bine în combinație cu zeamă de lămâie, puțin usturoi, ulei de măsline și chiar frunze de păpădie.

4. Ca suc proaspăt 

Tot din frunze, se obține și sucul de cicoare, cu excelente însușiri digestive, recomandat înainte de masă.

Recomandări din magazinul Faunus Plant

După o scurtă căutare în magazin, vei găsi cicoarea prezentă mai cu seamă în produse destinate problemelor asociate ficatului și vezicii biliare.

Ceaiurile și tincturile Hepatobiliarus din Pachetul Ficat Sănătos – Afecțiuni Hepatobiliare desfășoară o acțiune protectivă asupra celulelor hepatice și contribuie la buna funcționare a celor 2 organe.

Urmează o cură cu remediile noastre și vei uita de disconfortul generat de unele disfuncții hepatobiliare!

Produse recomandate

Magazin naturist, Ceai Hepatobiliarus 90g, faunusplant.ro
Magazin naturist, Ceai Hepatobiliarus 90g, faunusplant.ro
Ceai Hepatobiliarus 90g

Ficat sănătos și bilă activă. Amestec compus din 7 plante medicinale care contribuie la funcționarea normală a ficatului şi a vezicii biliare și protejarea celulelor hepatice, fiind recomandat în hepatite acute și cronice, dischinezii biliare, ciroză hepatică, congestie şi insuficienţă hepatică.

12 Recenzii
24,00 lei
Magazin naturist, Tinctura Hepatobiliarus 200ml, faunusplant.ro
Magazin naturist, Tinctura Hepatobiliarus 200ml, faunusplant.ro
Tinctura Hepatobiliarus 200ml

Ficat sănătos și bilă activă. Extract hiroalcoolic concentrat din 7 plante medicinale care contribuie la funcționarea normală a ficatului şi a vezicii biliare și protejarea celulelor hepatice, fiind recomandată în hepatite acute și cronice, dischinezii biliare, ciroză hepatică, congestie şi insuficienţă hepatică.

15 Reviews
46,00 lei
Magazin naturist, Ceai -Retete Traditionale- Hepatobiliar 180g, faunusplant.ro
Magazin naturist, Ceai -Retete Traditionale- Hepatobiliar 180g, faunusplant.ro
Ceai -Retete Traditionale- Hepatobiliar 180g

Amestec din 17 plante medicinale realizat după o rețetă tradițională, care contribuie la funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare, fiind recomandat în hepatite acute și cronice, dischinezii biliare, ciroză hepatică, congestie și insuficienţă hepatică, fiere leneșă, stare de greaţă și vomă, litiază biliară, balonări abdominale, ficat mărit, gură amară.

17 Reviews
36,00 lei