Pe numele său științific ”Cichorium intybus”, cicoarea nu duce lipsă de proprietăți medicinale. De-a lungul secolelor, oamenii au folosit-o fără rezerve, tocmai pentru că se credea că are puterea să detoxifieze ficatul și să purifice sângele.
Dată fiind bogăția de compuși activi (polifenoli, substanțe amare, acizi organici, fibre), cicoarea este considerată o plantă unică în categoria ei. În fitoterapie se întrebuințează mai ales rădăcinile și frunzele, tocmai pentru că:
- Stimulează capacitatea de concentrare;
- Reglează activitatea pancreasului și ficatului;
- Combate somnolența și slăbiciunea fizică;
- Este tonică și depurativă pentru organism;
- Are un ușor efect laxativ;
- Facilitează procesele digestive;
- Echilibrează flora intestinală;
- Atenuează valorile colesterolului și glicemiei;
- Normalizează bătăile inimii;
- Ameliorează unele procese inflamatorii;
- Are o acțiune hidratantă.
A. Utilizări terapeutice
a. Digestie lentă
La persoanele cu digestie lentă sau greoaie, cicoarea reușește să accelereze procesul fiziologic și să reducă senzația de balonare.
b. Constipație
Stimulează producerea bilei și îmbunătățește tranzitul intestinal. Ca laxativ natural, se recomandă persoanelor ce suferă de constipație.
c. Probleme renale
Proprietățile cicoarei coincid și cu ale diureticelor naturale. Favorizează eliminarea acidului uric, având indicații în tulburări renale și în caz de gută.
d. Afecțiuni respiratorii
Planta acționează ca un antiinflamator, transformându-se în remediu pentru tuse persistentă –când tusea este asociată cu astm, congestia nazală sau bronșită.
e. Diabet
Cicoarea are capacitatea să reducă nivelul glucozei din sânge (glicemia), motiv pentru care, se recomandă utilizarea sa la pacienții diabetici.
f. Probleme dermatologice
Ca tonic natural, servește la contrastarea radicalilor liberi. Este la fel de utilă și pentru calmarea iritațiilor, combaterea acneei sau hidratarea tenului uscat și sensibil.
B. Utilizări alimentare
Aparte întrebuințările terapeutice, cicoarea este și un ingredient prezent în bucătărie, de consumat în diverse moduri:
1. Sub formă de cafea
Rădăcina, care se culege toamna, prăjită și măcinată, poate fi folosită pentru prepararea unei băuturi energizante, similare clasicei cafele (faimoasa ”cafea de ciocoare”).
2. Ca infuzie
Din rădăcini și frunze (uscate sau proaspete) se poate obține o infuzie (la 1 litru de apă, circa 30 grame de cicoare), de consumat ca aperitiv înainte de mâncare sau ca digestiv, după mese.
3. În salate
Frunzele, deși amare, au gust plăcut. Culese înainte de perioada de înflorire, se folosesc în salate (stimulează apetitul), crude sau fierte. Merg foarte bine în combinație cu zeamă de lămâie, puțin usturoi, ulei de măsline și chiar frunze de păpădie.
4. Ca suc proaspăt
Tot din frunze, se obține și sucul de cicoare, cu excelente însușiri digestive, recomandat înainte de masă.
Recomandări din magazinul Faunus Plant
După o scurtă căutare în magazin, vei găsi cicoarea prezentă mai cu seamă în produse destinate problemelor asociate ficatului și vezicii biliare.
Ceaiurile și tincturile Hepatobiliarus din Pachetul Ficat Sănătos – Afecțiuni Hepatobiliare desfășoară o acțiune protectivă asupra celulelor hepatice și contribuie la buna funcționare a celor 2 organe.
Urmează o cură cu remediile noastre și vei uita de disconfortul generat de unele disfuncții hepatobiliare!