14:57:48 PM EEST
Pe numele său științific ”Cichorium intybus”, cicoarea nu duce lipsă de proprietăți medicinale. De-a lungul secolelor, oamenii au folosit-o fără rezerve, tocmai pentru că se credea că are puterea să detoxifieze ficatul și să purifice sângele.
Dată fiind bogăția de compuși activi (polifenoli, substanțe amare, acizi organici, fibre), cicoarea este considerată o plantă unică în categoria ei. În fitoterapie se întrebuințează mai ales rădăcinile și frunzele, tocmai pentru că:
La persoanele cu digestie lentă sau greoaie, cicoarea reușește să accelereze procesul fiziologic și să reducă senzația de balonare.
Stimulează producerea bilei și îmbunătățește tranzitul intestinal. Ca laxativ natural, se recomandă persoanelor ce suferă de constipație.
Proprietățile cicoarei coincid și cu ale diureticelor naturale. Favorizează eliminarea acidului uric, având indicații în tulburări renale și în caz de gută.
Planta acționează ca un antiinflamator, transformându-se în remediu pentru tuse persistentă –când tusea este asociată cu astm, congestia nazală sau bronșită.
Cicoarea are capacitatea să reducă nivelul glucozei din sânge (glicemia), motiv pentru care, se recomandă utilizarea sa la pacienții diabetici.
Ca tonic natural, servește la contrastarea radicalilor liberi. Este la fel de utilă și pentru calmarea iritațiilor, combaterea acneei sau hidratarea tenului uscat și sensibil.
Aparte întrebuințările terapeutice, cicoarea este și un ingredient prezent în bucătărie, de consumat în diverse moduri:
Rădăcina, care se culege toamna, prăjită și măcinată, poate fi folosită pentru prepararea unei băuturi energizante, similare clasicei cafele (faimoasa ”cafea de ciocoare”).
Din rădăcini și frunze (uscate sau proaspete) se poate obține o infuzie (la 1 litru de apă, circa 30 grame de cicoare), de consumat ca aperitiv înainte de mâncare sau ca digestiv, după mese.
Frunzele, deși amare, au gust plăcut. Culese înainte de perioada de înflorire, se folosesc în salate (stimulează apetitul), crude sau fierte. Merg foarte bine în combinație cu zeamă de lămâie, puțin usturoi, ulei de măsline și chiar frunze de păpădie.
Tot din frunze, se obține și sucul de cicoare, cu excelente însușiri digestive, recomandat înainte de masă.
După o scurtă căutare în magazin, vei găsi cicoarea prezentă mai cu seamă în produse destinate problemelor asociate ficatului și vezicii biliare.
Ceaiurile și tincturile Hepatobiliarus din Pachetul Ficat Sănătos – Afecțiuni Hepatobiliare desfășoară o acțiune protectivă asupra celulelor hepatice și contribuie la buna funcționare a celor 2 organe.
Urmează o cură cu remediile noastre și vei uita de disconfortul generat de unele disfuncții hepatobiliare!